A6 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6-LV.png
A6 LV map.png
A6
Begin Rīga
Einde Krāslava (LV/BY)
Lengte 307 km
Route

Junction.svg Rīga-Center

Afslagsymbool.svg Rīga-Center

Junction.svg Rīga-Marijas iela

Knooppuntsymbool.svg A10-LV.svg → Jūrmala

Junction.svg Rīga-Shopping mall

Knooppuntsymbool.svg A2-LV.svg → Sigulda

Junction.svg Rīga-Prušu iela

Junction.svg Rīga-Krustpils iela

Junction.svg Rīga-Taisna iela

Afslagsymbool.svg A5-LV.svg → Jelgava / Jūrmala

Junction.svg Salaspils

Knooppuntsymbool.svg A4-LV.svg → Sigulda / Tallinn

Afslagsymbool.svg Ikšķile

Junction.svg Ogre

einde 2x2 weg


Junction.svg Ķegums

Junction.svg Lielvārde

Junction.svg Skríveri

Junction.svg Aizkraukle

Junction.svg Koknese

Junction.svg Pļaviņas

Junction.svg Jēkabpils

Junction.svg A12-LV.svg → Rēzekne

Junction.svg Līvāni

Junction.svg Nīcgale


begin 2x2 weg

Afslagsymbool.svg Poļvarcīši

Afslagsymbool.svg Kirups

Afslagsymbool.svg Líksna

Afslagsymbool.svg Rimši

Afslagsymbool.svg A14-LV.svg → Kaunas / Daugavpils

einde 2x2 weg


Junction.svg A13-LV.svg → Rēzekne / Pskov

Junction.svg Krāslava

Flag of Belarus.svg R20 BY.svg → Vitebsk

De autoceļš A6 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Rīga naar het zuidoosten van het land, via Jēkabpils en Daugavpils naar de grens met Wit-Rusland bij Krāslava. De weg is 307 kilometer lang, en de langste weg van Letland. Delen van de route zijn 2x2 uitgebouwd, bij Rīga en Daugavpils. De kwaliteit is nog vrij slecht, en men komt door veel bebouwde kommen.

Routebeschrijving

De A6 langs Daugavpils.
De A6 in de buurt van Krāslava.

De A6 begint in het centrum van de stad Rīga, en loopt als stedelijke 2x2 weg over de oever van de rivier de Daugava, de grootste rivier van het land. De weg kent een beperkt aantal ongelijkvloerse aansluitingen, zoals met de A2 en A10. De A6 loopt richting het zuidoosten, en een flinke afstand door bebouwd gebied met talloze kruispunten. Pas buiten de stad wordt de weg een expressweg, met 2x2 rijstroken, gescheiden rijbanen en deels ongelijkvloerse kruisingen. Bij het dorpje Salaspils kruist men eerst de A5 en daarna de A4, die samen de rondweg van Rīga vormen. Het 2x2 deel duurt tot aan Ogre, ruim 30 kilometer buiten Rīga. De A6 volgt de rivier de Daugava naar het zuidoosten, die hier bijna een kilometer breed is. Langs veel grote plaatsen komt men niet, maar de meeste dorpen hebben geen bypass, en men moet door de bebouwde kom. Het wegdek van de A6 is vaak matig tot slecht.

Rondom het stadje Pļaviņas ligt wel een rondweg, evenals rond het wat grotere Jēkabpils. Hier slaat de A12 af naar Rēzekne in het oosten. De A6 buigt wat verder naar het zuiden af, en volgt nog steeds de rivier de Daugava. Het landschap is een afwisseling van beperkte bosgebieden en weilanden, samen met enig hoogteverschil, alhoewel er geen echte heuvels zijn. Vanaf Nīcgale telt de A6 weer 2x2 rijstroken en een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Het wegdek hiervan is echter slecht. Aan de noordkant van Daugavpils kruist men de A14, de rondweg van Daugavpils. De A6 verlaat hier het 2x2 deel en loopt via een ruime bypass ten noorden van de stad langs. Verderop kruist men de A13, een transitroute vanaf Kaunas in Litouwen naar Pskov in Rusland. Na Daugavpils loopt de A6 continu naar het oosten, en bereikt na 70 kilometer de grens met Wit-Rusland, waarna R20 aan Wit-Russische zijde verder gaat naar Vitebsk.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de M-9 en A-215 genummerd. De M-9 was onderdeel van de route van Moskou naar Rīga. De A-216 vormde een oost-westroute van Vitebsk naar Rīga, die vanaf Jēkabpils samenvielen.

De expresswegdelen van de A6 tussen Rīga en Ogre en nabij Daugavpils zijn al voor 1984 aangelegd. Deze delen kregen lange tijd weinig onderhoud, de desastreuze toestand was een probleem voor de verkeersveiligheid, vooral bij Daugavpils. De A6 verwerkt vooral binnenlands verkeer en wat transitverkeer vanaf Rīga richting Vitebsk.

De bypass van Daugavpils is ook al voor 1984 aangelegd. De bypass van Pļaviņas ging in 1987 in aanbouw, in eerste instantie is alleen het deel tussen de P78 en P37 aangelegd, zodat het geen nut had voor doorgaand verkeer op de A6. Begin jaren '90 volgde ook het westelijk deel van de bypass, dat westelijk van Pļaviņas direct op de A6 aansloot. Oorspronkelijk waren er plannen om de weg verder te verlengen tot rond Jēkabpils, maar dat is nooit voltooid. Oostelijk van Pļaviņas bestaat nog steeds een overblijfsel van 3 kilometer van deze route.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de gehele route om te bouwen tot autosnelweg, omdat hier de verkeersintensiteiten te laag voor zijn. Wel worden delen van de weg gerenoveerd. Vaak wordt hierbij de geasfalteerde vluchtstrook vervangen door een gravelstrook, om gevaarlijk inhalen op 1x2 wegen tegen te gaan. In sommige gevallen halen mensen in beide richtingen tegelijk in, waardoor er 4 voertuigen naast elkaar rijden op een feitelijk 2-strooksweg. Om frontale ongevallen tegen te gaan wordt de vluchtstrook vaak vervangen door een stevige gravelstrook.

Tussen 2009 en 2013 is de parallelle P80 tussen Rīga en Koknese gemoderniseerd en deels opnieuw aangelegd. Dit wordt dan een goed alternatief voor de A6 tussen Rīga en Jēkabpils.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 22.700 voertuigen tot aan Ogre, waarna de intensiteiten dalen naar 7.000 voertuigen voor Jēkabpils. Hierna splitst het verkeer zich over de A6 en A12 en dalen de intensiteiten naar 2.500 voertuigen voor Daugavpils. Slechts 3.600 voertuigen rijden dagelijks over het 2x2 deel voor Daugavpils en 1.700 voertuigen maken gebruik van de bypass van Daugavpils. Ten oosten van Daugavpils piekt dit even op 3.100 voertuigen, om dan te dalen naar 1.400 voertuigen voor de grens met Wit-Rusland.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg