A7 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7-LV.png
A7 LV map.png
A7
Begin Rīga
Einde Grenctāle
Lengte 85 km
Route

Afslagsymbool.svg A6-LV.svg → Daugavpils

Afslagsymbool.svg Rīga-Uzvaras bulvaris

Junction.svg Rīga-Akmeņu iela

Junction.svg Rīga-Laivu iela

Afslagsymbool.svg A10-LV.svg → Daugavpils / Jūrmala

Junction.svg Rīga-Bauskas iela

Junction.svg Rīga-Ceraukstes iela

Junction.svg Rīga-Bauskas iela

Junction.svg Cālīšsils

Werkzaamheden.svgAfslagsymbool.svg Ķekava 2023

Werkzaamheden.svgAfslagsymbool.svg Ķekava 2023

Werkzaamheden.svgAfslagsymbool.svg Ķekava 2023

Werkzaamheden.svgKnooppuntsymbool.svg A5-LV.svg → Daugavpils / Jelgava 2023

Werkzaamheden.svgAfslagsymbool.svg Ķekava 2023

Junction.svg Iecava

Junction.svg Code

Junction.svg Bauska

Junction.svg Ceraukste

Junction.svg Grenctāle

Flag of Lithuania.svg A10-LT.svg → Panevėžys

De autoceļš A7 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Rīga tot aan de grens met Litouwen bij Grenctāle. De weg is onderdeel van de Via Baltica, de transitroute vanaf Warszawa in Polen naar Tallinn in Estland. De weg is 85 kilometer lang en niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd.

Routebeschrijving

De A7 tussen Rīga en Bauska.

De weg begint ter hoogte van het centrum van de Letse hoofdstad Rīga, als einde van de brug over de Daugava bij de A6. Deze brug telt 2x2 rijstroken en is één van de primaire verbindingen over de Daugava ter hoogte van het centrum. Op de westoever slaat de A7 naar het zuiden af, en is dan een 2x2 weg met talloze kruispunten door de zuidelijke wijken en voorsteden van Rīga. Men kruist in het zuiden van de stad de A10, een expressweg die naar de luchthaven en de badplaats Jūrmala loopt. Aan de stadsrand versmalt de weg naar 1x2 rijstroken en bedient wat voorsteden. Bij Ķekava kruist men de A5, de rondweg van Rīga.

Ten zuiden van Rīga loopt de A7 door een glooiend platteland, en is niet erg hoogwaardig uitgebouwd, zonder ongelijkvloerse kruisingen of 2x2 delen. Ook komt men door een aantal bebouwde kommen, met name die van Iecava en Bauska. Bij Grenctāle volgt dan de grens met Litouwen, waarna de Litouwse A10 verder gaat naar Panevėžys en Vilnius.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de M-12 genummerd, die van Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. Dit was één van de belangrijkste wegen in de Letse SSR. De weg is ten tijde van de Sovjetunie relatief hoogwaardig uitgebouwd met een recht tracé dat niet de historische route tussen de dorpen volgt, echter men is indertijd niet overgegaan tot de aanleg van rondwegen, het verkeer moet nog door de wat grotere kernen van Iecava en Bauska.

In 2011-2012 is het eerste deel vanuit Rīga gemoderniseerd.[1]

Toekomst

Daar de A7 onderdeel is van de belangrijke route Via Baltica is het niet ondenkbaar dat deze op termijn opgewaardeerd wordt. Het is de belangrijkste vrachtroute vanaf Estland en Letland richting Polen en West-Europa.

Rond Ķekava, net ten zuiden van Rīga, komt een 17 kilometer lange autoweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het project kost € 250 miljoen.[2][3] Dit project wordt ontwikkeld als de eerste PPS voor wegenbouw in Letland. Het omvat 17,5 kilometer A7, waarvan 14,4 kilometer op een nieuw tracé, 3,1 kilometer upgrade van de bestaande weg, waarvan in totaliteit 11,1 kilometer met 2x2 rijstroken wordt aangelegd en 6,4 kilometer met twee rijstroken.[4] Op 16 juli 2021 kwam de financiering van het project rond.[5]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 27.000 voertuigen gebruik van de A7 ten zuiden van Rīga. Ten zuiden van Bauska daalt dit naar 4.500 voertuigen voor de Litouwse grens. Voor Baltische begrippen is dit echter een vrij drukke grensovergang, de drukste van heel Letland.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg