A84 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BAB84.png
A84
Begin Rheinau (F)
Einde Kirchheim
Lengte ~140 km
Route

Flag of France.svg

Afslagsymbool.svg Rheinau

Knooppuntsymbool.svg BAB5.png

Afslagsymbool.svg Oberkirch

Afslagsymbool.svg Oppenau

Afslagsymbool.svg Kniebis

Afslagsymbool.svg Freudenstadt

Afslagsymbool.svg Dornstetten

Afslagsymbool.svg Schopfloch-West

Afslagsymbool.svg Schopfloch-Ost

Afslagsymbool.svg Bittelbronn

Afslagsymbool.svg Rexingen

Afslagsymbool.svg Horb-West

Afslagsymbool.svg Horb

Afslagsymbool.svg Ergenzingen

Afslagsymbool.svg Nagold

Afslagsymbool.svg Ergenzingen

Knooppuntsymbool.svg BAB81.png

Afslagsymbool.svg Rottenburg-Seebronn

Afslagsymbool.svg Rottenburg

Afslagsymbool.svg Bühl

Knooppuntsymbool.svg BAB83.png

Afslagsymbool.svg Gomaringen

Afslagsymbool.svg Reutlingen

Afslagsymbool.svg Sondelfingen

Afslagsymbool.svg Reicheneck

Knooppuntsymbool.svg BAB85.png

Afslagsymbool.svg Grafenberg

Afslagsymbool.svg Frickenhausen

Afslagsymbool.svg Owen

Knooppuntsymbool.svg BAB8.png

De A84 was een geplande Autobahn in Duitsland, gelegen in de staat Baden-Württemberg. De snelweg had een oost-westroute moeten vormen vanaf de grens met Frankrijk bij Rheinau via Freudenstadt en Reutlingen naar Kirchheim Unter Teck. De geplande route was circa 140 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A84 zou beginnen op de grens met Frankrijk, op een brug over de grensrivier de Rhein (Rijn). Nabij Achern zou de A84 de A5 kruisen en daarna het Schwarzwald doorkruisen. Dit zou een lastig deel zijn om aan te leggen, en vermoedelijk diverse tunnels en dalviaducten vereisen. De centrale plaats in dit gebied is Freudenstadt. Daarna zou de A84 oostwaarts lopen, tussen Horb am Neckar en Nagold door, een gebied dat bestaat uit een plateau dat doorsneden wordt met diverse diepe en steile dalen. Ten westen van Rottenburg zou de A84 de A81 kruisen. De snelweg zou daarna ten zuiden van Tübingen langs lopen en er de A83 kruisen. De route zou dan via Gomaringen en Reutlingen lopen, om dan naar het noorden af te buigen, opnieuw door sterk heuvelachtig gebied. De route zou ten oosten van Nürtingen langslopen en op de A8 bij Kirchheim unter Teck eindigen, even ten oosten van Stuttgart.

Geschiedenis

De A84 was lange tijd actueel, maar het plan werd grotendeels niet gedetailleerd uitgewerkt, met name het westelijkste deel door het Schwarzwald en het oostelijke deel tussen Reutlingen en Kirchheim niet. Het project overleefde de eerste annuleringen van snelwegen in Baden-Württemberg in de jaren '70, maar werd in de jaren '80 definitief geschrapt.

Anders dan veel andere geplande Autobahnen in Baden-Württemberg is van de A84 geen enkel deel aangelegd. Alleen de B28 tussen Tübingen en Reutlingen is later wat noordelijker dan de geplande A84 aangelegd als Autobahnähnliche Straße. Het meest duidelijke teken van de geplande A84 is de aansluiting Rottenburg met de A81, waar parallelbanen voor een klaverblad zijn gerealiseerd. Deze worden thans benut door de aansluiting die een halfklaverblad is.

De A84 zou nuttig zijn geweest voor doorgaand oost-westverkeer tussen Metz en Ulm en verder westelijk en oostelijk. De A8 is thans de zuidelijkste oost-westroute in Baden-Württemberg. Zuidelijker was nog de A86 gepland via Freiburg im Breisgau.

Referenties


Voormalige of geplande autobahnen in Duitsland

A16A18A22A32A34A35A36A41A47A50A51A53A54A55A56A69A74A75A77A80A82A83A84A85A86A87A88A89A90A91A102A104A105A993