A5 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A862 (Duitsland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5
Begin Hattenbach
Einde Weil am Rhein (D/CH)
Lengte 440 km
Lijst van Duitse Autobahnen
Route

1 Hattenbacher Dreieck

2 Alsfeld-Ost

3 Alsfeld-West

Ohmtal-Dreieck

6 Homburg

7 Grünberg

8 Reiskirchener Dreieck

9 Reiskirchen

10 Fernwald

11 Gambacher Kreuz

12 Butzbach

13 Bad Nauheim

14 Ober-Mörlen

16 Friedberg

17 Bad Homburger Kreuz

18 Nordwestkreuz Frankfurt

19 Westkreuz Frankfurt

Nidda

20 Frankfurt-Westhafen

Main

21 Frankfurt-Niederrad

22a Frankfurt-Flughafen-Nord

22 Frankfurter Kreuz

23 Zeppelinheim

24 Langen/Mörfelden

25 Weiterstadt

26 Dreieck Darmstadt

26 Darmstädter Kreuz

27 Darmstadt-Eberstadt

28 Seeheim-Jugenheim

29 Zwingenberg

30 Bensheim

31 Heppenheim

32 Hemsbach

33 Kreuz Weinheim

34 Hirschberg

35 Ladenburg

36 Dossenheim

Neckar

37 Kreuz Heidelberg

38 Heidelberg/Schwetzingen

39 Walldorf/Wiesloch

40 Kreuz Walldorf

41 Kronau

42 Bruchsal

43 Karlsruhe-Nord

44 Karlsruhe-Durlach

45 Karlsruhe-Mitte

46 Dreieck Karlsruhe

47 Ettlingen

48 Karlsruhe-Süd

49 Rastatt-Nord

Murg

50 Rastatt-Süd

51 Baden-Baden

52 Bühl

53 Achern

54 Appenweier

Kinzig

55 Offenburg

56 Lahr

57a Ettenheim

57b Rust

58 Herbolzheim

59 Riegel

60 Teningen

61 Freiburg-Nord

62 Freiburg-Mitte

63 Freiburg-Süd

64a Bad Krozingen

64b Hartheim/Heitersheim

65 Müllheim/Neuenburg am Rhein

66 Dreieck Neuenburg /

67 Efringen-Kirchen

68 Dreieck Weil am Rhein

69 Weil am Rhein

→ Basel

De Bundesautobahn 5, BAB 5 of kortweg A5 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute in het zuidwesten van het land en begint op het Hattenbacher Dreieck en verloopt via Frankfurt en Karlsruhe naar de grens met Zwitserland bij Weil am Rhein, in de agglomeratie Basel. De A5 is 440 kilometer lang.

Routebeschrijving

Hessen

De A5 bij het Nordwestkreuz Frankfurt.

De autosnelweg begint in het heuvelachtige midden van Duitsland op het Hattenbacher Dreieck, waar de A5 afslaat van de A7, de autosnelweg van Kassel via Würzburg en Ulm naar de grens met Oostenrijk bij Füssen. De A5 loopt in eerste instantie nauwelijks naar het zuiden, maar meer naar het westen. De afslagen liggen hier ver van elkaar. Dit is het overgangsgebied ten zuiden van het Sauerland naar de Vogelsberg. De grootste plaats hier is Alsfeld. Bij het Reiskirchener Dreieck draait de A5 naar het zuiden en gaat de A480 naar het westen, richting Gießen. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en is nog niet zo druk. Dat verandert vanaf het Gambacher Kreuz. Men kruist hier de A45, de snelweg van Dortmund naar Würzburg en hier beginnen ook de verre voorsteden van Frankfurt am Main. Het Gambacher Kreuz kent directe verbindingsbogen en de snelweg telt vanaf hier 2x3 rijstroken. Men komt dan door een vrij vlak gebied wat de Wetterau heet. Wat dichter bij Frankfurt komt men weer door wat bossen. Bij het Bad Homburger Kreuz kruist men de A661, de oostelijke randweg van Frankfurt. Daarna komt men door enkele voorsteden van Frankfurt en kruist men de K810, een expresweg naar het centrum van Frankfurt. Hier is echter geen direct knooppunt mee. Vanaf de snelweg is de skyline van Frankfurt goed zichtbaar.

