A6 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6-GR.png
A6 Greece map.png
A6
Begin Elefsina
Einde Koropi
Lengte 55 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A8-GR.png → Patras

Afslagsymbool.svg Mandra

Afslagsymbool.svg Magoula

Afslagsymbool.svg Roupaki

Afslagsymbool.svg Aspropyrgos

Knooppuntsymbool.svg A65-GR.png → Athene

Afslagsymbool.svg Filis

Afslagsymbool.svg Dimokratias

Knooppuntsymbool.svg A1-GR.png → Athene / Thessaloniki

Afslagsymbool.svg Iraklio

Afslagsymbool.svg Kymis

Afslagsymbool.svg Kifissia

Afslagsymbool.svg Pendeli

Knooppuntsymbool.svg A642-GR.png → Athene

Afslagsymbool.svg Anthoussa

Knooppuntsymbool.svg Marathonos

Knooppuntsymbool.svg A64-GR.png → Athene

Afslagsymbool.svg Kantza

Afslagsymbool.svg Peania

Afslagsymbool.svg Koropi

Knooppuntsymbool.svg A62-GR.png → Athene-luchthaven

De A6, genaamd de Attiki Odos (Grieks: Αττική Οδός) is een autokinetodromos in Griekenland. De autosnelweg vormt een randweg van Athene en begint aan de westkant van de agglomeratie bij Elefsina en verloopt met een boog door de noordelijke voorsteden naar de oostkant van de agglomeratie bij Koropi, waar de autosnelweg eindigt nabij de luchthaven van Athene. De autosnelweg is een tolweg en is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Elefsina aan de westkant van de agglomeratie Athene splitst de A8 uit Patra zich in een A8 naar Athene en de A6 langs de noordkant van de stad. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en heeft een spoorlijn in de middenberm. Al snel verbreedt​ de weg naar 2x3 rijstroken en gaat door halfbebouwd gebied met wat versnipperde bedrijventerreinen. Bij het eerste tolstation verlaat de spoorlijn de middenberm. Bij de voorstad Ano Liossa volgt een knooppunt met de A65, een korte snelweg naar de kust tussen Pireaus en Elefsina, en kan gezien worden als een westelijke randweg van Athene, alleen zit er nog een bergrug tussen. De A6 zelf komt in een sterk verstedelijkt gebied met talloze dichtbebouwde voorsteden. Vanaf hier loopt wederom een spoorlijn in de middenberm. In de middenberm zitten wat stations. Aan de noordkant van Athene volgt het stackknooppunt met de A1, de snelweg van Athene naar Thessaloniki en Skopje. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken met weefstroken die vaak tot de volgende afslag doorlopen. De snelweg ligt gedeeltelijk verdiept met regelmatig overkappingen met parken erop. Een eindje verderop, bij Chalandri slaat de A642 af, een korte verbindingssnelweg naar de A64 die door het oosten van de stad loopt als randweg. Een gesloten ring heeft Athene niet door zijn ligging aan zee en de bergen. Hierna verlaat men de noordoostelijke voorsteden en kruist men de A64 zelf, die even ten oosten van het knooppunt begint en het dichtst bij het oude centrum van de stad komt. De weg loopt dan door een vlak gebied naar het zuiden. Er liggen wat losliggende voorsteden langs de snelweg, maar van een aaneengesloten stedelijk gebied is geen sprake meer. Voorbij Koropi gaat de weg over in een hoofdweg naar Markopoulo en uiteindelijk Kaap Sounio. Die hoofdweg bestaat tot Lavrio uit een ruim opgezette 2x2, die af en toe wordt onderbroken door verkeerslichten. Kruisend bij Koropi de A62, een korte snelweg die de luchthaven van Athene ontsluit. In het verlengde van de A62 ligt een 2x2 stadsweg die min of meer als substandaard expresweg naar de badplaatsen ten zuiden van Athene fungeert.

Geschiedenis

In 1997 werd met de bouw begonnen, en in 2003 was de snelweg voltooid, op tijd voor de Olympische Spelen van 2004. De snelweg was van belang om de in 2001 verplaatste luchthaven van Athene te ontsluiten. Tevens werd Athene verlost van doorgaand verkeer vanaf de Peloponnesos. De snelweg geldt als één van de modernste en veiligste van Europa. Door de bouw van de snelweg wordt naar schatting 2 miljoen liter brandstof per dag bespaard.

Toekomst

In het masterplan voor de regio Athene voor 2021 is een verlenging van de A6 zuidoostwaarts naar de kust bij Lavrio voorzien.[1][2]

Referenties

Het snelwegennet van Athene.
Autosnelwegen in Griekenland

A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png