A7 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7 FR.svg
A7 MA map.png
A7
Begin Casablanca
Einde Agadir
Lengte 480 km
Route

Afslagsymbool.svg Casablanca-Centre

Knooppuntsymbool.svg A3 FR.svg → Rabat

Afslagsymbool.svg Casablanca-Sidi Maarouf

Knooppuntsymbool.svg A5 FR.svg → Rabat / El Jadida

Afslagsymbool.svg Bouskoura

Afslagsymbool.svg Aéroport Mohammed V

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Berrechid-Nord

Afslagsymbool.svg Berrechid-Sud

Afslagsymbool.svg Khouribga

Afslagsymbool.svg Settat-Nord

Afslagsymbool.svg Settat-Sud

Afslagsymbool.svg Skhour Rehamna

Afslagsymbool.svg Benguerir

Afslagsymbool.svg Marrakech-Palmeraie

Afslagsymbool.svg Marrakech-Tamansourt

Afslagsymbool.svg Marrakech-Targa

Afslagsymbool.svg Marrakech-Ouest

Afslagsymbool.svg Chichaoua

Afslagsymbool.svg Imintanoute

Afslagsymbool.svg Argana

Afslagsymbool.svg Ameskroud

Afslagsymbool.svg Agadir

De A7 is een autoroute in Marokko. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding in het midden van het land, vanaf Casablanca via Marrakech naar Agadir. De snelweg is de langste van Marokko, met 480 kilometer lengte.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van Casablanca, een stad met 4,5 miljoen inwoners, aan een knooppunt met de A3, de snelweg naar Rabat. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt pal naar het zuiden door de zuidelijke wijken van Casablanca. Even ten zuiden van de stad volgt een klaverblad met de A5, de rondweg van Casablanca die vanaf Rabat naar El Jadida loopt. De snelweg loopt vervolgens de heuvels ten zuiden van Casablanca in, en bedient de luchthaven van Casablanca; Aéroport Mohammed V. Hierna volgt het tolstation, en loopt de snelweg om Berrechid heen. De omgeving is hier nog redelijk groen, met landbouw. Pas ten zuiden van Settat wordt het landschap duidelijk droger en woestijnachtiger. Deze overgang gaat vrij abrupt. De weg leidt over een hoogvlakte, zonder veel echt grote hoogteverschillen.

De A7 bedient vervolgens de belangrijke toeristenstad Marrakech, die ruim 1 miljoen inwoners telt. Deze omgeving is weer wat groener met landbouw. Na Marrakech buigt de A7 tijdelijk naar het westen af tot aan Chichaoua en volgt de N8 naar Agadir. Het laatste deel tot aan Agadir is het spectaculairst en loopt door het Atlasgebergte. De snelweg bereikt hier een hoogte van circa 1.200 meter boven zeeniveau en daalt vervolgens af naar Agadir. Het is de zuidelijkste snelweg van Marokko.

Geschiedenis

De A7 is het grootste wegenbouwproject van Marokko en de aanleg begon eind jaren 90. In juni 2001 opende het eerste deel van Casablanca naar Settat, in 2005 opende de rondweg van Settat. In 2007 bereikt de snelweg de stad Marrakech. In 2009 opende het eerste deel van de A7 ten westen van Marrakech. Op 21 juni 2010 opende het deel door het Atlasgebergte naar Agadir.

Datum Van Naar Lengte
6-2001 Casablanca Settat-Nord 57 km
11-2005 Settat-Nord Settat-Sud 17 km
16-4-2007 Settat Marrakech 145 km
5-1-2009 Marrakech RN8 50 km
21-6-2010 RN8 Agadir 225 km

Toekomst

De A7 is voltooid en in de toekomst zal de A5 vanuit El Jadida langs de kust tot aan Agadir gaan lopen. Vanuit Casablanca lopen dan twee snelwegen naar Agadir. In verre toekomstvisies wordt een verlenging naar Dakar in Senegal voorzien, maar op korte termijn is een dergelijke autosnelweg niet te verwachten.

Tol

De A7 is een tolweg over de gehele lengte. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009[2] reden dagelijks 31.000 voertuigen tussen Casablanca en Berrechid, wat daalt naar 9.000 voertuigen verder naar Marrakech. Circa 2.800 voertuigen maakten van de eerste 50 kilometer gebruik vanaf Marrakech naar het westen, dat in 2009 opengesteld is.

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A6A7A8