Bij het Nordwestkreuz Frankfurt am Main kruist men de A66, de snelweg vanuit Wiesbaden naar het centrum. Gelijktijdig slaat hier de L3005 af, een expresweg naar Eschborn en Schwalbach. De A5 blijft 2x3 rijstroken tellen en vlak daarna kruist men de A648 bij het Westkreuz Frankfurt am Main. De A648 is een korte inprikker vanaf Eschborn naar het centrum. De A5 telt dan 2x4 rijstroken en steekt de rivier de Main over. Daarna volgt een dubbelknooppunt, eerst de kruising met de B43, een expresweg van de luchthaven naar Frankfurt. Direct daarna volgt één van de belangrijkste knooppunten van Duitsland, het Frankfurter Kreuz. Hier kruist men de A3 de snelweg vanaf Köln naar Würzburg. De A5 loopt direct langs de luchthaven van Frankfurt waarbij vliegtuigen laag over de snelweg vliegen. De weg duikt over korte afstand een bosgebied in en blijft steeds 2x4 rijstroken tellen. Niet ver daarna bereikt men het 141.000 inwoners tellende Darmstadt. Men kruist hier eerst de A671, een korte inprikker naar het centrum, en schampt vervolgens de A67, de parallelle snelweg naar Mannheim. Beide snelwegen lopen hiervandaan op 4 kilometer afstand van elkaar naar het zuiden. Dit gebied is verstedelijkt met om de haverklap kleine stadjes. Naar het oosten zijn de heuvels van het Odenwald zichtbaar. Bij Bensheim kruist men de B47, een expresweg naar Worms.

Baden-Württemberg

Bij het Kreuz Weinheim kruist men de A659, de snelweg naar Mannheim. De A5 zelf telt hier 2x2 rijstroken. Even voor Heidelberg steekt men dan de Neckar over. Bij het Kreuz Heidelberg kruist men de A656, de snelweg tussen Heidelberg en Mannheim. Men passeert dan de 160.000 inwoners tellende eerstgenoemde stad. De A5 loopt dan met 2x2 rijstroken door een bosgebied ten westen van Heidelberg. Een belangrijk knooppunt volgt in de vorm van het Kreuz Walldorf, waar men de A6 kruist, de snelweg vanuit Saarbrücken richting Heilbronn en Nürnberg. Hier heeft het verkeer keuze uit twee routes naar Stuttgart, de A6/A81 of de A5/A8.

Hierna komt men door bossen in vlak gebied en telt de A5 2x3 rijstroken. Een kleine 40 km verderop bereikt men de 285.000 inwoners tellende stad Karlsruhe. Dit is een belangrijke stad en bijna alle grote wegen die de A5 kruisen zijn minstens expreswegen. Bij Durlach kruist men de B10, een expresweg naar Berghausen, en daarna de K9652, de zuidelijke randweg van Karlsruhe die naar de A65 ten westen van de stad loopt. Daarna volgt het Dreieck Karlsruhe, waar de A8 naar het oosten gaat, richting Pforzheim, Stuttgart en München. Ten zuiden van Karlsruhe volgt de aansluiting met de L605, een expresweg naar het centrum van Karlsruhe. Ten zuiden van Karlsruhe liggen nog 2x3 rijstroken tot aan Offenburg en komt men langs een paar grotere plaatsen als Rastatt en Baden-Baden. De B500 naar Baden-Baden is ook een Autobahnähnliche Straße. Ten zuiden van Offenburg zijn 2x2 rijstroken beschikbaar.

