A6 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6
Begin Lugoj
Einde București
Lengte ~270 km
Route

→ Sibiu / Timişoara

Lugoj-Nord


Lugoj - Calafat (gepland)


Calafat - București (gepland)

De A6 is een autostradă in Roemenië. De autosnelweg moet zowel een noord-zuidroute als een west-oostroute in het zuidwesten van het land vormen, vanaf Lugoj via Calafat en Craiova naar București (Boekarest).

Routebeschrijving

De snelweg begint ten noorden van Lugoj op een knooppunt met de A1, de snelweg van Sibiu naar Timişoara en Arad. De snelweg voert zuidwaarts met 2x2 rijstroken en eindigt voorlopig op de rondweg van Lugoj (DN6).

De geplande route voert verder zuidwaarts, parallel aan de DN6 via Caransebeş en Drobeta-Turnu Severin naar Calafat aan de grens met Bulgarije. Hier is een verbinding met de Podul Vidin - Calafat voorzien, een grote extradosed bridge met 2x2 rijstroken die Roemenië met Bulgarije verbindt. Aan de Bulgaarse zijde van de brug gaat de I/1 verder naar Vidin en Sofia.

De route moet daarna oostwaarts lopen naar de stad Craiova, en vervolgens via Alexandria naar București.[1]

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Oorspronkelijk was het nummer A6 toegekend aan de route van Lugoj naar Calafat, maar sinds 2013 lijkt men in te zetten op een verlenging via Craiova en Alexandria naar București.

Aanleggeschiedenis

Tussen 2011 en 2013 is het eerste deel van de A6 tussen de A1 en Lugoj aangelegd. Dit is op 23 december 2013 opengesteld over 10 kilometer. In juli 2013 zijn bij Lugoj de eerste wegwijzers met A6 geïnstalleerd.[2]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Lugoj 10 km 23-12-2013

Toekomst

De rest van de snelweg is nog in planning en wordt vermoedelijk pas op langere termijn ontwikkeld. In 2020 is een studie gelanceerd voor het oostelijkste deel tussen Alexandria en București.[3] In 2022 is ook een studie gelanceerd voor het langere traject in West-Roemenië, vanaf Filiași naar Lugoj, opgedeeld in 4 subtrajecten van 45 tot 70 kilometer lengte.[4] Dit deel werd gekarakteriseerd als een 'drum de mare viteză' (weg van hoge snelheid), maar niet specifiek als een autosnelweg.

Het traject Drobeta Turnu Severin - Craiova is opgenomen in de TEN-T corridor 'Orient/East-Med' die tot 2030 door de Europese Unie gefinancierd wordt.[5] In december 2021 is een planuitwerking gegund voor een autoweg tussen Lugoj en Craiova.[6]

Naamgeving

Het traject tussen Calafat en București staat gepland als de "Autostrada Sudului" (Autosnelweg van het zuiden). Al in 1993 kwam deze naam voor in de Roemeense wegenplannen. Een andere naam voor dit deel is de "Valahia Expres" (Wallachia Express).

Referenties

Autostrăzi en drumuri expres in Roemenië