A6 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLA006.svg
NL A6 map.png
A6
Begin Muiderberg
Einde Joure
Lengte 100 km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

Knooppuntsymbool.svg Muiderberg NLA001.svg → Amsterdam / Hengelo

Afslagsymbool.svg 1 Muiderberg

Brug.svg Hollandse Brug

Afslagsymbool.svg 2 Almere-Poort NLN701.svg

Knooppuntsymbool.svg Gooimeer NLN702.svg

Afslagsymbool.svg 3 Almere-Stedenwijk

Afslagsymbool.svg 4 Almere-Haven S102.svg

Afslagsymbool.svg 5 Almere-Stad NLN305.svg

Afslagsymbool.svg 6 Almere-Buiten NLN703.svg

Knooppuntsymbool.svg Almere NLA027.svg → Utrecht - Breda

Afslagsymbool.svg 7 Almere-Regenboogbuurt

Afslagsymbool.svg 8 Almere-Oostvaarders NLN702.svg

Afslagsymbool.svg 10 Lelystad NLN302.svg NLN309.svg

Afslagsymbool.svg 11 Lelystad-Noord NLN307.svg

Afslagsymbool.svg 12 Swifterbant NLN711.svg

Brug.svg Ketelbrug

Afslagsymbool.svg 13 Urk NLN352.svg

Afslagsymbool.svg 14 Emmeloord NLN717.svg

Knooppuntsymbool.svg Emmeloord NLN050.svg → Kampen - Eindhoven

Afslagsymbool.svg 15 Industrieterrein De Munt NLN331.svg NLN351.svg

Afslagsymbool.svg 16 Bant NLN715.svg

Afslagsymbool.svg 17 Lemmer NLN359.svg

Afslagsymbool.svg 18 Oosterzee NLN354.svg NLN924.svg

Afslagsymbool.svg 19 Sint Nicolaasga NLN927.svg

Brug.svg Scharsterrijnbrug

Knooppuntsymbool.svg Joure NLA007.svg → Joure / Sneek / Heerenveen

De A6, ook bekend als de rijksweg 6, is een autosnelweg in Nederland. De snelweg vormt een noord-zuidroute door de provincies Flevoland en Friesland, vanaf het knooppunt Muiderberg even ten oosten van Amsterdam, via Almere, Lelystad en Emmeloord naar knooppunt Joure bij de gelijknamige plaats. De A6 is 100 kilometer lang.

Routebeschrijving

Noord-Holland

De A6 begint bij het knooppunt Muiderberg, nog net in de provincie Noord-Holland, waar deze aftakt van de A1, de snelweg van Amsterdam richting Amersfoort. In het knooppunt ligt ook het begin van de wisselbaan vanuit de richting Almere en Amersfoort richting Amsterdam. Parallel aan de snelweg loopt de spoorlijn van Amsterdam naar Lelystad, evenals een hoogspanningsleiding. De snelweg telt 2x4 rijstroken met een wisselbaan en steekt het Gooimeer over door middel van de Hollandse Brug. Hierna komt men in Flevoland.

Flevoland

De A6 ten noorden van Lelystad.

De eerste 15 kilometer binnen Flevoland bedient de snelweg de stad Almere met een flink aantal aansluitingen. De passage door Almere heeft een parallelstructuur met 4x2 rijstroken, die ter hoogte van de Watersnipbrug over de Hoge Vaart kortstondig onderbroken is om uitwisseling tussen beide rijbanen mogelijk te maken. De wisselbaan eindigt bij het knooppunt Gooimeer. De A6 heeft 7 aansluitingen en twee knooppunten ter hoogte van Almere. Bij het knooppunt Almere sluit de A27 aan. Na Almere versmalt de A6 naar 2x2 rijstroken.

Ten noorden van Almere volgt een stuk met een brede middenberm en een relatief lang stuk zonder aansluitingen. Men kruist hier de oude zeedijk die nu tussen Noord- en Zuid-Flevoland ligt. Daarna volgt de hoofdstad van Flevoland; Lelystad. Ondanks de omvang van de stad zijn er slechts twee aansluitingen, waarbij vooral die met de N309 een opvallende afwezige is. Ook opvallend is het ontbreken van afrit 9. De N302 loopt langs Lelystad samen met de A6. Bij de aansluiting Lelystad-Noord kruist men de Hanzespoorlijn, waarna de snelweg vlak langs de IJsselmeerdijk loopt, waarop talloze windturbines staan. Vlak voor de brug over het Ketelmeer volgt de onvolledige aansluiting Swifterbant, die enkel van en naar Emmeloord te berijden is. Daarna steekt men met de Ketelbrug het Ketelmeer over naar de Noordoostpolder.

De eerste aansluiting is met Urk, waarna de snelweg ten zuiden en oosten van het stadje Emmeloord langs loopt. De richting van de A6 verandert hier van noordoostelijk naar noordelijk. Bij het knooppunt Emmeloord eindigt de N50 uit Kampen en Zwolle. Hierna volgt weer een stuk door de polders, waarbij de rijbanen tussen Emmeloord en Lemmer vrij ver uit elkaar liggen, met bosschages ertussenin.

Friesland

Bij Lemmer volgt de grens met Friesland, waarna de A6 over het westelijke einde van het Tjeukemeer loopt. Dit gebeurt grotendeels met een dijk, maar ook met een brug. De snelweg loopt hier ruim 4 kilometer door het meer, met halverwege een unieke parkeerplaats waarbij men terug kan naar de andere richting. Dit is naast een parkeerplaats ook een recreatiegebied. Vlak voor Joure volgt de Scharsterrijnbrug, een beweegbare brug over een kanaal van Sneek naar het Tjeukemeer. Niet ver daarna mondt de A6 uit op het knooppunt Joure, waar de A6 overgaat in de A7 richting Heerenveen en Groningen.

Geschiedenis

De A6 tussen Bant en Lemmer in de Noordoostpolder.
De A6 tussen Oosterzee en Sint Nicolaasga in Friesland.

De geschiedenis van de A6 gaat terug tot de jaren '50, met name in de Noordoostpolder en Friesland. In 1959 werd een tracébesluit genomen voor de aanleg van de rijksweg 38 tussen Lemmer en Joure, inclusief het deel door het Tjeukemeer. In december datzelfde jaar werd al een kort stukje bij Lemmer met 1x2 rijstroken opgeleverd.

Het eerste snelwegdeel werd echter zuidelijker op de A6 opgeleverd. In 1970 werd het deel tussen Lelystad-Noord en Urk opengesteld, inclusief de Ketelbrug. In 1972 werd dit stuk verlengd tot Emmeloord.

In Friesland is de A6 dwars door het Tjeukemeer aangelegd, de snelweg is op aarden banen door de westzijde van het Tjeukemeer aangelegd, met een hoge vaste brug voor de scheepvaart. De planvorming voor de snelweg door het Tjeukemeer begon eind jaren '50[1]. Tegen 1958 werd duidelijk dat een tracé door het westen van het Tjeukemeer de voorkeur had, alhoewel indertijd nog uitgegaan werd van een autoweg met gelijkvloerse kruispunten.[2] In 1963 werd definitief besloten om de A6 door de westkant van het Tjeukemeer aan te leggen, daarvoor was ook een tracé oostelijk van de Scharsterrien overwogen.[3] In dat geval had de snelweg 1 tot 1,5 kilometer oostelijker door het midden van het Tjeukemeer gelopen.[4] In die tijd is ook besloten om de rijksweg als autosnelweg met 2x2 rijstroken aan te leggen. De bouw van de autosnelweg begon in 1967[5], maar de zandwinning in het Tjeukemeer was omstreden. De aanleg van de aarden banen door het Tjeukemeer duurde zo'n 4 jaar. De snelweg is uiteindelijk op 20 juni 1973 opengesteld tussen Lemmer en Joure. De bouw van dit deel kostte destijds 64 miljoen gulden.[6]

In 1975 opende een deel rond Emmeloord en in 1978 tot aan Lemmer, waarmee een doorgaande snelweg van Lelystad tot Joure een feit was. Dat de A6 op knooppunt Emmeloord een scherpe knik maakt, komt doordat de A6 oorspronkelijk rechtdoor had moeten lopen, rechtstreeks naar Groningen. Het deel tussen Emmeloord en Joure was oorspronkelijk als de A50 genummerd en heeft eerder als rijksweg 38 bekend gestaan.

Reeds in 1968 werden de eerste aanlopen naar een autosnelweg bij het knooppunt Muiderberg geopend, maar pas in 1977 werd het eerste snelwegdeel geopend tussen het knooppunt Muiderberg en knooppunt Muiderzand. In 1979 werd dit een kort stukje verlengd tot aan Almere-Haven. Een belangrijk deel volgde in 1983 toen de verbinding tussen Almere en Lelystad werd opengesteld met een tweede rijbaan. De eerste rijbaan opende 2 jaar eerder. In 1985 volgde de bypass van Lelystad en tevens een stukje door Lelystad, waarna de A6 in zijn huidige vorm voltooid was.

In juni 1994 is de A50 tussen Emmeloord en Joure omgenummerd tot A6.[7] Dit deel heeft nog zijn oude hectometrering (de hoogste van Nederland). In december 1999 opende het knooppunt Almere.

Wegnummergeschiedenis

Omdat de provincie Flevoland ten tijde van het eerste rijkswegenplan 1927 nog niet bestond, werd de administratief genummerde rijksweg 6 in het rijkswegenplan 1932 toegekend aan de route van Amsterdam naar Velsen, langs de zuidzijde van het Noordzeekanaal. In het rijkswegenplan 1948 werd voor het eerst de rijksweg 38 administratief genummerd, die toen vanaf Emmeloord naar Joure over de huidige route van de A6 liep. De rijksweg 6 zelf liep nog tot en met dit rijkswegenplan tot Velsen, maar werd in het rijkswegenplan 1958 volledig geschrapt. In dat rijkswegenplan werd het nummer rijksweg 10 toegekend aan de route van Amsterdam via Marken en Lelystad naar Emmeloord. Flevoland was nog niet volledig drooggevallen, dus de nummering was meer symbolisch; de weg bestond immers grotendeels nog niet.

In het roemruchtige Rijkswegenplan 1968 werd de administratief genummerde rijksweg 6 weer opgenomen en meteen over een lengte van circa 180 kilometer van Haarlem via Abcoude, Emmeloord en Oosterwolde naar Groningen. Ook het deel tussen Holendrecht en Muiderberg langs het Naardermeer was toen opgenomen in het rijkswegenplan. Voorbij Emmeloord zou de rijksweg 6 langs Steenwijk, Oosterwolde en Roden naar Groningen lopen. Hierbij zou de weg het huidige natuurgebied de Weerribben doorsnijden en het Drents-Friese Wold en Fochtelooërveen schampen.

Omdat deze weg niet eerder aangelegd zou worden dan dat de polder Zuidelijk Flevoland, die droogviel in 1968, een stabiele bodem had, werd de aanleg uitgesteld. Intussen vorderde de aanleg van de autosnelwegen via Joure en via Hoogeveen gestaag, waardoor men de doortrekking van rijksweg 6 in de jaren '70 niet meer noodzakelijk achtte; de lang gewenste autosnelwegverbinding tussen het noorden en westen van het land zou immers spoedig gereedkomen. Bij de bezuinigingen op de wegaanleg was de verlengde rijksweg 6 dan ook een van de eerste projecten die werden afgevoerd.

In het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977 was de verlengde rijksweg 6 niet meer opgenomen. De rijksweg 6 liep in dit plan van Holendrecht tot Emmeloord. Het deel vanaf Emmeloord tot Joure was als de rijksweg 50 genummerd. Dit deel werd in het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1988 omgenummerd tot A6. In juni 1994 werd het wegnummer ook op de bewegwijzering aangepast. Opvallend is ook dat de verbinding Holendrecht - Muiderberg in dit SVV-II kwam te vervallen. In 2000 werd het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan geïntroduceerd, mét de verbinding tussen Holendrecht en Muiderberg. Ook in de Nota Mobiliteit van 2004 kwam dit plan voor, maar het werd weer geschrapt in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van 2011 omdat gekozen werd voor het grootschalig verbreden van bestaande snelwegen in plaats van een nieuwe verbinding.

Openstellingsgeschiedenis

De Hollandse Brug voor de verbreding.
De A6 over het Tjeukemeer.
Van Naar Lengte Opening[8] opmerking
Swifterbant Urk 5 km 15-07-1970 inclusief Ketelbrug
Urk Knooppuntsymbool.svg Emmeloord 9 km 01-12-1972
Lelystad-Noord Swifterbant 10 km 06-04-1973
Lemmer Joure 13 km 20-06-1973 opengesteld als A50
Knooppuntsymbool.svg Emmeloord Bant 8 km 01-12-1975 opengesteld als A50
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg Almere-Poort 4 km 26-10-1977 1e rijbaan in 1968
Bant Lemmer 10 km 12-07-1978 opengesteld als A50
Almere-Poort Almere-Haven 5 km ??-??-1979
Almere-Kievitsweg Lelystad 19 km 22-06-1983
Almere-Haven Almere-Kievitsweg 6 km ??-??-1985
Lelystad Lelystad-Noord 9 km ??-??-1985

A6-A9

Vanwege het sterk groeiende verkeer vanaf Almere richting Schiphol werden in de jaren 2000 voorstellen gedaan om de A6 door te trekken tot knooppunt Holendrecht en zodoende een directe verbinding te creëren tussen Almere en Schiphol. Deze variant had als voordeel dat de robuustheid van het netwerk toenam en de A9 en A1 niet zo grootschalig verbreed hoefden te worden. In 2005 werd deze verbinding opgenomen in de Nota Mobiliteit. De mogelijke aanleg veroorzaakte veel beroering onder milieu- en natuurorganisaties, die aangaven dat de verbinding dwars door het natuurgebied het Naardermeer zou lopen, waar deze feitelijk een paar honderd meter ten noorden daarvan zou lopen. Er werden plannen ontwikkeld om de snelweg hier in een tunnel te laten lopen, een variant die in 2006 positief beoordeeld werd door de MER-comissie.

De verbinding zou een aantal kunstwerken inhouden, zoals een brug of tunnel onder de Vecht, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Gein. Tevens zouden de spoorlijnen Amsterdam - Utrecht en Amsterdam - Amersfoort gekruist moeten worden. Tussen Abcoude en Amsterdam-Zuidoost is voor een dergelijke verbinding ruimte vrijgehouden, in de vorm van een golfbaan en stadspark. In 2006 werd door het kabinet het verbreden van de bestaande wegen gekozen. In 2008 is voor Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) het stroomlijnalternatief gekozen, om zodoende de meeste snelwegen rond Amsterdam te verbreden. Hiermee lijkt definitief van de geplande verbinding afgezien te worden.

Reconstructie knooppunt Joure

Tussen 2015 en 2017 is het knooppunt Joure omgebouwd tot een ongelijkvloers knooppunt. Voorheen lag er een verkeersplein zonder verkeerslichten. De verbinding van Emmeloord naar Heerenveen en vice versa is daarmee de doorgaande verbinding geworden, aangezien dit de dominante verkeersstroom op het knooppunt Joure is. De A7 verloopt sindsdien via een TOTSO.[9] Het knooppunt is gedimensioneerd op 130 km/h.[10] De A6 werd met de oplevering 1,5 kilometer korter, omdat de A7 iets zuidelijker aansluit dan voorheen. De totale lengte van de A6 werd daarmee ingekort van iets meer dan 101 kilometer naar iets minder dan 100 kilometer. Het project kostte € 77 miljoen en is vrijwel volledig door de regio bekostigd.[11] Op 12 oktober 2017 opende de eerste verbinding over het nieuwe knooppunt voor het verkeer, vanaf Sneek naar Heerenveen. Het gehele project was in 2018 opgeleverd.

Toekomst

Almere

Aangezien de ontbrekende schakel van de A6 naar A9 definitief niet werd aangelegd, moesten de A1, A6 en A9 verbreed worden. In 2005 is hiervoor de startnotitie opgesteld en in 2006 volgde de trajectnota. Hierbij is gekozen voor het zogenaamde stroomlijnalternatief, waarbij de A6, A1, A9 en A10-oost verbreed gaan worden in het kader van het Schiphol-Amsterdam-Almere-project. Op 21 maart 2011 volgde het definitieve tracébesluit, wat ook wel het vlaggenschip der wegwerkzaamheden wordt genoemd.[12] De uitvoering van het project tussen het knooppunt Muiderberg en Almere begon op 4 december 2013.[13] De uitbreiding van de A6 valt onder twee aparte contracten.

Muiderberg - Almere-Havendreef

Het deel vanaf het knooppunt Muiderberg naar Almere-Havendreef wordt uitgevoerd door het consortium SAAone, dat ook de A1 vanaf Diemen tot Muiderberg aanpakt. Dit project A1/A6 kostte € 1.737 miljoen en was een DBFM contract met een looptijd tot 2042.[14] Het deel van knooppunt Muiderberg naar knooppunt Gooimeer wordt verbreed van 2x3 naar 2x4 rijstroken plus twee wisselstroken, zodat in totaal 6 rijstroken in de spitsrichting beschikbaar zijn. Op 28 november 2015 is de nieuwe Hollandse Brug tussen Flevoland en Noord-Holland naast de bestaande brug opengesteld. De bestaande brug is aansluitend omgebouwd. Ook komen er 2 busbanen en een enkelbaans weg voor langzaam verkeer. Het is één van de breedste bruggen van Nederland. Het project A6 was in 2016 grotendeels voltooid, op 26 november 2016 kwamen de vier rijstroken in beide richtingen volledig beschikbaar tussen het knooppunt Muiderberg en Almere-Havendreef, maar de wisselbaan volgde pas op 4 oktober 2017, toen ook de werkzaamheden op het knooppunt Muiderberg en verderop bij het knooppunt Diemen gereed waren. De doorstroming is bovendien ook afhankelijk van het gereedkomen van de Gaasperdammertunnel van de A9.

Almere-Havendreef - Almere Oostvaarders

Het deel verder van Almere-Havendreef tot Almere Oostvaarders wordt over een afstand van 13 kilometer verbreed van 2x2 naar 4x2 rijstroken met een parallelstructuur. Dit project is een apart contract dat op 11 mei 2016 definitief gegund is aan het consortium Parkway 6.[15] Dit is een DBFM contract met een looptijd tot 2039 en het consortium bereikte op 8 juni 2016 de financial close ter waarde van € 300 miljoen.[16][17] De werkzaamheden aan dit deel begonnen op 16 februari 2017.[18] Dit wordt de eerste energie-neutrale autosnelweg in Nederland, met zonnepanelen wordt de energie voor de verkeerssignalering en verlichting opgewekt. De verbreding van de A6 was gepland om voor de Floriade van 2022 gereed te zijn, met een oplevering in 2020. De werkzaamheden lagen echter voor op schema, op 12 november 2018 zijn beide rijbanen richting Lelystad opgeleverd,[19][20] medio 2019 volgen de rijbanen richting Muiden.[21]

Almere - Lelystad

Het is gepland om de A6 tussen de aansluiting Almere Buiten-Oost en de aansluiting Lelystad naar 2x3 rijstroken te verbreden. De kosten worden geschat op € 50 miljoen. De verbreding wordt aansluitend op het project SAA uitgevoerd.[22] Op 13 oktober 2016 is een startbeslissing genomen, en is het budget verhoogd van € 35 miljoen naar € 50 miljoen, waarbij er reeds een voorkeursalternatief is voor 2x3 rijstroken.[23] Er wordt daarom geen structuurvisie opgesteld. In midden 2019 wordt het ontwerp-tracébesluit verwacht,[24] gevolgd door een tracébesluit in 2020 en een aanvang van de werkzaamheden vanaf 2021.

Los van de verbreding wordt medio 2019 de aansluiting Lelystad-Airport gerealiseerd. Deze wordt procedureel met een bestemmingsplan vastgelegd.

Scharsterrijnbrug

De Scharsterrijnbrug opent frequent voor de pleziervaart.

Er bestaat een wens om de Scharsterrijnbrug te vervangen door het aquaduct Scharsterrijn.[25] Wanneer dit exact zal gebeuren is niet bekend. Er is van Rijkswege geen geld voor gereserveerd, maar er is een mogelijkheid dat de provincie Friesland de aanleg voorfinanciert. De rijksbegroting voorziet voor dit project geen bestedingsruimte. De aanleg van het aquaduct is niet opgenomen in het MIRT tot 2030.

Maximumsnelheid

Van Naar Vmax Opmerkingen
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg Afslagsymbool.svg Almere Haven 100 km.svg
Afslagsymbool.svg Almere Haven Afslagsymbool.svg Almere-Oostvaarders 100 km.svg in verband met wegwerkzaamheden (normaal 130 km.svg)
Afslagsymbool.svg Almere-Oostvaarders Knooppuntsymbool.svg Joure 130 km.svg 100 km.svg tpv Ketelbrug ri noorden
Knooppuntsymbool.svg Emmeloord 100 km.svg 70 km.svg (noordelijke richting)
Knooppuntsymbool.svg Emmeloord Knooppuntsymbool.svg Joure 130 km.svg

Verkeersintensiteiten

Onderstaande intensiteiten zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. Onderstaande intensiteiten zijn ten noorden van de genoemde aansluiting.

Locatie 2006[26] 2011[27] 2013 2014 2016 2017 2018
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg 97.000 100.800 101.500 104.500 105.300 115.700 122.700
Muiderberg 100.000 102.800 103.400 105.600 110.400 116.600 120.300
Almere Poort 84.000 100.500 96.000 96.500 95.600 107.800 112.000
Knooppuntsymbool.svg Gooimeer 66.000 67.500 66.500 68.500 74.800 90.100 95.100
Almere-Stedenwijk 75.100 80.200 90.900
Almere Haven 69.000 66.100 82.000 81.500 83.200 85.900 92.800
Almere Stad 56.000 59.500 60.400 59.700 60.800 60.400 64.000
Almere-Buiten 55.000 65.200 55.800 57.100 59.000 62.700 64.300
Knooppuntsymbool.svg Almere 57.000 74.800 70.800 71.700 75.200 78.300 82.200
Almere-Regenboogbuurt 57.000 69.200 63.300 64.100 64.200 66.300 69.900
Almere-Oostvaarders 58.000 62.900 63.200 64.200 66.200 67.800 70.700
Lelystad 39.000 41.500 42.500 43.900 45.400 45.800 47.900
Lelystad-Noord 39.000 41.300 40.600 41.500 41.100 43.200 44.800
Swifterbant 42.000 46.500 45.600 46.500 47.600 48.900 51.800
Urk 38.000 43.300 39.900 40.400 41.300 42.700 44.000
Emmeloord 30.000 37.800 36.700 37.300 37.900 39.000 41.000
Knooppuntsymbool.svg Emmeloord 40.000 46.300 42.300 43.700 45.800 47.200 51.800
De Munt 36.000 45.700 39.000 40.100 41.300 42.100 44.000
Bant 33.000 38.200 38.400 39.400 40.900 41.800 42.300
Lemmer 36.000 39.400 38.600 39.300 42.100 42.700 43.600
Oosterzee 36.000 43.800 36.700 38.500 38.700 40.000 42.600
St. Nicolaasga 34.000 41.600 38.200 40.500 40.000 42.300 47.600

Rijstrookconfiguratie

Van Naar rijstroken lengte rijstrookkilometers
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg Almere-Stedenwijk 2x4 7 km 56
Almere-Stedenwijk Knooppuntsymbool.svg Joure 2x2 92 km 368

Rijstrookkilometers

rijstrookkilometers
Regulier 424 km

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A6

Richting Joure: LepelaarOeverwalDe AbtWellerzandDe Lanen

Richting Almere: De WielLemsterhopHan StijkelDe MonnikRivierduinAalscholver


Aansluitingen in de A6

1234567810111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure


Externe links

Foto's en Video's

Referenties

 1. Weg door Tjeukemeer | Leeuwarder Courant (09-07-1959)
 2. Rijksweg 38 komt door deel van Tjeukemeer | Friese koerier (11-10-1958)
 3. Minister besluit: Westelijk tracé van weg door Tjeukemeer | Leeuwarder Courant (16-05-1963)
 4. Tjeukemeer kan groot recreatiegebied worden | Nieuwsblad van het Noorden (06-04-1962)
 5. Deel rijksweg 38 door Tjeukemeer wordt op 19 mei aanbesteed | Friese koerier (01-04-1967)
 6. Autosnelweg door het Tjeukemeer gereed | De Waarheid (15-06-1973)
 7. | Elke weg heeft een 'nulpaatje'| Leeuwarder Courant (22-09-1994)
 8. dossier A6 op autosnelwegen.nl
 9. knooppuntjoure.nl
 10. Knooppunt Joure: eerste 130 km traject vanaf start werkzaamheden | rws.nl
 11. A6/A7 Joure, knooppunt | mirtoverzicht.nl
 12. Schultz besluit tot circa 4,4 miljard voor grootste wegproject in tien jaar
 13. Schultz zet zandtransport in beweging voor verbreding A1/A6 | rijksoverheid.nl
 14. A1/A6/A9 Schiphol-Amsterdam-Almere | mirtoverzicht.nl
 15. Gunning contract weguitbreiding A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost afgerond | rijkswaterstaat.nl
 16. Financial close A6 Almere bereikt | rijksoverheid.nl
 17. Financiële overeenstemming over aanleg A6 | duravermeer.nl
 18. Schultz geeft startsein voor aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland | rijksoverheid.nl
 19. A6 richting Lelystad 2 weekenden in oktober en november 2018 dicht tussen Almere Stad en Almere Buiten-Oost | rijkswaterstaat.nl
 20. A6: eerste, nieuwe deel bij Almere in gebruik | rijkswaterstaat.nl
 21. Verbreding A6 bij Almere een jaar eerder klaar | rijkswaterstaat.nl
 22. Bijlage 1 Afspraken Bestuurlijk Overleg Landzijdige bereikbaarheid Luchthaven Lelystad | rijksoverheid.nl
 23. Startbeslissing MIRT-Verkenning A6 - Almere Buiten-Oost - Lelystad | rijksoverheid.nl
 24. Voortgangsrapportage Tracéwetplichtige projecten | rijksoverheid.nl
 25. Prioritering investeringen mobiliteit en water | rijksoverheid.nl
 26. INWEVA 2006
 27. MTR+
Flag of the Netherlands.svg Autosnelwegen van Nederland Flag of the Netherlands.svg

NLA001.svg NLA002.svg NLA003.svg NLA004.svg NLA005.svg NLA006.svg NLA007.svg NLA008.svg NLA009.svg

NLA010.svg NLA012.svg NLA013.svg NLA015.svg NLA016.svg NLA017.svg NLA018.svg NLA020.svg NLA022.svg NLA024.svg NLA027.svg NLA028.svg NLA029.svg NLA030.svg NLA031.svg NLA032.svg NLA035.svg NLA037.svg NLA038.svg NLA044.svg NLA050.svg NLA058.svg NLA059.svg NLA065.svg NLA067.svg NLA073.svg NLA074.svg NLA076.svg NLA077.svg NLA079.svg NLA080.svg

NLA200.svg NLA205.svg NLA208.svg NLA256.svg NLA261.svg NLA270.svg NLA325.svg NLA326.svg NLA348.svg