Verder naar het zuiden begint de lange reis naar de Zwitserse grens, door de regio Oberrhein, een vrij vlak gebied, maar de bergen van het Schwarzwald liggen dichtbij naar het oosten. Een belangrijke aansluiting volgt bij Appenweier, waar de B28 als Gelbe Autobahn naar het nabijgelegen Strasbourg gaat. De afslagen liggen hierna op redelijke afstand van elkaar. Van tijd tot tijd liggen er kleine stadjes langs de autobahn tot men de stad Freiburg in Breisgau bereikt. De B31a slaat hier af als expresweg naar het centrum van Freiburg. In de middenberm van de B31a loopt een rivier. Ten zuiden van Freiburg loopt de A5 veel dichter langs de rivier de Rhein en bij Dreieck Neuenburg slaat de A862 af die direct overgaat in de Franse A36 richting Mulhouse en Lyon. Dit is slechts één van de twee snelwegverbindingen tussen Duitsland en Frankrijk. Even voor Basel slaat de A98 af bij het Dreieck Weil am Rhein. De A98 vormt een alternatief voor de A5/A2 door Basel en steekt bij Rheinfelden de Zwitserse grens over. De laatste afslag is die van Weil am Rhein, waarna de A5 overgaat in de Zwitserse A2 die direct de grote stad Basel binnengaat en toegang geeft tot de rest van Zwitserland en Italië.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

De A5 was van oorsprong gepland als de zogenoemde HaFraBa (Hamburg - Frankfurt - Basel), sommige bronnen spreken ook over een autosnelweg van Lübeck naar Genova, als verbinding tussen de Oostzee en Middellandse Zee.

De bouw van de A5 startte in 1933 tussen Darmstadt en Frankfurt, dit deel opende in 1935 als eerste Reichsautobahn. In de jaren '30 werd in hoog tempo gebouwd aan de autosnelweg die noord-zuid van de regio Frankfurt tot voorbij Karlsruhe verliep. In 1938 was de autosnelweg doorgaand te berijden van het Hattenbacher Dreieck in Midden-Duitsland tot Ettlingen, even ten zuiden van Karlsruhe. Deze Reichsautobahn verliep tussen Darmstadt en Heidelberg via wat nu de A67, A6 en A656 zijn. In de jaren 1930 is regelmatig op het traject tussen Darmstadt en Frankfurt geracet. Hierbij werden snelheden tot 400 km/uur gehaald.

Na de Tweede Wereldoorlog had de verdere bouw van de A5 een hogere prioriteit. Het was een grote wens om het traject verder zuidwaarts tot Freiburg in 1961 gereed te hebben, uiteindelijk kwam dit een jaar later in 1962 gereed.[1] In 1963 was de A5 gereed tot Weil am Rhein, maar nog niet met de grensovergang met Zwitserland. Dit opende pas in 1980.

Het traject tussen Darmstadt en Heidelberg is in de jaren '60 parallel aan de oudere A67 aangelegd en is tussen 1967 en 1970 in gebruik genomen. Hiermee had het verkeer in het Rhein-Main-Neckargebied twee noord-zuidsnelwegen tot zijn beschikking.

Het gedeelte tussen het Hattenbacher Dreieck en het Reiskirchener Dreieck was jarenlang als A48 gepland, op een voorziene doortrekking vanaf Koblenz naar Gießen. Die is echter nooit gebouwd en daarna is de weg omgenummerd naar A5. De A5 was oorspronkelijk als de HaFraBa vanaf Hamburg via Frankfurt naar Basel gepland. Het gedeelte ten noorden van het Hattenbacher Dreieck is later als A7 hernummerd. Een latere planning liet de A5 verder naar het noorden lopen, vanaf Gießen via Löhne en Bremen naar Nordenham in Noord-Duitsland. Deze plannen zijn later afgeblazen en hiervan is alleen het Dreieck Löhne met de A30 gebouwd, net ten westen van Bad Oeynhausen.

