A6 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6-RO.svg
RO A6 map.png
A6
Begin Lugoj
Einde Calafat (BG)
Lengte ~270 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1-RO.svg → Sibiu / Timişoara

Afslagsymbool.svg Lugoj-Nord


Lugoj - Calafat (gepland)


Brug.svg Podul Vidin - Calafat

Flag of Bulgaria.svg BG-1.svg → Vidin / Sofia


Calafat - București (gepland)

De A6 is een autostradă in Roemenië. De snelweg moet een noord-zuidroute in het zuidwesten van het land vormen, vanaf Lugoj via Calafat en Craiova naar București (Boekarest)

Routebeschrijving

De snelweg begint ten noorden van Lugoj op een knooppunt met de A1, de snelweg van Sibiu naar Timişoara en Arad. De snelweg voert zuidwaarts met 2x2 rijstroken en eindigt voorlopig op de rondweg van Lugoj (DN6).

De geplande route voert verder zuidwaarts, parallel aan de DN6 via Caransebeş en Drobeta-Turnu Severin naar de grens met Bulgarije bij Calafat. De Podul Vidin - Calafat is een grote extradosed bridge met 2x2 rijstroken op de grens met Bulgarije. Aan Bulgaarse zijde gaat de I/1 verder naar Vidin en Sofia.

De route moet daarna oostwaarts lopen naar de stad Craiova, en vervolgens via Alexandria naar București.[1]

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Oorspronkelijk was het nummer A6 toegekend aan de route van Lugoj naar Calafat, maar sinds 2013 lijkt men in te zetten op een verlenging via Craiova en Alexandria naar București.

Aanleggeschiedenis

Tussen 2011 en 2013 is het eerste deel van de A6 tussen de A1 en Lugoj aangelegd. Dit is op 23 december 2013 opengesteld over 10 kilometer. Al iets eerder, op 14 juni 2013, opende de Vidin - Calafat Bridge op de grens met Bulgarije. In juli 2013 zijn bij Lugoj de eerste wegwijzers met A6 geïnstalleerd.[2]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Knooppuntsymbool.svg A1-RO.svg Lugoj 10 km 23-12-2013

Toekomst

De rest van de snelweg is nog in planning en wordt vermoedelijk pas op langere termijn ontwikkeld. In 2020 is een studie gelanceerd voor het oostelijkste deel tussen Alexandria en București.[3]

Naamgeving

Het traject tussen Calafat en București staat gepland als de "Autostrada Sudului" (Autosnelweg van het zuiden). Al in 1993 kwam deze naam voor in de Roemeense wegenplannen. Een andere naam voor dit deel is de "Valahia Expres" (Wallachia Express).

Referenties

Autostrăzi in Roemenië

A0-RO.svg A1-RO.svg A2-RO.svg A3-RO.svg A4-RO.svg A5-RO.svg A6-RO.svg A7-RO.svg A8-RO.svg A9-RO.svg A10-RO.svg A11-RO.svg A12-RO.svg A13-RO.svg A14-RO.svg A15-RO.svg