A7 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7 Ethiopia.svg
Ethiopia A7 map.png
A7
Begin Modjo
Einde Arba Minch
Lengte 425 km
Route

Centrum.svg Modjo A1 Ethiopia.svg

Centrum.svg Meki

Centrum.svg Ziway

Centrum.svg Shashamane A8 Ethiopia.svg

Centrum.svg Sodo

Centrum.svg Arba Minch

De A7 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidverbinding van Modjo naar Arba Minch. De A7 is 425 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A7 verloopt vanaf de A1 in Modjo zuidwaarts tot Arba Minch. Modjo ligt 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Addis Ababa. De A7 voert door de Rift Valley, een enorme vallei op circa 1.700 meter hoogte met een aantal grote meren. Tussen Shashamane en Sodo versprignt de A7 van de oostkant naar de westkant van de vallei en voert dan nog verder tot Arba Minch. Arba Minch ligt op ruim 200 kilometer van de grens met Kenia.

Geschiedenis

De weg is voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Oorspronkelijk was er al een doorgaande wegverbinding van Addis Ababa naar Sodo, maar deze verliep westelijker en was een alternatieve route naar Mogadishu, die de Rift Valley hier kruist. Pas vrij laat werd de weg verder ontwikkeld tot de grens met Kenia. Tegenwoordig is het de belangrijkste verbinding tussen Ethiopië en Kenia, maar alleen het noordelijk deel is als een trunk road genummerd. Het noordelijk deel van Modjo tot Shashamane was oorspronkelijk als de Route 6 genummerd, die rechtstreeks naar de grens met Kenia verliep. De Route 9 verliep hier westelijker parallel aan. Toen de huidige nummering van trunk roads omstreeks 2013 werd ingevoerd nam de A7 delen van beide routes over.

De A7 was tussen Shashemene en Alaba Kulito al minimaal in 2003-2004 geasfalteerd. Het noord-zuiddeel verder tot Soddo is circa 2009 geasfalteerd. Het noordelijk deel van de A7 werd in 2021 gebypasst met de openstelling van het eerste deel van de Mojo - Hawassa Expressway.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa