Flinders Highway, Queensland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A6 (Queensland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6
Begin Cloncurry
Einde Townsville
Lengte 754 km
Route

Landsborough Highway/Barkly Highway

Julia Creek

Richmond

Hughenden

Charters Town

Gregory Highway

Bruce Highway

Townsville

De Flinders Highway is een highway in Queensland, Australië. De weg vormt een oost-westroute in het midden van de staat, vanaf Cloncurry tot aan Townsville aan de Pacifische kust. De weg is 754 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten oosten van het stadje Cloncurry slaat de Flinders Highway van de Landsborough Highway af, die tevens verbindt met de nabijgelegen Barkly Highway. De weg loopt door kaal en vlak woestijngebied naar het oosten, door een zeer dunbevolkt gebied. Het eerstvolgende dorp is Julia Creek, 140 kilometer oostelijker. Het landschap is desolaat en niet gecultiveerd. Begroeiing is er alleen bij rivierjes, die uiteindelijk de Flinders River vormen. Julia Creek is een gehucht met 500 inwoners. Hier eindigt de Wills Developmental Road, die uit Burketown komt, en verhard is.

Oostelijk van Julia Creek volgt een 150 kilometer lang kaal en recht stuk naar Richmond. Richmond telt ook 500 inwoners, en is het enige dorp in de wijde omgeving. De weg loopt hier een stukje parallel aan de Flinders River. Na 110 kilometer bereikt men Hughenden, met 1.200 inwoners een wat groter dorp. Hier kruist men de Kennedy Developmental Road, die naar Cairns loopt, maar grotendeels onverhard is.

Alhoewel men dichter bij de kust komt, is ook dit gebied nog erg droog en woestijnachtig. Er volgt 240 kilometer naar Charters Town, waarbij men door het White Mountains National Park komt. De tweede helft van dit stuk kent wat meer hoogteverschillen. Charters Town telt 8.000 inwoners, en is het beginpunt van de Gregory Highway, die naar Emerald in het zuiden loopt. Men kruist hierna de Burdekin River, waarna de weg naar het noorden afbuigt, en in de grotere stad Townsville eindigt, aan de Pacifische kust. Hier kruist men de Bruce Highway, de kustroute van Brisbane naar Cairns.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk onderdeel van de National Route 78, maar is begin 2000 omgenummerd naar A6. De weg heeft een relatief groot doorgaand belang voor verkeer tussen Townsville en het Northern Territory.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 300 tot 500 voertuigen tussen Cloncurry en Charters Towers, stijgend naar 2.200 voertuigen tussen Charters Towers en Townsville.[1]

Referenties

  1. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway