A7 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7 FR.svg
A7 MA map.png
A7
Begin Tétouan
Einde Fnideq
Lengte 28 km
Route

Afslagsymbool.svg Tétouan

Afslagsymbool.svg M'diq

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Smir

Afslagsymbool.svg Fnideq

De A7 is een Autoroute in Marokko. De autosnelweg vormt een noord-zuidverbinding in het noorden van het land, tussen Tétouan en Fnideq, langs de Middellandse zee. De A7 is nog niet met andere snelwegen verbonden en is 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de oostkant van de 320.000 inwoners tellende stad Tétouan, als voortzetting van de rondweg van Tétouan, die verbinding geeft naar de N2, de weg van Tanger naar Oujda. Men kruist hier de N13, de oude hoofdweg van Tétouan naar Ceuta. De snelweg telt 2x2 rijstroken en gaat door het kustgebergte, en kent twee aansluitingen halverwege, naar M'diq en Smir. Bij Smir volgt ook het tolstation. De snelweg eindigt vervolgens aan de zuidkant van Fnideq, waar de N13 verder gaat naar Ceuta en de N16 naar Tanger.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De autosnelweg was oorspronkelijk genummerd als de A6. Later heeft Marokko een nummeringssysteem volgens Amerikaans model geïmplementeerd met oneven nummers als noord-zuidroutes die van west naar oost oplopen. De A7 wordt gezien als de vierde noord-zuidroute van Marokko. Wegnummers worden in Marokko echter niet aangegeven op de snelwegbewegwijzering.

Aanleggeschiedenis

De A7 is vanaf halverwege het eerste decennium van 2000 aangelegd, en het eerste deel opende over 14 kilometer in juli 2007 tussen Tétouan en M'diq. Een jaar later, in juli 2008, volgde de tweede 14 kilometer tot aan Fnideq. De snelweg vormt een grote verbetering voor het doorgaande verkeer, dat voorheen over de oude N13 moest, die door veel bebouwde gebieden langs de kust gaat.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Tétouan M'diq 14 km 00-07-2007
M'diq Fnideq 14 km 00-07-2008

Toekomst

Mogelijk wordt de A6 nog verder doorgetrokken naar Tanger Med, om aan te sluiten op de A4 naar Tanger. Een verlenging naar Oujda ligt minder voor de hand, daar men door moeilijk terrein moet, het Rifgebergte.

Tol

De A7 is een tolweg over de gehele lengte. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[1]

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A7A101A102A103A201A301A501