A75 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A75 FR.svg
FR A75.png
A75
Begin Clermont-Ferrand
Einde Béziers
Lengte 330 km
Route

A71 FR.svg → Paris

Knooppuntsymbool.svg A711 FR.svg → St. Étienne / Lyon

Afslagsymbool.svg 1 Billom

Afslagsymbool.svg 2 Clermont-Ferrand-Sud

Afslagsymbool.svg 3 Cournon-d'Auvergne

Afslagsymbool.svg 4 Vic-le-Comte

Afslagsymbool.svg 5 Aydat

Afslagsymbool.svg 6 Besse

Afslagsymbool.svg 7 Coudes

Afslagsymbool.svg 8 Coudes

Afslagsymbool.svg 9 Sauvagnat

Afslagsymbool.svg 10 La Ribeyre

Afslagsymbool.svg 11 Issoire

Afslagsymbool.svg 12 Orbeil

Afslagsymbool.svg 13 St. Germain-l'Herm

Afslagsymbool.svg 14 Besse

Afslagsymbool.svg 15 Ardes-sur-Couze

Afslagsymbool.svg 16 Le Broc

Afslagsymbool.svg 17 Jumeaux

Afslagsymbool.svg 18 Brassac-les-Mines

Afslagsymbool.svg 19 Lempdes-sur-Allagnon

Afslagsymbool.svg 20 Brioude

Afslagsymbool.svg 21 Ardes

Afslagsymbool.svg 22 Le Puy-en-Velay

Afslagsymbool.svg 23 Massiac-Nord

Afslagsymbool.svg 24 Massiac-Sud

Afslagsymbool.svg 25 St. Poncy

Afslagsymbool.svg 26 Viellespesse

Afslagsymbool.svg 27 Coren

Afslagsymbool.svg 28 Espalion

Afslagsymbool.svg 29 St. Flour

Afslagsymbool.svg 30 Ruynes-en-Margeride

Afslagsymbool.svg 31 Loubaresse

Afslagsymbool.svg 32 Le Bacon

Afslagsymbool.svg 33 Fournels

Afslagsymbool.svg 34 Le Malzieu-Ville

Afslagsymbool.svg 35 Aumont-Aubrac-Nord

Afslagsymbool.svg 36 Aumont-Aubrac-Sud

Afslagsymbool.svg 37 Le Buisson

Afslagsymbool.svg 38 Antrenas

Afslagsymbool.svg 39 Le Monastier-Pin-Moriès

Afslagsymbool.svg 39.1 Florac

Afslagsymbool.svg 39.2 St. Germain-du-Teil

Afslagsymbool.svg 40 Banassac

Afslagsymbool.svg 41 St. Geniez-d'Olt

Afslagsymbool.svg 42 Sévérac-le-Château

Afslagsymbool.svg 43 Le Massegros

Afslagsymbool.svg 44 Engayresque

Afslagsymbool.svg 44.1 Aguessac

Afslagsymbool.svg 45 Millau

Tol.svg Péage de St. Germain

Brug.svg Viaduc de Millau

Afslagsymbool.svg 46 Roquefort

Afslagsymbool.svg 47 Millau

Afslagsymbool.svg 48 Alzon

Afslagsymbool.svg 49 Le Caylar

Afslagsymbool.svg 50 St. Félix-de-l'Heras

Afslagsymbool.svg 51 Pégairolles

Afslagsymbool.svg 52 Lodève

Afslagsymbool.svg 53 Lunas

Afslagsymbool.svg 54 St. Jean-de-Blaquire

Afslagsymbool.svg 55 Lac du Salagou

Afslagsymbool.svg 56 Salelles-du-Bosc

Knooppuntsymbool.svg A750 FR.svg → Montpellier

Afslagsymbool.svg 57 Bédarieux

Afslagsymbool.svg 58 Lézignan-la-Cèbe

Afslagsymbool.svg 59 Sète

Afslagsymbool.svg 60 Agde

Afslagsymbool.svg 61 Pézenas-Sud

Afslagsymbool.svg 62 Servian

Afslagsymbool.svg 63 Béziers-Nord

Afslagsymbool.svg 64 Béziers-Centre

Tol.svg péage (voor A9)

Knooppuntsymbool.svg A9 FR.svg → Montpellier / Perpignan

De A75 is een autoroute in het zuiden van Frankrijk, die Clermont-Ferrand verbindt met Béziers, via Issoire, St. Flour, Millau en Lodève. Op deze weg ligt het 270 meter hoge Viaduc de Millau, maar ook enkele andere viaducten en de lange afdaling voorbij Millau spreken tot de verbeelding. De snelweg is 330 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het begin van de A75 in Clermont-Ferrand.
De A75 ten noorden van Millau.
Het Viaduc de Millau gezien vanaf de verzorgingsplaats langs de A75.

De A75 is een zeer spectaculaire snelweg, die dwars door de bergen van het Centraal Massief vanaf Clermont-Ferrand naar de Middellandse Zeekust loopt. Op de route worden diverse bruggen en tunnels gepasseerd. Er zijn steile klims en afdalingen, vanwaar prachtige uitzichten worden geboden. Het hoogtepunt is uiteraard het Viaduc de Millau. De weg is zo bijzonder dat Michelin er zelfs een speciale Groene Gids aan gewijd heeft.

De A75 is als noord-zuidroute een alternatief voor de zeer drukke A7 (Lyon - Orange) in het Rhônedal. De A75 heeft daarbij als voordeel dat de weg tolvrij is over de gehele lengte, behalve het Viaduc de Millau. Toch is deze weg in de zomermaanden erg populair bij toeristen, mede omdat het hoge viaduct als een publieksmagneet werkt.

De A75 begint bij Clermont-Ferrand. Bij het knooppunt met de A711 gaat de A71 naadloos over in de A75. Na enkele kilometers met veel drukte verlaat de weg de bebouwing en verschijnen de eerste bergen. De A75 gaat daar omheen en daalt naar het Allierdal, waar de weg enkele kilometers vlak langs de rivier kronkelt. Dit is een erg mooi stuk, met aan de ene kant de Allier en aan de andere kant beboste hellingen.

Na de passage van de stad Issoire verlaat de A75 de rivier, en gaat het heuvel op, heuvel af richting Brioude. Dit leidt bij helder weer telkens tot mooie vergezichten. Langzaam maar zeker worden de bergen serieuzer. Dit uit zich in het 75 meter hoge Viaduc de la Violette en even later de 1107 meter hoge Col de la Fageole.

Na de top van deze Col gaat de weg licht naar beneden, wat diverse mooie plaatjes oplevert. Hierbij gaat de weg oostelijk langs St. Flour, met kort na deze plaats de parkeerplaats Aire du Gabarit. Op zich een normale rustplaats, maar hier is een uitzicht te vinden op het Viaduc de Gabarit, een enorm antiek spoorviaduct over een breed dal met de rivier de Truyère, ontworpen door Gustave Eiffel. Het is absoluut de moeite waard hier een stop te plannen, en dit 19e-eeuwse viaduct met karakteristieke rode buizen te bewonderen. De A75 zelf gaat over dit dal over het Viaduc de la Truyère. Dit is minder spectaculair, maar nog steeds mooi.

De A75 blijft door de bergen leiden, met weinig rechte stukken, en klimt naar de Col des Issartets. Met 1121 meter is dit het hoogste punt in het Franse snelwegennetwerk. Ter plekke valt dat overigens niet zo op, omdat er precies daar een viaduct over de weg is. In de afdaling na deze Col wordt het landschap met meer bossen nog iets mooier.

De weg leidt hier kort achter elkaar over drie dalviaducten en door een korte tunnel. Dit is de opmaat voor een klim naar de 888 m hoge Col d'Engayresque. Vanaf de top van deze Col is in de verte bij helder weer het Viaduc de Millau voor het eerst waar te nemen. De A75 gaat eerst over het Viaduc de Verrières. Dit 140 m hoge viaduct is op zich misschien wel spectaculairder dan het Viaduc de Millau, omdat het hier mogelijk is om vanaf de weg naar beneden te kijken.

Er volgt een kort vlak stukje, waarin het enige tolstation op de A75 volgt. Hier moet betaald worden voor het Viaduc de Millau. Er zijn nog enkele bochten en dan volgt het gigantische viaduct. Voor de liefhebber is er vlak voor het viaduct een parkeerplaats met uitzicht op het viaduct beschikbaar. Dit uitzicht geeft de massaliteit van het viaduct het beste weer, omdat er tijdens de passage geen mogelijkheid is opzij te kijken.

Het viaduct is ongeveer 2,5 km lang, en de weg ligt 270 m hoog boven het dal van de Tarn. De hoogste pyloon is 343 m hoog, wat hoger is dan de in totaal 324 m hoge Eiffeltoren. Toch is daar op het viaduct weinig van te merken. Voor de veiligheid zijn er schotten langs weerszijden van het viaduct geplaatst, die naar beneden kijken nagenoeg onmogelijk maken.

Na het viaduct volgt een groot plateau, waar de A75 over enkele tientallen kilometers nagenoeg vlak is op ongeveer 800 m hoogte. De weg moet later gaan dalen tot bijna aan het zeeniveau en dit gaat via een achtbaan-achtige afdaling die kort na La Cavalerie begint. De A75 heeft hier kenmerken die niet gebruikelijk zijn op een snelweg, zoals scherpe bochten, hoge dalingspercentages waarbij niet overal vluchtstroken aanwezig zijn. Ook worden twee korte tunnels gepasseerd. Het mag duidelijk zijn dat enige rij-ervaring, met name voor verkeer met een aanhanger of caravan, hier gewenst is. Anderzijds geldt wel dat dit qua natuurschoon een fantastisch stuk is om te rijden, met een weg die tegen de bergen aangeplakt lijkt. Het is belangrijk om hier de snelheidslimieten van vaak slechts 70 km/h te respecteren. Uiteraard voor de veiligheid, maar ook omdat er streng gecontroleerd wordt.

Eenmaal aan het einde van de afdaling splitst de A75 zich met de A750 richting Montpellier. De A75 zelf gaat verder richting Béziers. Er volgen enkele vlakke kilometers, waarna de A75 iets naar het zuidwesten afbuigt en bij Béziers op de A9 eindigt.

Geschiedenis

Voordat de A75 werd aangelegd was de N9 de doorgaande route voor noord-zuidverkeer door het Massif Central. De RN9 was een enkelbaans weg, en de reistijden waren zo lang dat men veelal via de A7 door het Rhônedal of de westelijker gelegen A20 naar het zuiden reisde. Met de openstelling van de A75 is de N9 steeds verder ingekort, er is uiteindelijk praktisch niks meer van overgebleven dat nog als N9 genummerd is. De oude route bestaat op veel plekken nog wel als route départementale, alhoewel de A75 soms recht over het tracé van de N9 is aangelegd, zoals tussen Clermont-Ferrand en Issoire.

De A75 is een relatief jonge snelweg, voornamelijk in de jaren 90 aangelegd, met enkele delen die later openden. Een aantal delen openden al in de jaren 70, maar waren tot begin jaren 90 als N9 bewegwijzerd. Deze delen zijn vaak wat substandaard, met wat minder vloeiend wegverloop voor een autosnelweg en het ontbreken vluchtstroken sporadisch. Kenmerkend is de hoge afritdichtheid op de eerste 50 kilometer vanuit Clermont-Ferrand.

Het eerste deel wat als de A75 genummerd was opende in 1988 tussen Clermont-Ferrand en Pérignat-lès-Sarliève. In 1990 opende de bypass van Aubrac en in 1991 de bypass van Pézenas. Op 16 juni 1992 werd het noordelijk deel zuidwaarts verlengd tot St. Flour, een lang stuk dat in één keer opengesteld werd. In 1993 en 1994 openden diverse stukjes, zoals vanaf St. Flour tot Loubaresse en een stuk ten zuiden van Millau tot La Cavalerie, en een kort stukje ten noorden van Millau bij La Canourgue. Tussen 1995 en 1998 werd het grootste deel tussen Clermont-Ferrand en Millau gecompleteerd. Op 16 december 2004 opende de bypass van Millau, inclusief het indrukwekkende Viaduc de Millau, destijds het hoogste viaduct ter wereld.

Tussen 2002 en 2004 opende het spectaculaire deel ten noorden van Lodève, waarna in 2009 het zuidelijkste deel van Pézenas naar Valros verlengd werd. Op 23 juni 2010 opende het zuidelijkste deel langs Béziers tot aan de A9. Op 3 december 2010 opende het laatste deel bij Valros, waarmee de A75 geheel voltooid is. Tussen 2013 en 2014 is de rondweg van Pézenas opgewaardeerd van voie express naar autoroute. De omzetting werd op 1 juli 2014 voltooid.[1]

Openstellingsgeschiedenis

De A75 ter hoogte van Séverac-le-Château.
De A75 bij het naderen van het Viaduc de Millau.
De A75 over de Pas de l'Escalette nabij Lodève.
Van Naar Lengte Datum
Coudes Issoire-Nord 8 km 00-00-1972
Pérignat-lès-Sarliève-Nord Pérignat-lès-Sarliève-Sud 4 km 00-12-1976
Montpeyroux Coudes 2 km 13-01-1977
Issoire-Sud Le Broc 5 km 00-00-1977
Pérignat-lès-Sarliève-Sud Authezat-Nord 10 km 00-00-1978
Authezat-Sud Montpeyroux 4 km 00-00-1978
Issoire-Nord Issoire-Sud 6 km 00-00-1981
Le Broc Lempdes-Nord 11 km 00-00-1982
Lempdes-Nord Lempdes-Sud 2 km 00-00-1984
Clermont-Ferrand (A71) Pérignat-lès-Sarliève-Nord 4 km 19-12-1988
Aumont-Aubrac-Nord Aumont-Aubrac-Sud 4 km 31-08-1990
Pézenas-Nord Pézenas-Ouest 6 km 00-00-1991
Lempdes-Sud Massiac-Nord 15 km 14-06-1991
Massiac-Nord Saint-Flour-Sud 31 km 16-06-1992
Loubaresse Aumont-Aubrac-Nord 25 km 00-00-1992
L'Hospitalet-du-Larzac-sud Le Caylar-Sud 14 km 00-00-1992
Saint-Germain-du-Teil La Canourge 9 km 00-00-1993
Saint-Flour-Sud Loubaresse 13 km 02-07-1993
Caumel Auberoques 6 km 00-06-1993
La Cavalerie-Sud L'Hospitalet-du-Larzac-Sud 10 km 00-00-1994
Le Caylar-Sud Saint-Félix-de-l'Héras 5 km 01-07-1994
Saint-Julien L'Oasis 5 km 01-12-1995
Aumont-Aubrac-Sud Le Buisson 8 km 15-12-1995
Le Buisson Le Monastier-Pin-Moriès 15 km 21-05-1996
Saint-Félix-de-l'Héras Pégairolles-de-l'Escalette 6 km 11-07-1996
L'Oasis Ceyras (A750) 4 km 00-00-1996
Auberoques Engayresque 11 km 22-03-1997
Le Monastier-Pin-Moriès Saint-Germain-du-Teil 1 km 25-09-1997
La Canourgue Caumel 9 km 16-04-1998
Ceyras (A750) Pézenas-Nord 21 km 21-06-2002
La Cavalerie-Nord La Cavalerie-Sud 2 km 26-06-2002
Engayresque La Cavalerie-Nord 34 km 16-12-2004
Pégairolles-de-l'Escalette Saint-Julien 13 km 25-03-2005
Pézenas-Ouest Valros-Sud 6 km 25-02-2009
La Bégude-de-Jordy Béziers (A9) 10 km 23-06-2010
Valros-Sud La Bégude-de-Jordy 4 km 03-12-2010

Toekomst

Het is gepland om een 11,7 kilometer lang traject tussen Clermont-Ferrand en Le Crest naar 2x3 rijstroken te verbreden.[2] Dit wordt uitgevoerd door APRR. Op 25 maart 2018 is het DUP vastgesteld.[3] De verbreding moet eind 2020 gereed zijn.

Verkeersdrukte

Het viaduc de Millau.

De A75 is beduidend rustiger dan de parallelle A7 tussen Lyon en Orange. Toch kan het ook op de A75 in de zomermaanden bijzonder druk zijn. Als er files ontstaan, is dit meestal langzaam rijdend verkeer dat geen grote vertraging oplevert. Buiten de drukke vakantiedagen valt het op de A75 overigens alleszins mee met verkeersdrukte. In de wintermaanden kan er incidenteel wel vertraging ontstaan door sneeuwval.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van Clermont-Ferrand rijden dagelijks maximaal 65.000 voertuigen. Net ten zuiden van Clermont-Ferrand rijden 38.000 voertuigen, wat daalt tot 11.000 bij Marvejols. 11.800 voertuigen maakten gebruik van het Viaduc de Millau in 2013, wat oploopt tot 23.000 voertuigen voor het afslaan van de A750.

Alternatieven

De A75 is zelf in de eerste plaats een alternatief voor de A7. Normaal gesproken geldt dat het verkeer met een bestemming ten zuidwesten van Montpellier het beste de A75 kan nemen. Voor de wijde omgeving van Montpellier maakt het niet zo veel verschil, maar vanaf Nîmes zal de A7 in vrijwel alle gevallen, ook op Zwarte Zaterdagen, sneller zijn. In totaal staat er op de A75 normaliter veel minder file dan op de A7.

Overnachten langs de A75

De A75 bij Aumont-Aubrac.

Tijdens lange reizen is het vaak prettig om een overnachting te maken. Hiervoor zijn vele sites beschikbaar waarop diverse hotels en campings te vinden zijn. Aan de A75 is het mogelijk om 'spontaan' een overnachtingsadres te kiezen op het moment dat dat uitkomt. Langs de weg zijn drie Villages étapes te vinden. Dit is een concept , waarbij plaatsen zichzelf kunnen aanmelden als goede stopplaats langs een doorgaande route. Op de snelweg staan ze goed bewegwijzerd als zodanig. Door een goede service te bieden aan reizigers, kunnen deze plaatsen meer toeristen trekken. Deze service bestaat onder meer uit de aanwezigheid van winkels met basisbenodigdheden (bakker, slager, enz.), eetgelegenheden, hotels, campings, VVV, geldautomaat en dag en nacht beschikbare wc's, die alle goed bewegwijzerd zijn. Alle eigenaren van de genoemde voorzieningen hebben hierbij een document ondertekend waarin zij een bepaald serviceniveau garanderen.

Er zijn drie van deze villages étapes te vinden langs de A75. Dit zijn van noord naar zuid: Massiac, Aumont-Aubrac en la Canourgue.

Op de site over de villages étapes is meer informatie te vinden over het concept. Houdt er rekening mee dat op de allerdrukste vakantiedagen de hotels in dit soort plaatsen vol kunnen zitten.

Tol

Vrijwel de hele A75 is tolvrij, uitzondering hierop is het viaduct nabij Millau. Het totale traject waarop men moet betalen is slechts 19 km lang. CEVM, de uitbater, maakt een onderscheid in de periode van het jaar. Tijdens de zomermaanden juli en augustus liggen de toltarieven namelijk een stuk hoger.[4] Ondanks de vrij hoge tarieven voor dit korte stukje ligt de totaalsom van tolkosten via de A71-A75 aanmerkelijk lager dan de route via het Rhônedal A6-A7-A9.

Rijstrookconfiguratie

Op veel trajecten zijn klimstroken beschikbaar.

Van Naar Rijstroken lengte
Knooppuntsymbool.svg A71 Knooppuntsymbool.svg A9 2x2 330 km

Externe Links

Foto's

Video's

Bewegwijzering

Referenties

Autoroutes in Frankrijk

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A19A20A21A22A23A25A26A27A28A29A30A31A33A34A35A36A38A39A40A41A42A43A45A46A47A48A49A50A51A52A54A55A57A61A62A63A64A65A66A68A69A71A72A75A77A79A81A82A83A84A85A86A87A88A89

A103A104A105A106A115A120A126A131A132A133A134A139A140A150A151A154A186A203A211A216A304A311A313A314A315A320A330A340A344A350A351A352A355A391A404A406A410A411A412A430A432A450A466A480A500A501A502A507A515A516A517A520A551A552A557A570A620A621A623A624A630A631A641A645A660A680A709A710A711A712A714A719A750A811A813A837A844