A7 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7
Begin Bwaga Cheti (EAT)
Einde Lamu
Lengte 428 km
Route

Gazi

Mombasa

Malindi

Garsen

Lamu

De A7 is een trunk road in Kenia, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een route langs de Indische Oceaan vanaf de grens met Tanzania via de havenstad Mombasa naar Lamu. De A14 is 428 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Nyali Bridge in Mombasa.

De A7 begint op de grens met Tanzania, waar het aansluit op de Tanzaniaanse T13 die vanuit Dar es Salaam komt. De weg vormt dan een moderne verharde weg dicht langs de kust naar Mombasa. Dit traject voert door een relatief dichtbevolkte plattelandstreek. Het terrein is hier vlak en begroeid met tropische vegetatie. Bij Mombasa is een veerdienst over de Kilindini Harbour. In Mombasa vormt de weg een belangrijke stadsweg met 2x2 tot 2x3 rijstroken, die via de Nyali Bridge een estuarium over steekt. Daarna wordt de A7 snel enkelbaans.

Vervolgens voert de A7 noordwaarts langs de Indische Oceaan. Ook dit traject voert dicht langs zee. Ter hoogte van Kilifi is een grotere brug over een baai. Noordelijker vormt de A7 een scheidslijn tussen de gecultiveerde savanne en een onontgonnen bosgebied. Men bereikt dan Malindi, de voornaamste kustplaats ten noorden van Mombasa. De weg is noordelijker ook geasfalteerd en volgt de kust langs de Ungwana Bay. De route buigt hier af naar het binnenland.

Nabij Garsen slaat de A7 naar het oosten af, dit laatste traject tot Lamu is ook een verharde weg. Dit is een gecultiveerde plattelandsgebied. Het traject voert hier door de kustvlakte maar komt hier niet zo dicht bij de kust dan het zuidelijker gelegen traject. De A7 eindigt vlak voor Lamu. Lamu ligt op een eiland en heeft geen brugverbinding.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de weg was oorspronkelijk als de A14 genummerd vanaf de grens met Tanzania tot Mombasa. Dit traject was 110 kilometer lang. Het deel van Mombasa naar Garsen was als de B8 genummerd en het deel van Garsen tot Lamu was als de C112 genummerd. Deze wegen zijn in 2016 geïntegreerd tot de belangrijkere A7.[1][2]

De oorspronkelijke A14 is van oudsher een redelijk belangrijke weg langs de oostkust van Kenia en is derhalve volledig geasfalteerd. Het grootste manco is echter het ontbreken van een vaste oeververbinding over de Kilindini Harbour in Mombasa. In 2021 was een westelijke bypass van Mombasa in aanleg. Dit deel wordt door een Japans bedrijf aangelegd.[3] Een brug over de Kilindini Harbour zou wenselijk zijn, maar zou een grote brug vereisen met een vrije doorvaart van 60 meter hoogte, omdat Mombasa de belangrijkste haven van oost-Afrika is. Een groot deel van de haven is ten westen van de A14 gelegen. Een tunnel is niet mogelijk omdat de Kilindini Harbour behoorlijk diep is.

In Mombasa was oorspronkelijk een pontonbrug over Tudor Creek. Deze werd in 1931 in gebruik genomen. In 1980 werd een vaste kokerbrug geopend met 2x3 rijstroken. Deze brug is door Japan aangelegd.[4] In 2021 begonnen werkzaamheden aan een tweede brug in Mombasa.[5]

Tussen 2017 en 2021 zijn werkzaamheden uitgevoerd om het noordelijkste deel tussen Garsen en Lamu te verharden.[6][7] Daarmee was de hele A7 verhard.

Referenties

Hoofdwegen in Kenia

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass