A7 (Duitsland)
![]() | |||
---|---|---|---|
![]() | |||
A7 | |||
Begin | Flensburg (D/DK) | ||
Einde | Füssen (D/A) | ||
Lengte | 962 km | ||
|
De Bundesautobahn 7, BAB 7 of A7 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een lange noord-zuidverbinding in het midden van het land, vanaf de Deense grens bij Ellund tot de Oostenrijkse grens bij Füssen. De route verloopt via de grote steden Hamburg, Hannover, Kassel, Würzburg en Ulm, daarbij door de staten Schleswig-Holstein, Hamburg, Niedersachsen, Hessen en Bayern.
De A7 voert door een gevarieerd landschap, met vlak terrein in Noord-Duitsland, door de havens van Hamburg met de Elbtunnel onder de Elbe, over de bossen van oostelijk Niedersachsen en de uitlopers van de Harz in het zuiden van Niedersachsen. Het traject van Göttingen via Kassel naar Würzburg voert door sterk heuvelachtig terrein met veel bebossing. Dit traject kent diverse Talbrücken. In Bayern voert de A7 over de rivierdalen van de Main en Donau, over de hoogvlaktes van de Schwäbische Alb en uiteindelijk door de Allgäu in het uiterste zuiden, met zicht op de Alpen.
In Noord-Duitsland is de A7 veelal met 2x3 rijstroken uitgebouwd, vanaf het Dreieck Bordesholm bij Kiel tot aan het Hattenbacher Dreieck is de snelweg over een lengte van 440 kilometer bijna volledig met minimaal 2x3 rijstroken uitgerust. In Hamburg liggen deels 2x4 rijstroken en de resterende delen met 2x2 rijstroken worden op dit traject verbreed. In Zuid-Duitsland is de A7 vaak wat rustiger en hier telt de A7 vrijwel overal twee rijstroken per richting.
Met een lengte van 962 kilometer is de A7 de langste Autobahn van Duitsland, hij is bijna 200 kilometer langer dan de één na langste Autobahn (de A3). Het is tevens de hoogstgelegen Autobahn van Duitsland, nabij Nesselwang in Bayern bereikt de snelweg 914 meter boven zeeniveau.
Routebeschrijving
Schleswig-Holstein & Hamburg
Bij de grensovergang Ellund gaat de Deense E45 over in de Duitse A7. Men komt langs de stad Flensburg waarna de rit naar Hamburg begint. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en is behoorlijk rustig. De weg loopt hier door vlak gebied met weilanden en windturbines. Men komt langs het stadje Schleswig en bij Rendsburg steekt men via de Rader Hochbrücke het Nord-Ostseekanal over dat van de Noordzee bij Brunsbüttel naar de Oostzee bij Kiel loopt. Vanaf de brug heeft men weids uitzicht over de omgeving en is in de verte een antieke spoorbrug te zien. Vlak na de brug volgt het Kreuz Rendsburg waar men de A210 kruist, de snelweg van Rendsburg naar Kiel. De A7 loopt verder naar het zuiden en bij het Dreieck Bordesholm voegt de A215 uit Kiel in. De snelweg telt hierna 2x3 rijstroken. Men passeert de stad Neumünster en in de vorm van Kaltenkirchen volgt de eerste voorstad van Hamburg. Richting het zuiden wordt de weg steeds drukker. Men komt langs de luchthaven van Hamburg en in de stad zelf volgt het Dreieck Hamburg-Nordwest, waar de A23 vanuit Heide en Itzehoe eindigt. De A7 telt hier ook 2x3 rijstroken. Men komt vervolgens door het sterk verstedelijkte westen van Hamburg. Na de aansluiting Ohtmarschen volgt de Elbtunnel, die met vier buizen van 2 rijstroken onder de rivier de Elbe doorgaat en in het havengebied van Hamburg weer bovengronds komt. Langs de snelweg meren grote oceaanschepen aan en staan de containers bijna op de vluchtstrook opgestapeld. Vanaf de snelweg is de imposante Köhlbrandbrücke zichtbaar. Afgescheiden van de rest van Hamburg volgen daarna nog een paar grote wijken, waaronder Harburg en Neugraben. Bij het Dreieck Hamburg-Südwest slaat de A261 af, die een verbinding vormt naar de A1 richting Bremen en Dortmund.
Niedersachsen
Ten zuiden van Hamburg volgt een knooppuntencomplex met de A1 en de A39 bij het Maschener Kreuz en het Horster Dreieck. De A1 gaat richting Lübeck en Bremen; de A39 naar Lüneburg. Daarna begint de route door het beboste heidegebied van de Lüneburger Heide. De A7 telt hier 2x3 rijstroken en het is voorlopig even gedaan met grote steden op de route. Naar het oosten ligt de stad Lüneburg, maar die is niet direct vanaf de A7 bereikbaar. In dit gebied liggen veel militaire bases. De belangrijkste plaats is hier Soltau. Bij het Dreieck Walsrode eindigt de A27, de snelweg uit Bremen en Cuxhaven. Daarna is de A7 weer wat drukker. Een eind verderop volgt het Dreieck Hannover-Nord, hoewel Hannover zelf iets verder ligt. Hier slaat de A352 af, die naar de luchthaven van Hannover loopt en aansluiting geeft voor verkeer richting de A2 naar Dortmund. Een eindje verder bereikt men het stedelijk gebied van de grote stad Hannover en volgt het Kreuz Hannover/Kirchhorst, waar men de A37 kruist, die van Hannover naar Celle loopt. Dit is een driehoek met evenzoveel knooppunten. Het belangrijkste knooppunt is het Kreuz Hannover-Ost, waar men de A2 kruist, die van Dortmund richting Braunschweig en Berlin loopt. De snelweg telt daarna nog steeds 2x3 rijstroken en men kruist bij de aansluiting Anderten de B65, een expresweg naar het zuiden van de stad. Bij het Dreieck Hannover-Süd eindigt de A37, een korte snelweg Hannover in die vooralsnog los staat van het stuk A37 dat men eerder kruiste.
Daarna komt men door een vrij saai gebied en passeert men de stad Hildesheim, die 103.000 inwoners telt. Deze stad valt in het niet bij de stad Hannover en is daardoor niet zo bekend. Na Hildesheim komt men over een heuvelrug, de uitlopers van de Harz. Bij het Dreieck Salzgitter, op enige afstand van de gelijknamige stad, eindigt de A39, de snelweg naar Salzgitter en Braunschweig. Men komt vervolgens door een gebied met veel meer bos en de snelweg telt 2x3 rijstroken tot aan Seesen. Bij Seesen slaat de B243 af, een gelbe Autobahn naar Osterode en Bad Lauterberg aan de zuidkant van de Harz. De snelweg telt daarna 2x2 rijstroken. Bij Northeim kruist men de rivier de Leine. Daarna volgt de stad Göttingen waar men de voormalige A388 kruist, nu de B27, naar Herzberg en Duderstadt. Göttingen zelf is een redelijk grote plaats met 130.000 inwoners. Even ten zuiden van Göttingen slaat bij het Dreieck Drammetal de A38 af naar Nordhausen, Halle en Leipzig. Men komt daarna opnieuw door sterk heuvelachtig gebied en de A7 kent hier gedurende 80 kilometer steile hellingen. Bij Hannoversch Münden kruist men de rivier de Werra. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken. Vlak voor Kassel steekt men de grens tussen Niedersachsen en Hessen over.
Hessen

Men komt na de grens met Hessen door het stedelijk gebied van Kassel, een grote stad met 199.000 inwoners en enkele voorsteden. Aan de zuidkant van Kassel kruist men op het Kreuz Kassel-Mitte eerst de A49 naar Fritzlar en daarna bij het Dreieck Kassel-Süd de A44 naar Dortmund. Men heeft vanaf de A7 uitzicht over de stad Kassel. Men komt dan door een zeer heuvelachtig gebied, de overgang van het Sauerland naar het Thüringer Wald. Bij Guxhagen steekt men de rivier de Fulda over en daarna begint een traject met steile hellingen en scherpe bochten naar het zuiden. Hier zijn 2x3 rijstroken beschikbaar en dat is nodig ook vanwege de langzaam rijdende vrachtwagens. Men heeft hier regelmatig mooie vergezichten. Bij Bad Hersfeld komt men bij het Kirchheimer Dreieck, waar de A4 begint naar Erfurt en Dresden. Vlak daarna volgt het Hattenbacher Dreieck waar de A5 aftakt richting Frankfurt. Men zit hier in het centrum van Duitsland en alle verre bestemmingen zijn hier bewegwijzerd.
Ten zuiden van Hattenbach zijn weer 2x2 rijstroken beschikbaar en begint een wat rustiger stuk richting Würzburg. In het oosten kan men de bergen van de Rhön zien, met de 950 meter hoge Wasserkuppe die vaak nog met sneeuw bedekt is aan de randen van het winterseizoen. Men bereikt de stad Fulda, waar de A66 bij het Dreieck Fulda afslaat richting Frankfurt. Na Fulda begint een vrij lang stuk door de Rhön. Hier steekt men ook de grens met Bayern over, amper 100 kilometer na de grens met Niedersachsen.
Bayern
Ten zuiden van Fulda is het gebied nog steeds sterk heuvelachtig en bebost. Hier liggen de afslagen op ruime afstand van elkaar. Men komt net ten westen van de stad Schweinfurt langs, waar bij het Kreuz Schweinfurt de A70 afslaat richting Schweinfurt, Bamberg en Bayreuth. Het gebied wordt hier iets opener met minder bossen. Naar het westen toe ligt echter het Gramschatzer Wald van de Spessart. De aansluiting Würzburg-Estenfeld geeft aansluiting op de B19, een gelbe Autobahn naar Würzburg. De A7 zelf passeert Würzburg op enige afstand. Aan de oostkant van Würzburg volgt het Kreuz Biebelried, waar men de A3 kruist, de snelweg van Frankfurt richting Nürnberg. Tevens kan verkeer richting Stuttgart hier afslaan en verderop de A81 gebruiken. Bij Marktbreit steekt men de rivier de Main over via een dalbrug. Ten zuiden van Würzburg begint een lang en vrij monotoon stuk over de Frankenhöhe, een hoogvlakte. Men komt langs het schilderachtige dorp Rothenburg ob der Tauber en de snelweg is hier rustig met 2x2 rijstroken. Bij het Kreuz Feuchtwangen/Crailsheim kruist men de A6, de snelweg van Mannheim en Heilbronn naar Nürnberg. Veel uitwisseling is er niet tussen beide snelwegen. De grootste plaats tussen Würzburg en Ulm is het stadje Aalen. Hier liggen enkele tunnels onder heuvelruggen. Men stijgt hier flink naar de Schwäbische Alb.
Bij het Kreuz Ulm/Elchingen kruist men de A8, de snelweg van Karlsruhe en Stuttgart naar Augsburg en München. Ulm is een redelijk grote stad met 121.000 inwoners aan de rivier de Donau, die men vlak na het knooppunt oversteekt. De weg loopt ruim ten oosten van Ulm langs en bij het Dreieck Hittistetten slaat de B28 af, een gelbe Autobahn naar het centrum van Ulm. Daarna volgt een rit langs de rivier de Iller naar Memmingen. Dit gebied is niet erg heuvelachtig, maar ligt wel op enige hoogte. Bij het Kreuz Memmingen kruist men de A96, de snelweg van Bregenz en Lindau naar München. Daarna volgt nog een vlak stuk naar Kempten, hoewel verder naar het zuiden de bergen van de Allgäu zichtbaar worden. Bij Kempten volgt het laatste knooppunt in Duitsland, namelijk het Dreieck Allgäu met de A980 naar Sonthofen en Oberstdorf, die overigens al na een paar kilometer overgaat in de B12. De A7 begint dan aan de laatste kilometers naar de Oostenrijkse grens. De grens ligt in de grenstunnel bij Füssen. Aan de Oostenrijkse kant ligt geen snelweg en gaat de weg verder over in de B179 over de Fernpass richting Imst, Landeck en Innsbruck.
Geschiedenis
Aanleggeschiedenis
De eerste plannen voor een snelweg van Hamburg naar het zuiden dateren van 1926, toen de HaFraBa een route voorstelde van Hamburg via Frankfurt naar Basel, via de huidige A7 en A5. Dit is de voorloper van de latere A7 tussen Hamburg en het Hattenbacher Dreieck. Het eerste gedeelte van de A7 dat in gebruik werd genomen was tussen Kassel en Göttingen; dit deel opende in 1937 voor het verkeer. Tot 1941 werd de snelweg verlengd tot Bad Hersfeld.
Tussen 1937 en 1939 werden diverse delen van het wegvak tussen Bad Hersfeld en Würzburg gebouwd maar nooit afgemaakt. Delen van deze "Strecke 46" zijn tussen Fulda en Würzburg nog steeds in het landschap zichtbaar. De nieuwere A7 is iets ten oosten van de Strecke 46 gebouwd. De bouw van 144 kilometer A7 tussen Bad Hersfeld en Würzburg begon in 1962, het project omvatte 23 Talbrücken en 122 overige kunstwerken. In 1965 en 1966 opende het deel van Kreuz Biebelried naar Kreuz Schweinfurt/Werneck voor het verkeer. Op 30 juli 1968 was de volledige route vanaf het Hattenbacher Dreieck tot Würzburg voltooid.[1]
Vanaf de jaren '50 werd het deel tussen Hamburg en Göttingen gebouwd, aansluitend op het al voor de Tweede Wereldoorlog geopende deel tussen Göttingen en Kassel. In 1953 opende het eerste deel tussen Nörten-Hardenberg en Northeim-West en in 1954 het deel tot Northeim-Nord. In 1959 opende de snelweg verder noordwaarts tot Seesen en in 1960 verder tot Hildesheim. Tussen 1956 en 1960 werden de delen tussen Hamburg en Hannover geopend voor het verkeer. In 1962 werd het laatste deel tussen Kreuz Hannover/Kirchhorst en Hildesheim opengesteld, zodat de doorgaande route van Hamburg naar Würzburg voltooid was.
In de jaren '60 en '70 van de 20e eeuw werd het deel van Hamburg tot de grens met Denemarken geopend in verschillende fasen; dit was de hoofdas van Schleswig-Holstein. In 1975 opende de Elbtunnel onder de rivier de Elbe bij Hamburg en in 1978 opende de grensovergang met Denemarken voor het verkeer.
Reeds in 1926 was een snelle route tussen Würzburg en Lindau voorzien, via Ulm, over de huidige A7 en A96. Tussen 1935 en 1941 werden detailplannen gemaakt, maar door de Tweede Wereldoorlog werden ze niet uitgevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de A7 de eerste 2 decennia geen prioriteit. Pas vanaf begin jaren '70 begon men de snelweg naar het zuiden te verlengen. In 1972 werden twee delen geopend, tussen Berkheim en Memmingen-Süd en de eerste rijbaan van Bad Grönenbach naar Kempten-Leubas. In 1980 opende een stuk van 35 kilometer tussen het Kreuz Biebelried en Uffenheim-Langensteinach en in 1985 een deel van 42 kilometer tot Feuchtwangen. In 1987 werd nog een groot deel van 60 kilometer geopend tot aan Heidenheim. In 1986 opende een stukje zuidelijker het deel tot aan Oy-Mittelberg, lange tijd het eindpunt van de A7. Eind jaren '80 was de snelweg voltooid vanaf de Deense grens tot de Allgäu, als één van de laatste langere snelwegen in Duitsland.
In 1992 werd de A7 met 5 kilometer verlengd tot aan Nesselwang. In juli 1999 opende de Grenztunnel Füssen op de grens met Oostenrijk voor het verkeer, maar deze bleef nog langere tijd gescheiden van de rest van de A7. Op 1 september 2009 opende het laatste stuk van 15 kilometer tussen Nesselwang en Füssen, waarmee de A7 na 72 jaar voltooid was.
Openstellingsgeschiedenis

Van | Naar | Lengte | Opening[2] |
---|---|---|---|
Göttingen | Homberg (Efze) | 77 km | 20-06-1937 |
Homburg (Efze) | Hattenbacher Dreieck | 28 km | 1938 |
Nörten-Hardenberg | Göttingen | 13 km | 1942 |
Northeim-West | Nörten-Hardenberg | 9 km | 1953 |
Northeim-Nord | Northeim-West | 6 km | 1954 |
Horster Dreieck | Thieshope | 11 km | 1956 |
Soltau-Süd | Fallingbostel | 17 km | 1956 |
Soltau-Ost | Soltau-Süd | 7 km | 1957 |
Fallingbostel | Westenholz | 8 km | 1957 |
Thieshope | Soltau-Ost | 39 km | 1958 |
Westenholz | Berkhof | 18 km | 1958 |
Echte | Northeim-Nord | 9 km | 1958 |
Seesen (Harz) | Echte | 12 km | 14-11-1959 |
Berkhof | Kreuz Hannover/Kirchhorst | 21 km | 1960 |
Hildesheim | Seesen (Harz) | 40 km | 15-12-1960 |
Kreuz Hannover/Kirchhorst | Hildesheim | 35 km | 1962 |
Würzburg/Estenfeld | Kreuz Biebelried | 11 km | 28-07-1965 |
Fulda-Nord | Fulda-Süd | 11 km | 28-09-1966 |
Kreuz Schweinfurt | Würzburg/Estenfeld | 21 km | 07-11-1966 |
Hattenbacher Dreieck | Fulda-Nord | 32 km | 30-07-1968 |
Fulda-Süd | Kreuz Schweinfurt | 68 km | 30-07-1968 |
Quickborn | Hamburg-Schnelsen | 11 km | 1970 |
Bordesholm | Kaltenkirchen | 24 km | 1971 |
Schleswig/Jagel | Bordesholm | 43 km | 1972 |
Hamburg-Marmstorf | Hamburg-Heimfeld | 4 km | 1972 |
Berkheim | Memmingen-Süd | 9 km | 1972 |
Grönenbach | Kempten-Leubas | 27 km | 1972 |
Hamburg-Stellingen | Ramelsloh | 23 km | 10-01-1975 |
Flensburg/Harrislee | Tarp | 14 km | 1976 |
Illertissen | Altenstadt | 9 km | 1976 |
Kempten-Leubas | Bödelsberg | 13 km | 1976 |
Nersingen | Vöhringen | 25 km | 1977 |
Schleswig/Schuby | Schleswig/Jagel | 8 km | 1977 |
Deense grens | Flensburg/Harrislee | 4 km | 13-06-1978 |
Tarp | Schleswig/Schuby | 14 km | 1978 |
Memmingen-Süd | Grönenbach | 9 km | 1978 |
Niederstotzingen | Nersingen | 19 km | 1979 |
Kreuz Biebelried | Uffenheim/Langensteinach | 35 km | 1981 |
Heidenheim | Niederstotzingen | 16 km | 30-10-1981 |
Uffenheim/Langensteinach | Feuchtwangen | 42 km | 1985 |
Bödelsberg | Oy-Mittelberg | 7 km | 1986 |
Feuchtwangen | Heidenheim | 60 km | 18-12-1987 |
Oy-Mittelberg | Nesselwang | 5 km | 1992 |
Füssen | Oostenrijkse grens | 1 km | 24-07-1999 |
Gunzenberg | Füssen | 2 km | 11-07-2005 |
Nesselwang | Gunzenberg | 15 km | 01-09-2009 |
Nummeringsgeschiedenis
Tot 1975 was de A7 tussen de Deense grens en het Hattenbacher Dreieck als A10 genummerd. Deze liep via de A5 en A67 verder naar Basel. Het deel vanaf het Hattenbacher Dreieck tot Kreuz Biebelried was als A23 gepland, evenals de huidige A4 tot Eisenach en de gehele A81 tot Konstanz. Het deel tussen het Gramschatzerwald, waar destijds de A81 nog gepland was om af te splitsen, en het Kreuz Memmingen, was als A24 gepland. Tevens moest de A96 verder tot Lindau als A24 genummerd worden. Het zuidelijkste deel, van Memmingen tot de Oostenrijkse grens bij Füssen, was als A85 gepland.[3]
Verbredingen
Kiel - Hamburg
Tussen 2014 en 2019 is de A7 over een lengte van 63 kilometer verbreed naar 2x3 rijstroken tussen het Dreieck Bordesholm (A215) en Dreieck Hamburg-Nordwest (A23).[4] Voorheen was hier richting noorden de vluchtstrook al als spitsstrook in gebruik. In 2012-2013 zijn de benodigde tracébesluiten genomen. Dit project kostte € 340 miljoen en is een PPS-project dat contractueel op 1 september 2014 begon.[5] De formele start van de werkzaamheden was op 29 september 2014. Het eerste korte stuk met 2x3 rijstroken opende op 16 december 2016 tussen het Dreieck Bordesholm en Neumünster-Nord.[6][7] Op 7 april 2017 werd 10 kilometer met 2x3 rijstroken rond Kaltenkirchen opgeleverd.[8] Op 18 december 2018 was de verbreding min of meer voltooid[9][10][11], behalve het deel in Hamburg zelf en uitgelopen werkzaamheden ter hoogte van Neumünster, die op 17 april 2019 afgerond waren.[12] In het noorden van Hamburg was de Einhausung Hamburg-Schnelsen de reden dat de oplevering een jaar later volgde dan gepland; uiteindelijk is dit deel op 9 december 2019 met 2x3 rijstroken geopend.[13][14] Hiermee was de verbreding van 65 kilometer A7 tussen het Dreieck Bordesholm en het Dreieck Hamburg-Nordwest formeel voltooid.
Hamburg
Tussen 1971 en 1974 is de Hochstraße Elbmarsch aan de zuidkant van Hamburg gerealiseerd als onderdeel van de toen nieuwe A7. Dit viaduct heeft een ruimtereservering voor 2x4 rijstroken, maar die is nog niet benut. Dit deel van de A7 is vanaf het begin met 2x3 rijstroken aangelegd, evenals het deel ten noorden van de Elbtunnel.
De originele Elbtunnel in Hamburg had 3 buizen met in totaal 6 rijstroken. Tussen 1995 en 2002 is een vierde tunnelbuis aangelegd, zodat een theoretische capaciteit van 4x2 rijstroken ontstond. De overige buizen van de Elbtunnel zijn tussen 2008 en 2012 gerenoveerd. Alle systemen zijn vervangen. Hierdoor was permanent één van de vier buizen buiten gebruik, al naar gelang waar gewerkt werd. Dit zorgde dagelijks voor zeer lange files.[15] Sinds eind 2012 zijn alle vier de buizen weer permanent in bedrijf.
In de periode 2014-2019 is het noordelijk deel bij Hamburg-Schnelsen verbreed naar 2x3 rijstroken en overkapt. Dit omvatte ruim 4 kilometer tussen de grens met Schleswig-Holstein en het Dreieck Hamburg-Nordwest. Dit was onderdeel van het PPS-project om de A7 noordelijk van Hamburg te verbreden. Op 9 december 2019 werd de Einhausung Hamburg-Schnelsen met twee buizen in gebruik genomen en vanaf 18 januari 2020 waren er ook 2x3 rijstroken beschikbaar.[16]
Aan de zuidkant van de Elbtunnel bevindt zich een 418 meter lang kunstwerk op maaiveld, dat in de overgang van de Hochstraße Elbmarsch naar de Elbtunnel voorziet. Dit heet kunstwerk K30. Het is in 1974 aangelegd en in 2002 verbreed naar 8 rijstroken met de uitbreiding van de capaciteit van de Elbtunnel. In 2014 werd duidelijk dat dit kunstwerk in zeer slechte staat verkeert en volledig vervangen moest worden, wat een uitdaging was gezien de ligging in het havengebied van Hamburg met veel kabels en leidingen en de beperkte ruimte. Dit is uiteindelijk tussen 2019 en 2023 uitgevoerd.[17]
Hamburg - Hannover
In de periode 1985-1988 is het deel tussen het Dreieck Walsrode en Hannover-Nord naar 2x3 rijstroken verbreed. Vermoedelijk is destijds ook het deel tussen het Horster Dreieck en Soltau-Ost naar 2x3 rijstroken verbreed. Tussen 2001 en 2004 is het deel tussen Hannover-Nord en Hannover-Ost naar 2x3 rijstroken verbreed, waarbij het Kreuz Hannover-Ost in 2013 van 2x3 doorgaande rijstroken voorzien werd. In 2005 is op het 2x2-deel tussen Soltau-Ost en het Dreieck Walsrode een spitsstrook in beide richtingen gerealiseerd. Hier is geen verkeerssignalering geïnstalleerd.
Hannover - Kassel
Onduidelijk is wanneer het deel van Hannover naar Hildesheim naar 2x3 rijstroken is verbreed; waarschijnlijk was dit in de jaren '90 of eerder.
Tussen 1987 en 1993 is de A7 tussen het Dreieck Drammetal en Kassel naar 2x3 rijstroken verbreed. Het Dreieck Drammetal zelf is pas in 2003 gerealiseerd. Het noordelijk einde van de zes rijstroken lag destijds ergens tussen Hannoversch Münden/Hedemünden en het Dreieck Drammetal. Op 1 december 2005 werd de verbreding van de A7 tussen Göttingen en het Dreieck Drammetal naar 2x3 rijstroken afgerond. Het deel tussen Nörten-Hardenberg en Göttingen is van 2007 tot 6 april 2011 verbreed naar 2x3 rijstroken, hoewel de formele openstelling pas op 9 oktober 2012 was.[18] Begin 2011 zijn werkzaamheden van start gegaan om de A7 tussen het Dreieck Salzgitter en Bockenem naar 2x3 rijstroken te verbreden. Dit project was in november 2013 gereed, echter in februari 2015 werd duidelijk dat het oude wegdek onjuist gerecycled is en belast is met PAKs. Dit deel moet opnieuw gesaneerd worden.[19]
Op 23 mei 2011 begon de verbreding van Bockenem tot Seesen,[20] hoewel de daadwerkelijke werkzaamheden pas op 21 augustus 2012 begonnen.[21] Een deel is tussen Rhüden en Seesen op 14 februari 2015 met 2x3 rijstroken opengesteld. Het totale 13 kilometer lange deel werd op 17 november 2016 in gebruik genomen.[22]
Kassel - Würzburg
In 1971 is de A7 tussen Kassel en het Dreieck Hattenbach naar 2x3 rijstroken verbreed.[23] In 2007 opende bij het Dreieck Hattenbach een extra vrachtwagenstrook voor verkeer van Kassel naar Frankfurt.
Renovatie & aanpassingen
Vanaf 2008 had het verkeer van Hamburg richting Flensburg de beschikking over een spitsstrook van even ten noorden van Hamburg tot Dreieck Bordesholm. Deze spitsstrook was 65 km lang en is met de verbreding van de A7 tussen 2014 en 2018 vervangen door een permanente derde rijstrook.
In juli 2013 werd aan de Rader Hochbrücke over het Nord-Ostseekanal bij Rendsburg significante schade aan de betonnen brugpijlers ontdekt. De brug werd acuut afgesloten voor alle vrachtverkeer en tevens werd één rijstrook afgesloten voor overig verkeer. De schade is te repareren, maar de politiek wil de brug laten vervangen. Onbekend is of men de brug werkelijk vervangt. Het komt in Duitsland vaker voor dat amper 40 jaar oude bruggen moeten worden vervangen vanwege de slechte conditie.
In 2014 opende de nieuwe aansluiting Schneverdingen tussen Hamburg en Hannover.
In het noorden van Bayern zijn vanaf 2010 een groot aantal Talbrücken van de A7 vervangen tussen Fulda en Würzburg. Deze bruggen waren allemaal zwak ontworpen en verkeerden door gebrek aan onderhoud in dermate slechte staat dat complete sloop en herbouw nog de enige oplossing was. Op 31 juli 2013 werd de nieuwe Sinntalbrücke volledig vrijgegeven voor het verkeer. Deze talbrücke is gelegen bij Bad Brückenau in Bayern en verving een oudere brug uit 1968 die op 22 juni 2013 werd opgeblazen. Dit was de grootste "Brückensprengung" van Duitsland ooit. De nieuwe brug kostte € 61 miljoen, de aanleg duurde 4 jaar.[24] Tussen 2015 en 2018 is de Talbrücke Klöffelsberg bij Hammelburg vervangen voor € 28 miljoen.[25]
Na 2010 waren er langdurig periodes van grote verkeershinder in de regio Hannover vanwege de complete herbouw van de betonnen rijbanen, die grotendeels uit de jaren '80 dateerden. Tussen 2012 en 2015 is de A7 tussen het Dreieck Walsrode en Scharmstedt gerenoveerd. Tussen 2018 en 2020 is de A7 tussen Scharmstedt en Hannover-Nord gerenoveerd. Hier is het beton uit de jaren '80 vervangen.[26] Tussen 2021 en 2024 is een 20 kilometer lang traject tussen Hannover-Süd en Hildesheim gerenoveerd. Hier is het oude betonnen wegdek vervangen.[27]
Würzburg - Ulm
Het 165 kilometer lange traject van het Kreuz Biebelried met de A3 bij Ulm en het Kreuz Ulm/Elchingen met de A8 bij Ulm is in de periode 1981-1985 opengesteld voor het verkeer. Dit deel is grotendeels in beton uitgevoerd, wat geleidelijk in steeds slechtere staat verkeerde. Na 2010 begonnen grootschalige renovatiewerkzaamheden aan de A7, waarvan het zuidelijk deel in Baden-Württemberg ligt en het noordelijk deel in Bayern. In de zomer had dit traject ook last van blowups doordat de betonplaten spatten.[28]
Tussen april 2013 en november 2015 is de Bräubachtalbrücke bij Marktbreit volledig vervangen door een nieuwe dalbrug van 43 meter hoog en 247 meter lang. In de periode 2016-2017 is 3 kilometer beton ter hoogte van Feuchtwangen vervangen. In de periode 2017-2018 is 8 kilometer beton tussen Uffenheim/Langensteinach en Bad Windsheim vervangen. In 2019 is 10 kilometer beton tussen Kitzingen en de Talbrücke Marktbreit met asfalt overlaagd. In 2019 is ook 9 kilometer van de A7 richting noorden in de omgeving van Wörnitz met asfalt overlaagd als noodreparatie. In 2020-2021 is dit deel grondig gerenoveerd en het beton vervangen. Tussen 2016 en 2022 zijn in totaal 6 bruggen op het traject tussen Gollhofen en Uffenheim/Langensteinach gesloopt en vervangen.[29]
In 2017-2018 is 4 kilometer van de A7 rond Fichtenau gerenoveerd.[30][31]
In de periode 2018-2021 is 10 kilometer van de A7 tussen de Brenztalbrücke en de Hungerbrunnentalbrücke in de omgeving van Giengen/Herbrechtingen gerenoveerd. Hier is de rijbaan per richting van 11 naar 12 meter verbreed en het oude beton vervangen door asfalt. De renovatie was in mei 2021 afgerond.
Tussen mei 2019 en september 2020 is de Virngrundtunnel bij Ellwangen gerenoveerd. Hierbij was er 1,5 jaar lang maar één rijstrook per richting beschikbaar. De werkzaamheden zijn op 20 september 2020 afgerond.[32]
Toekomst
Schleswig-Holstein
Vanaf 2017 begon de politiek van de staat Schleswig-Holstein zich sterk te maken voor een integrale verbreding van de A7 tot aan de grens met Denemarken.[33] De verkeersintensiteiten zijn op het traject vanaf de Deense grens tot het Dreieck Bordesholm echter niet bijzonder hoog en congestie is vrijwel altijd het gevolg van ongevallen of wegwerkzaamheden, maar niet van een tekort aan wegcapaciteit. De vervanging van de Rader Hochbrücke bij Rendsburg wordt wel voorbereid op 2x3 rijstroken.[34][35]
Hamburg
Zie ook Hamburger Deckel.
Sinds 2014 wordt een verbreding naar 2x4 rijstroken tussen het Dreieck Hamburg-Nordwest en de aansluiting Hamburg-Waltershof uitgevoerd. De Elbtunnel heeft al 4 buizen met in totaal acht rijstroken, die overigens zelden tegelijk in bedrijf zijn. Tevens komen er drie overkappingen over de A7 in de wijken Schnelsen, Stellingen en Altona.
De overkapping wordt tegelijk met de verbreding van de A7 uitgevoerd. Dit wordt over drie subprojecten uitgesmeerd. Tussen 2014 en 2020 is het middelste deel bij Hamburg-Stellingen verbreed naar 2x4 rijstroken en overkapt. De start van de verbreding was op 16 juni 2014 voor wat betreft de brug over het spoor.[36] Het deel noordelijker van 1,9 kilometer tot aan het Dreieck Hamburg-Nordwest startte op 29 april 2016.[37] Dit deel omvat een overkapping van 890 meter, de Einhausung Hamburg-Stellingen. De verbreding verliep echter relatief traag, de Langenfelder Brücke werd op 19 oktober 2018 opgeleverd maar de oplevering van de tunnel in Stellingen was pas op 1 maart 2021 volledig afgerond.
Het laatste deel is de verbreding van de A7 in Hamburg-Altona, direct ten noorden van de Elbtunnel. Dit moet op termijn verbreed en overkapt worden.[38] Op 19 oktober 2018 werd al de Langenfelder Brücke opgeleverd met ruimte voor 2x4 rijstroken.[39] Op 18 december 2018 werd het Planfeststellungsbeschluß voor het 2,2 kilometer lange deel inclusief de tunnel bij Hamburg-Altona vastgesteld.[40] De geplande bouwtijd van de Einhausung Hamburg-Altona is echter veel langer dan oorspronkelijk werd aangenomen, de bouw was initieel gepland voor de periode 2019-2023, later sprak men van 6 jaar bouwtijd en vervolgens zelfs 8 jaar bouwtijd met een bouwstart in augustus 2020, waardoor er tot zeker medio 2028 grote verkeershinder op de A7 in Hamburg zal zijn.[41]
Zuidelijk van de Elbtunnel is de zogenoemde 'Hochstraße Elbmarsch' in slechte conditie. Dit is de langste brug van Duitsland. Uiteindelijk is besloten dat de pijlers in goede staat verkeren maar dat de bovenbouw een grote renovatie nodig had om de verbreding naar 2x4 rijstroken mogelijk te maken. De bouw hiervan startte op 27 november 2020 en duurt tot medio 2026.[42]
Hamburg - Hannover
Er bestaan plannen om de A7 tussen Soltau-Ost en Dreieck Walsrode te verbreden naar 2x3 rijstroken en zuidelijker, tot Dreieck Hannover-Nord, naar 2x4 rijstroken. Een deel van dit traject heeft al spitsstroken. Als eerste startte de verbreding van het zuidelijkste deel van 8 kilometer tussen Bad Fallingbostel en het Dreieck Walsrode. In december 2015 begonnen voorbereidende werkzaamheden zoals het kappen van bomen.[43] Het officiële startsein voor de verbreding werd op 16 augustus 2016 gegeven, de 8 kilometer tussen Bad Fallingbostel en het Dreieck Walsrode wordt dan in 3 fases naar 2x3 rijstroken verbreed,[44] wat op 2 oktober 2019 werd opgeleverd.[45]
In het Bundesverkehrswegeplan is een verbreding naar 2x4 rijstroken over 31 kilometer tussen het Dreieck Walsrode en het Dreieck Hannover-Nord gepland. Dit heeft de status van 'weiterer bedarf'.
Hannover - Kassel
Een groot deel van de A7 telt al 2x3 rijstroken tussen Hannover en Kassel, maar tussen Hildesheim en Nörten-Hardenberg liggen nog delen met 2x2 rijstroken. Tussen Hildesheim en het Dreieck Salzgitter liggen 2x2, deels 2+3 rijstroken. Er zijn plannen dit deel naar 2x3 rijstroken te verbreden en het Dreieck Salzgitter te completeren.[46][47] De verbreding wordt gefaseerd uitgevoerd, in eerste instantie zullen alleen de kunstwerken worden vervangen omdat deze het einde van de levensduur bereikt hebben. Pas later zal de A7 zelf worden verbreed.[48]
Het traject van Seesen naar Nörten-Hardenberg wordt over een afstand van 29 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit wordt als PPS-project uitgevoerd, alhoewel de regering van Niedersachsen daar oorspronkelijk op tegen was.[49] Op 17 februari 2017 is het concessiecontract gegund aan Via Niedersachsen. Dit is een DBFM concessie die op 1 mei 2017 in ging, met een looptijd van 30 jaar en een contractwaarde van € 1 miljard. De concessie loopt over een langer traject dan alleen het te verbreden deel, namelijk 60 kilometer tussen Bockenem en Göttingen.[50] De officiële start van de werkzaamheden volgde op 12 september 2017,[51] kort voor de Duitse parlementsverkiezingen. De verbreding was oorspronkelijk gepland om eind 2020 te zijn afgerond,[52] maar heeft zich circa drie jaar vertraagd, met een oplevering eind 2023.[53][54][55] Daarna telt de A7 van het Dreieck Walsrode tot het Hattenbacher Dreieck over 265 kilometer 2x3 rijstroken.
Kassel
In verband met de aanleg van de A44 tussen Kassel en Eisenach wordt 6 kilometer van de A7 langs Kassel naar 2x4 rijstroken verbreed. De werkzaamheden worden in een groot aantal 'Bauabschnitte' uitgevoerd en duren circa 12 jaar. De werkzaamheden begonnen op 25 oktober 2010[56] en waren oorspronkelijk gepland om in 2016 gereed te zijn. Het duurde echter tot november 2020 voordat na 9 jaar bouwtijd de eerste 3 kilometer met 2x4 rijstroken werd geopend.[57] Het tweede deel van 3 kilometer tot aan het Dreieck Kassel-Süd is in april 2021 gestart[58] en duurt tot eind 2023.[59] De oplevering van het complete verbredingsproject is voortdurend uitgesteld.[60] Formeel is dit 'VKE 1' van de aanleg van de A44.
Kassel - Würzburg
Het deel tussen Kassel en het Kirchheimer Dreieck telt al 2x3 rijstroken en verder tot het Hattenbacher Dreieck liggen 2x4 rijstroken. Zuidelijker, richting Würzburg, hebben slechts enkele trajecten 2x3 rijstroken over afstanden tot zo'n 10 à 15 kilometer. Plannen om de gehele route te verbreden naar 2x3 rijstroken zijn er vooralsnog niet. Filevorming komt hier ook weinig voor.
Wel wil de staat Bayern het deel tussen het Dreieck Schweinfurt en het Kreuz Biebelried bij Würzburg op termijn naar 2x3 rijstroken verbreden. Op 13 december 2019 is de vervangen Talbrücke Schraudenbach ten zuiden van het Dreieck Schweinfurt opgeleverd en voorbereid op 2x3 rijstroken.[61] Alle 6 Talbrücken van de A7 langs Würzburg zijn in dermate slechte toestand dat ze gesloopt zullen worden.[62] De verbreding van het 30 kilometer lange traject vanaf het Dreieck Schweinfurt/Werneck tot aan het Kreuz Biebelried heeft de status van 'verdere noodzaak met planrecht' gekregen in het Bundesverkehrswegeplan 2030.
Ulm - Memmingen
De staat Bayern wil het deel tussen het Dreieck Hittistetten bij Ulm en Memmingen-Süd op termijn naar 2x3 rijstroken verbreden. Het plan hiervoor is aangemeld voor het Bundesverkehrswegeplan 2030.[63] In het Bundesverkehrswegeplan 2030 heeft het deel tussen het Dreieck Hittistetten en Illertissen de status van 'urgente noodzaak' gekregen, en het deel vanaf Illertussen tot Memmingen-Süd de status van 'verdere noodzaak met planrecht'.
Verkeersintensiteiten
Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.
Telpunt | 2010[64] | 2015[65] | 2021[66] |
---|---|---|---|
Deense grens | 16.300 | 19.000 | 16.200 |
Flensburg/Harrislee | 20.300 | 19.500 | 22.500 |
Flensburg | 30.200 | 33.100 | 35.400 |
Tarp | 33.300 | 36.900 | 35.800 |
Schleswig/Schuby | 36.700 | 39.600 | 38.200 |
Schleswig/Jagel | 36.600 | 39.400 | 39.000 |
Owschlag | 39.400 | 43.100 | 42.500 |
Rendsburg/Büdelsdorf | 42.600 | 54.200 | 49.200 |
Kreuz Rendsburg (A210) | 33.500 | 40.400 | 37.700 |
Warder | 34.800 | 40.400 | 38.300 |
Bordesholm | 34.400 | 39.400 | 38.700 |
Dreieck Bordesholm (A215) | 64.100 | 65.800 | 59.700 |
Neumünster-Nord | 60.600 | 63.200 | 56.800 |
Neumünster-Mitte | 59.700 | 68.300 | 59.400 |
Neumünster-Süd | 52.900 | 51.700 | 46.100 |
Großenaspe | 58.100 | 51.900 | 46.300 |
Bad Bramstedt | 73.800 | 61.700 | 52.400 |
Kaltenkirchen | 58.600 | 64.100 | 49.300 |
Henstedt-Ulzburg | 62.100 | 63.000 | 53.800 |
Quickborn | 70.700 | 66.100 | 55.800 |
Hamburg-Schnelsen-Nord | 97.200 | 78.000 | 81.300 |
Hamburg-Schnelsen | 102.500 | 75.300 | 81.200 |
Dreieck Hamburg-Nordwest (A23) | 134.300 | 101.300 | 100.300 |
Hamburg-Stellingen | 110.600 | 94.300 | 88.000 |
Hamburg-Volkspark | 93.400 | 94.000 | 84.800 |
Hamburg-Bahrenfeld | 103.400 | 94.000 | |
Hamburg-Ohtmarschen | 113.300 | 107.600 | 99.600 |
Hamburg-Waltershof | 104.400 | 103.900 | 81.400 |
Hamburg-Hausbruch | 95.200 | 92.800 | 76.000 |
Hamburg-Heimfeld | 96.200 | 87.200 | 78.500 |
Dreieck Hamburg-Südwest (A261) | 50.600 | 58.000 | 48.400 |
Hamburg-Marmstorf | 47.300 | 53.600 | 48.900 |
Fleestedt | 45.100 | 58.500 | 45.800 |
Maschener Kreuz (A39) | 28.500 | 32.800 | 28.500 |
Horster Dreieck (A1) | 67.100 | 73.100 | 66.800 |
Ramelsloh | 63.500 | 66.900 | 59.600 |
Thieshope | 62.400 | 62.700 | 55.400 |
Garlstorf | 59.000 | 60.800 | 56.400 |
Egestorf | 61.400 | 60.500 | 53.800 |
Evendorf | 59.900 | 58.700 | 54.200 |
Bispingen | 57.000 | 60.000 | 51.500 |
Soltau-Ost | 60.500 | 60.800 | 48.200 |
Soltau-Süd | 65.300 | 61.300 | 54.400 |
Dorfmark | 64.200 | 62.800 | 58.600 |
Bad Fallingbostel | 63.700 | 62.300 | 56.100 |
Dreieck Walsrode (A27) | 87.400 | 91.300 | 85.000 |
Westenholz | 87.100 | 89.100 | 86.000 |
Schwarmstedt | 88.800 | 82.200 | |
Berkhof | 94.000 | 90.700 | 85.500 |
Dreieck Hannover-Nord (A352) | 56.100 | 61.000 | |
Großburgwedel | 71.600 | 76.600 | 69.000 |
Altwarmbüchen | 69.800 | 54.800 | 79.300 |
Kreuz Hannover/Kirchhorst (A37) | 58.100 | 69.500 | 67.000 |
Kreuz Hannover-Ost (A2) | 61.900 | 68.300 | 74.000 |
Laatzen | 55.100 | 60.000 | 55.300 |
Dreieck Hannover-Süd (A37) | 65.500 | 70.000 | 59.900 |
Hildesheim-Drispenstedt | 58.000 | 61.600 | 52.700 |
Hildesheim | 58.400 | 63.200 | 52.100 |
Dreieck Salzgitter (A39) | 58.200 | 59.400 | 50.800 |
Bockenem | 44.400 | 55.200 | 50.300 |
Rhüden (Harz) | 53.300 | 56.200 | 47.700 |
Seesen (Harz) | 50.000 | 52.100 | 37.700 |
Echte | 51.000 | 53.100 | 40.600 |
Northeim-Nord | 46.500 | 53.100 | 39.600 |
Northeim-West | 47.600 | 54.500 | 44.100 |
Nörten-Hardenberg | 47.300 | 53.500 | 48.500 |
Göttingen-Nord | 57.500 | 64.400 | 57.100 |
Göttingen | 65.100 | 66.800 | 58.900 |
Dreieck Drammetal (A38) | 52.600 | 69.600 | 63.300 |
Hannoversch Münden/Hedemünden | 63.100 | 70.800 | 62.300 |
Hannoversch Münden/Lutterberg | 68.600 | 73.600 | 65.500 |
Kassel-Nord | 87.300 | 91.100 | 77.800 |
Kassel-Ost | 80.600 | 89.100 | |
Kreuz Kassel-Mitte (A49) | 62.800 | 77.900 | 57.800 |
Dreieck Kassel-Süd (A44) | 71.100 | 73.500 | 66.500 |
Guxhagen | 66.400 | 72.300 | 65.900 |
Melsungen | 69.400 | 72.300 | 62.000 |
Malsfeld | 53.100 | 67.200 | 60.900 |
Homberg (Efze) | 65.900 | 67.300 | 59.500 |
Bad Hersfeld-West | 62.300 | 65.800 | 58.700 |
Kirchheimer Dreieck (A4) | 87.100 | 94.300 | |
Kirchheim | 87.600 | 90.900 | 81.200 |
Hattenbacher Dreieck (A5) | 43.000 | 45.900 | 40.800 |
Niederaula | 40.100 | 46.700 | 40.800 |
Hünfeld/Schlitz | 42.300 | 48.600 | 42.100 |
Fulda-Nord | 43.200 | 47.100 | 42.900 |
Fulda-Mitte | 40.200 | 48.200 | 44.300 |
Dreieck Fulda (A66) | 37.200 | 39.100 | 34.700 |
Bad Brückenau-Volkers | 36.000 | 38.000 | 33.000 |
Bad Brückenau/Wildflecken | 38.700 | 41.300 | 35.400 |
Bad Kissingen/Oberthulba | 38.700 | 39.000 | 34.300 |
Hammelburg | 42.300 | 43.600 | 38.100 |
Wasserlosen | 41.800 | 42.700 | 38.200 |
Kreuz Schweinfurt/Werneck (A70) | 56.400 | 62.100 | 46.200 |
Gramschatzer Wald | 59.100 | 62.400 | 50.200 |
Würzburg/Estenfeld | 38.700 | 39.600 | 29.800 |
Kreuz Biebelried (A3) | 24.500 | 25.400 | 23.100 |
Kitzingen | 25.300 | 26.300 | 26.200 |
Marktbreit | 25.100 | 25.800 | 26.200 |
Gollhofen | 24.800 | 24.700 | 25.900 |
Uffenheim-Langensteinach | 24.900 | 25.800 | 24.600 |
Bad Windsheim | 26.600 | 28.000 | |
Rothenburg ob der Tauber | 26.900 | 28.600 | 25.200 |
Wörnitz | 25.200 | 26.800 | |
Kreuz Feuchtwangen/Crailsheim (A6) | 39.800 | 43.100 | 37.800 |
Feuchtwangen-West | 42.100 | 42.200 | 37.500 |
Dinkelsbühl/Fichtenau | 37.500 | 37.300 | |
Ellwangen | 35.900 | 35.300 | 37.200 |
Aalen/Oberkochen | 37.100 | 39.300 | 37.100 |
Giengen/Herbrechtingen | 42.800 | 45.500 | 38.600 |
Langenau | 38.800 | 45.900 | 40.800 |
Kreuz Ulm/Elchingen (A8) | 46.400 | 52.300 | 47.000 |
Nersingen | 41.500 | 46.700 | 37.200 |
Dreieck Hittistetten | 58.600 | 65.600 | 58.700 |
Vöhringen | 53.400 | 60.100 | 52.700 |
Illertissen | 47.400 | 53.300 | 43.000 |
Altenstadt an der Iller | 47.900 | 59.000 | 45.900 |
Dettingen an der Iller | 46.800 | 57.600 | 47.600 |
Berkheim | 50.500 | 56.300 | 49.700 |
Kreuz Memmingen (A96) | 32.500 | 35.900 | 33.100 |
Memmingen-Süd | 34.300 | 39.800 | 33.800 |
Woringen | 33.900 | 39.400 | 32.300 |
Bad Grönenbach | 34.500 | 40.100 | 33.800 |
Dietmannsried | 35.600 | 41.300 | 36.400 |
Kempten-Leubas | 36.600 | 42.500 | 38.000 |
Kempten | 34.600 | 40.100 | 36.200 |
Betzigau | 33.800 | 39.200 | 34.100 |
Dreieck Allgäu (A980) | 22.500 | 27.000 | 23.800 |
Oy-Mittelberg | 15.200 | 19.700 | 16.800 |
Nesselwang | 15.200 | 16.400 | 13.800 |
Füssen | 13.800 | 15.900 | 10.300 |
Congestie
Veel files worden in Duitsland veroorzaakt door ongevallen en met name wegwerkzaamheden. Het aantal punten met structurele congestie is relatief klein vergeleken met Nederland. Op de A7 bevindt zich een aantal knelpunten, met name rond Hamburg. Vooral in zuidelijke richting loopt het vaak vast voor de Elbtunnel. Tussen Hamburg en Hannover is de snelweg deels van spitsstroken voorzien om files tegen te gaan.
De A7 wordt tijdens vakantie-uittochten intensief bereden. In de zomer loopt het vaak vast in noordelijke richting tussen Hamburg en even voor Kiel, vaak met plukjes file. Richting zuiden is met name de file voor de Elbtunnel soms erg hardnekkig. Dit is één van de grootste vakantieknelpunten van Duitsland. De route wordt vaak ook intensief bereden vanaf Hannover tot Kassel, hoewel lange files hier meestal uitblijven. Ook ten zuiden van Kassel is het vaak druk tot Hattenbach, waar de stromen zich splitsen. Zuidelijker zijn doorgaans minder problemen. In de winter wil het wel eens vastlopen op de A7 tussen Ulm en Memmingen en voor de grenstunnel bij Füssen.
Rijstrookconfiguratie
Van | Naar | Rijstroken | Lengte | Opmerkingen |
---|---|---|---|---|
Deense grens (E45) | Dreieck Bordesholm (A215) | 2x2 | 84 km | |
Dreieck Bordesholm (A215) | Dreieck Hamburg-Südwest (A261) | 2x3 | 85 km | Elbtunnel 4x2 |
Dreieck Hamburg-Südost (A261) | Horster Dreieck (A1) | 2x2 | 10 km | |
Horster Dreieck (A1) | Soltau-Ost | 2x3 | 46 km | |
Soltau-Ost | Dreieck Walsrode (A27) | 2x2 | 31 km | spitsstroken |
Dreieck Walsrode (A27) | Hildesheim | 2x3 | 76 km | |
Hildesheim | Dreieck Salzgitter (A39) | 2x2 | 16 km | deels 2+3 |
Dreieck Salzgitter | Echte | 2x3 | 29 km | |
Echte | Nörten-Hardenberg | 2x2 | 30 km | |
Nörten-Hardenberg | Hattenbacher Dreieck (A5) | 2x3 | 123 km | |
Hattenbacher Dreieck (A5) | Füssen | 2x2 | 429 km | deels 2+3 |
Füssen | Oostenrijkse grens | 1x2 | 1 km |
Kunstwerken
Grote kunstwerken van de A7;
- Rader Hochbrücke
- Einhausung Bahrenfeld
- Elbtunnel
- Hochstraße Elbmarsch
- Werratalbrücke Hedemünden
- Helterbachtalbrücke
- Fuldatalbrücke
- Talbrücke Uttrichshausen
- Grenzwaldbrücke
- Talbrücke Klöffelsberg
- Sinntalbrücke
- Werntalbrücke
- Talbrücke Rothof
- Mainbrücke Marktbreit
- Bräubachtalbrücke
- Talbrücke Pfeffermühle
- Virngrundtunnel
- Jagsttalbrücke (A7)
- Agnesburgtunnel
- Brenztalbrücke
- Talbrücke Enzenstetten
- Tunnel Reinertshof
- Grenztunnel Füssen
Externe links
Video
- Kassel → Bad Hersfeld
- Hamburg-Waltershof → Dreieck Hamburg-Nordwest
- Hamburg-Heimfeld → Hamburg-Volkspark in nachtelijke uren.
- A7 Hamburg (Youtube)
Foto
- Flensburg → AS67 Seesen
- Kassel → Kirchheimer Dreieck
- Feuchtwangen/Crailsheim → Ulm/Elchingen
- Feuchtwangen/Crailsheim → Biebelried
- Seesen → Flensburg
- A7 Schweinfurt - Kassel
- A7 Kirchheimer Dreieck - Würzburg
Referenties
- ↑ 50 Jahre "Rhönlinie": Gesamtfreigabe der A 7 von Bad Hersfeld bis Würzburg am 30.07.1968 | mobil.hessen.de
- ↑ geschiedenis Duitsland op autobahn-online.de
- ↑ Nummerierung des deutschen Autobahnnetzes nach West-Modell vor 1974 | autobahn-online.de
- ↑ www.via-solutions-nord.de
- ↑ Start des ÖPP-Projekt A 7 (Neumünster-Hamburg) am 1. September | bmbi.de
- ↑ Das erste Teilstück der Autobahn 7 ist fertig | abendblatt.de
- ↑ : Geschafft: Verkehr rollt sechsspurig auf der A7 | shz.de
- ↑ Bauabschnitt auf A 7 bei Kaltenkirchen fertig | ndr.de
- ↑ Sechsspuriger Ausbau der A 7 zwischen Hamburg und Bordesholm | bmvi.de
- ↑ Meilenstein für die Mobilität | schleswig-holstein.de
- ↑ Nach vier Jahren: Freie Fahrt auf der A7 | shz.de
- ↑ A7-Ausbau dauert doch bis März 2019 | shz.de
- ↑ ÖPP A7: Freigabe des Tunnels Schnelsen im Zuge der A7 in Hamburg | bmvi.de
- ↑ Lärmschutztunnel in Schnelsen eingeweiht | ndr.de
- ↑ Baustelle in Hamburg: Staus am Elbtunnel noch bis 2020 | abendblatt.de
- ↑ A7 bei Hamburg Weiterer Meilenstein geschafft – wo jetzt trotzdem noch Stau droht | mopo.de
- ↑ A 7: Erweiterung der Hochstraße K 20 und Ersatzneubau Brücke K 30 In Bau | deges.de
- ↑ Ferlemann: Weiterer Abschnitt der A 7 in Niedersachsen sechsstreifig ausgebaut | bmvbs.de
- ↑ Millionen-Pfusch beim Ausbau der Autobahn 7 | welt.de
- ↑ Spatenstich für sechsspurigen Ausbau der A 7 | NDR.de
- ↑ A 7: Baubeginn zwischen Bockenem und Seesen | bmvbs.de
- ↑ Sechsstreifiger Ausbau der Autobahn 7 vom Dreieck Salzgitter bis zum Dreieck Drammetal | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ Die Brücke ist in die Jahre gekommen und muss nun dem Fortschritt weichen, denn einige Teile sind noch aus dem Jahr 1936. Auf sechs Spuren wurde die Autobahn 1971 ausgebaut. | hessennews.tv
- ↑ Ramsauer gibt neue Sinntalbrücke für den Verkehr frei | bmbvs.de
- ↑ Freie Fahrt über neue Talbrücke der A7 am Klöffelsberg | br.de
- ↑ A 7: Grunderneuerung zwischen Rasthof Allertal und Dreieck Hannover-Nord | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ A 7: Grunderneuerung zwischen Raststätte Hildesheimer Börde und Dreieck Hannover-Süd | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ A 7: Hitzebedingte Geschwindigkeitsbeschränkungen wegen möglichen Blow-ups | rp.baden-wuerttemberg.de
- ↑ Baustellen auf der A7: Neubau von zwei Brücken | mainpost.de
- ↑ A 7 - Erneuerung der Autobahn zwischen Landesgrenze und Buchbachtalbrücke (Landkreis Schwäbisch Hall) | rp.baden-wuerttemberg.de
- ↑ A 7 - Erneuerung der Fahrbahn zwischen der Landesgrenze und der Buchbachtalbrücke - Sanierung des zweiten Bauabschnitts | rp.baden-wuerttemberg.de
- ↑ A 7 Virngrundtunnel (Ostalbkreis): Sanierung und Nachrüstung auf RABT 2006 / Brandversuch erfolgreich durchgeführt / geplante Verkehrsfreigabe kommenden Sonntag | rp.baden-wuerttemberg.de
- ↑ Die A 7 soll bis zur dänischen Grenze sechsspurig werden | abendblatt.de
- ↑ Auf sechs Spuren über die neue Rader Hochbrücke | ndr.de
- ↑ Erfolg für Buchholz: Neue Rader Hochbrücke wird sechsspurig | shz.de
- ↑ Offizieller Startschuss für Ausbau der A7 | ndr.de
- ↑ Startschuss für A 7-Ausbau, Hamburg-Stellingen bis Hamburg-Nordwest | bmvi.de
- ↑ A7 Deckel | hamburg.de
- ↑ Langenfelder Brücke auf acht Spuren erweitert | bmvi.de
- ↑ Planfeststellungsbehörde genehmigt den Bau | hamburg.de
- ↑ Auch 2020 Einschränkungen durch A7-Arbeiten | ndr.de
- ↑ Hamburg: Startschuss für die Megabaustelle auf der A7 | abendblatt.de
- ↑ Ferlemann: Bauvorbereitende Arbeiten für den 6-streifigen Ausbau der A 7 zwischen Autobahndreieck Walsrode und Anschlussstelle Bad Fallingbostel beginnen | bmvi.de
- ↑ Sechsstreifiger Ausbau der A 7 von der Anschlussstelle Bad Fallingbostel bis zum Dreieck Walsrode | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ Autobahnteilstück auf der A7 wird eröffnet | weser-kurier.de
- ↑ Planung zum A7-Ausbau Hildesheim - Salzgitter startet | abendblatt.de
- ↑ A 7: Planungen zum 6-streifigen Ausbau zwischen Hildesheim und Salzgitter haben begonnen | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ A 7: Ersatzneubau von vier Brückenbauwerken von nördlich Wöhlertalbrücke bis südlich Dreieck Salzgitter | strassenbau.niedersachsen.de
- ↑ A7-Ausbau: Niedersachsen muss Vergabe an private Investoren einleiten | hna.de
- ↑ Dobrindt: A 7 wird mit privater Beteiligung weiter ausgebaut | bmvi.de
- ↑ Startschuss für das ÖPP-Projekt A 7 | bmvi.de
- ↑ Startschuss für weiteren A-7-Ausbau | haz.de
- ↑ Bauarbeiten auf der A7 könnten bis Ende 2023 dauern | ndr.de
- ↑ A7-Ausbau in Südniedersachsen verzögert sich um ein Jahr | sueddeutsche.de
- ↑ Wasserfledermaus musste umgesiedelt werden: A7-Ausbau bei Nörten-Hardenberg dauert ein Jahr länger | hna.de
- ↑ Achtspuriger Ausbau der A 7 beginnt | hna.de
- ↑ A7: Dauerbaustelle bald zu Ende - ab dann gibt es wieder freie Fahrt | hna.de
- ↑ A 7 Kassel: Nächste Abschnitte zum 8-streifigen Ausbau | autobahn.de
- ↑ A 7 Kassel: Fertigstellung der Ausbauarbeiten in Fahrtrichtung Süd | autobahn.de
- ↑ A7 bei Kassel wird schon wieder zur Großbaustelle | hna.de
- ↑ Baurecht für die Erneuerung der Talbrücke „Schraudenbach” | würzburgerleben.de
- ↑ Neue Brücken für die A 7 | mainpost.de
- ↑ des Bundesverkehrswegeplans 2015 (BVWP 2015) für den Bereich Bundesfernstraßen in Bayern | innenministerium.bayern.de
- ↑ Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
- ↑ Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
- ↑ De data van 2021 is ingewonnen tijdens de COVID-19 pandemie. De kwaliteit van de data is slechter dan voorgaande jaren
Autobahnen in Duitsland |
---|
A1 • A2 • A3 • A4 • A5 • A6 • A7 • A8 • A9 • A10 • A11 • A12 • A13 • A14 • A15 • A17 • A19 • A20 • A21 • A23 • A24 • A25 • A26 • A27 • A28 • A29 • A30 • A31 • A33 • A36 • A37 • A38 • A39 • A40 • A42 • A43 • A44 • A45 • A46 • A48 • A49 • A52 • A57 • A59 • A60 • A61 • A62 • A63 • A64 • A65 • A66 • A67 • A70 • A71 • A72 • A73 • A81 • A92 • A93 • A94 • A95 • A96 • A98 • A99 A100 • A103 • A111 • A113 • A114 • A115 • A117 • A143 • A210 • A215 • A226 • A255 • A261 • A270 • A280 • A281 • A293 • A352 • A369 • A391 • A392 • A445 • A448 • A480 • A485 • A516 • A524 • A535 • A540 • A542 • A544 • A553 • A555 • A559 • A560 • A562 • A565 • A571 • A573 • A602 • A620 • A623 • A643 • A648 • A650 • A656 • A659 • A661 • A671 • A672 • A831 • A861 • A864 • A952 • A980 • A995 |