Verbredingen

In de jaren '70 is de A5 in de regio rond Frankfurt naar 2x3 tot 2x4 rijstroken verbreed. In de periode 1972-1978 is het deel tussen het Frankfurter Kreuz en het Darmstädter Kreuz naar 2x4 rijstroken verbreed. Dit was decennialang het enige traject met 2x4 rijstroken in Duitsland. In de periode 1974-1978 is de A5 langs Frankfurt naar 2x3 rijstroken verbreed. In de jaren '70 is ook het traject vanaf het Gambacher Kreuz tot aan Frankfurt naar 2x3 rijstroken verbreed.

Het deel van Baden-Baden naar Offenburg is naar 2x3 rijstroken verbreed. In de zomer van 2009 begonnen hiervoor de werkzaamheden en in 2010 werden al de eerste nieuwe rijbanen opgeleverd. Eind 2013 zijn bijna alle delen opgeleverd met 2x3 rijstroken, behalve enkele kilometers bij Appenweier. Op 17 juli 2014 opende het laatste stuk met 2x3 rijstroken.[2]

Op het noordelijkste deel van de A5 is periodiek sprake van een sterk verhoogd verkeersaanbod, met name op vrijdagmiddag als de lange-afstandsforenzen uit de regio Frankfurt terugrijden naar Oost-Duitsland. Dit is dan vaak één van de grootste knelpunten van Duitsland. In oktober 2020 is een 15 kilometer lange spitsstrook op de A5 tussen Alsfeld-Ost en het Hattenbacher Dreieck in gebruik genomen.[3]

Wegnummeringsgeschiedenis

Tot 1975 was de A5 tussen het Hattenbacher Dreieck en Basel als A10 genummerd, met uitzondering van het deel tussen het Darmstädter Kreuz en het Kreuz Heidelberg, dat als A81 genummerd was.[4]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[5]
Frankfurter Kreuz Darmstädter Kreuz 22 km 19-05-1935
Ober-Mörlen Frankfurter Kreuz 40 km 27-07-1936
Kreuz Heidelberg Bruchsal 33 km 27-07-1936
Fernwald Ober-Mörlen 20 km 1937
Bruchsal Karlsruhe-Mitte 17 km 1937
Hattenbacher Dreieck Fernwald 65 km 1938
Karlsruhe-Mitte Ettlingen 5 km 1938
Ettlingen Bruchhausen 6 km 1954
Bruchhausen Baden-Baden 22 km 00-08-1956
Baden-Baden Bühl 9 km 00-12-1958
Bühl Achern 10 km 11-12-1959
Müllheim/Neuenburg Märkt 25 km 1959
Achern Appenweier 14 km 24-05-1960
Appenweier Offenburg 8 km 01-10-1960
Offenburg Lahr 15 km 01-08-2021
Lahr Riegel 24 km 24-11-1961
Freiburg-Süd Müllheim/Neuenburg 25 km 1961
Riegel Freiburg-Süd 22 km 20-07-1962
Märkt Weil am Rhein 3 km 1963
Pfungstadt Zwingenberg 11 km 1967
Darmstädter Kreuz Pfungstadt 6 km 1968
Zwingenberg Kreuz Weinheim 22 km 1968
Kreuz Weinheim Kreuz Heidelberg 16 km 1970
Weil am Rhein Zwitserse grens 2 km 14-06-1980

Toekomst

De A5 bij het Frankfurter Kreuz.

Het is de bedoeling om uiteindelijk de gehele lengte van de A5 te verbreden naar minimaal 2x3 rijstroken over 435 kilometer. Het deel tussen het Gambacher Kreuz en het Darmstädter Kreuz zal over 72 kilometer minimaal 2x4 en maximaal 12 rijstroken beschikken.

Hattenbach - Gambacher Kreuz

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is een verbreding naar 2x3 rijstroken tussen het toekomstige knooppunt A5/A49 en het Reiskirchener Dreieck opgenomen met de status 'urgente noodzaak'. Voorheen waren er ook plannen om het deel tussen het Hattenbacher Dreieck en het knooppunt A5/A49 naar 2x3 rijstroken te verbreden, maar dit is niet opgenomen in het verkeersplan voor 2030.

De verbreding van het deel tussen het Reiskirchener Dreieck en het Gambacher Kreuz is opgenomen in het verkeersplan met de status 'verdere noodzaak'. Dit traject is 17 kilometer lang en moet naar 2x3 rijstroken verbreed worden.

Gambacher Kreuz - Frankfurt

De verbreding van de A5 tussen het Gambacher Kreuz en het Nordwestkreuz Frankfurt is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030. Alhoewel het gehele traject naar 2x4 rijstroken verbreed moet worden, heeft het twee verschillende prioriteiten. Het zuidelijke deel tussen Friedberg en het Nordwestkreuz heeft de status 'urgente noodzaak' en omvat ook de reconstructie van het Bad Homburger Kreuz en het Nordwestkreuz Frankfurt. Het deel tussen het Gambacher Kreuz en Friedberg heeft de status van 'verdere noodzaak'.

Frankfurt

Er zijn verschillende plannen geweest om de passage van Frankfurt te verbreden. Het was oorspronkelijk gepland om het deel tussen het Nordwestkreuz en het Frankfurter Kreuz naar 4x3 rijstroken te verbreden, met een parallelstructuur om het lokale verkeer van het doorgaande verkeer te scheiden, aangezien de A5 ter plaatse de enige doorgaande noord-zuidroute in de regio rond Frankfurt is. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is een verbreding naar 2x5 rijstroken opgenomen tussen het Westkreuz en het Frankfurter Kreuz, met de status 'urgente noodzaak'. Tevens is het gepland het Westkreuz Frankfurt te reconstrueren.

Darmstadt - Karlsruhe

Het deel tussen het Darmstädter Kreuz (A67) en Kreuz Walldorf (A6) moet integraal verbreed worden naar 2x3 rijstroken, maar alleen het deel ten zuiden van Kreuz Heidelberg heeft een hoge prioriteit. Het deel vanaf het Darmstädter Kreuz tot het Kreuz Heidelberg is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de status 'verdere noodzaak'. Het deel verder tot aan het Kreuz Walldorf heeft de status van 'urgente noodzaak'.

In het Bundesverkehrswegeplan is ook de verbreding van de A5 naar 2x4 rijstroken tussen het Kreuz Walldorf en Dreieck Karlsruhe opgenomen. Dit deel is 36 kilometer lang en heeft de status van 'verdere noodzaak'.

Karlsruhe - Basel

Inmiddels is de A5 verbreed naar 2x3 rijstroken tot aan Offenburg. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is de verbreding naar 2x3 rijstroken opgenomen voor wat betreft het traject van Offenburg naar Freiburg-Mitte. Dit traject is 53 kilometer lang en heeft de status van 'verdere noodzaak'. In 2022 werd verwacht dat de verbreding niet voor 2030 zou starten.[6] Een verdere verbreding van Freiburg-Mitte naar Bad Krozingen is tevens opgenomen met de status 'verdere noodzaak', maar met lagere prioriteit. Er zijn geen plannen om de A5 helemaal tot aan Basel naar 2x3 rijstroken te verbreden.

Testtraject eHighway

Het project ELISA tussen Frankfurt en Darmstadt.

De staat Hessen heeft een 10 kilometer lang traject van de A5 in beide richtingen van bovenleiding voorzien tussen Langen/Mörfelden en Weiterstadt, op het traject tussen Frankfurt en Darmstadt. De A5 telt hier 2x4 rijstroken, alleen boven de rechterrijstrook hangt bovenleiding. Met het project is onderzocht of het haalbaar is dat elektrische vrachtwagens tijdens het rijden van elektriciteit kunnen worden voorzien, vergelijkbaar met treinen hebben de vrachtwagens een pantograaf die contact maakt met de bovenleiding. Het pilotproject kost € 14,6 miljoen.[7] De bovenleiding is op 7 mei 2019 in gebruik genomen. De elektrische vrachtwagens heten een 'Oberleitungshybrid-Lkw (OH-Lkw)'. De formele naam van het project is: ELISA - Elektrifizierter, innovativer Schwerverkehr auf Autobahnen. Het project werd in 2023 beoordeeld als een flop, met drie testtrajecten die uiteindelijk 191 miljoen euro hebben gekost en te maken hadden met voortdurende technische problemen. De installatie op de A5 is in begin 2023 uitgeschakeld.[8]

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

Telpunt 2010[9] 2015[10] 2021[11]
Hattenbacher Dreieck (A7) 53.500 48.700
Alsfeld-Ost 54.100 55.000 50.200
Alsfeld-West 55.400 56.200 50.000
Homberg (Ohm) 59.200 62.200 55.100
Grünberg 62.200 66.500 57.500
Reiskirchener Dreieck (A480) 48.600 48.800 43200
Reiskirchen 45.100 46.600 41.200
Fernwald 51.800 47.800 43.800
Gambacher Kreuz (A45) 95.200 98.400
Butzbach 88.300 100.900 87.300
Bad Nauheim 94.200 99.000
Ober-Mörlen 99.600 96.500 82.900
Friedberg 114.600 113.400 112.600
Bad Homburger Kreuz (A661) 122.100 132.200 132.200
Nordwestkreuz Frankfurt am Main (A66) 113.400 120.000 120.300
Westkreuz Frankfurt am Main (A648) 138.600 160.800
Frankfurt-Westhafen 128.400 150.900
Frankfurt-Niederrad 145.900 156.500 126.900
Frankfurter Kreuz (A3) 132.700 143.800 119.000
Zeppelinheim 125.100 135.700 109.900
Langen/Mörfelden 105.800 130.700 107.400
Weiterstadt 120.700 138.100 105.600
Dreieck Darmstadt (A672) 109.400 110.700 94.900
Darmstädter Kreuz (A67) 82.600 86.300 81.800
Darmstadt-Eberstadt 100.900 82.100 78.300
Seeheim-Jugenheim 75.500 75.300 79.100
Zwingenberg 74.300 73.300 77.500
Bensheim 74.400 72.500 67.500
Heppenheim 71.400 68.100 62.600
Hemsbach 79.400 72.100 64.600
Kreuz Weinheim (A659) 66.300 70.700 67.400
Hirschberg 63.800 71.100 70.900
Ladenburg 74.200 74.900 69.800
Dossenheim 66.600 77.800 74.200
Kreuz Heidelberg (A656) 84.300 78.500 70.100
Heidelberg/Schwetzingen 71.700 78.300 68.000
Walldorf/Wiesloch 72.100 73.500 63.000
Kreuz Walldorf (A6) 109.200 109.300
Kronau 102.100 107.700 84.600
Bruchsal 101.300 94.500 91.800
Karlsruhe-Nord 99.700 107.100 115.900
Karlsruhe-Mitte 140.100 135.400 131.300
Dreieck Karlsruhe (A8) 84.800 90.700 98.000
Ettlingen 84.600 85.800 91.500
Karlsruhe-Süd 78.800 92.900 89.700
Rastatt-Nord 67.000 90.900 87.100
Rastatt-Süd 69.200 88.100 78.400
Baden-Baden 57.600 85.500 78.100
Bühl 54.200 67.800 64.500
Appenweier 57.600 73.300 70.500
Offenburg 54.700 63.400 58.200
Lahr 56.400 61.300 56.500
Riegel 57.100 69.500 63.600
Teningen 67.100 72.500
Freiburg-Nord 52.300 63.100 60.200
Freiburg-Mitte 58.000 64.700 56.500
Bad Krozingen 45.600 52.700 47.600
Hartheim/Heitersheim 44.900 51.500 45.700
Dreieck Neuenburg (A36 FR) 36.200 42.800 35.600
Efringen-Kirchen 37.700 45.300 36.700
Dreieck Weil am Rhein (A98) 39.800 41.500 31.500
Weil am Rhein/Hüningen 29.800 32.500

Congestie

Veel files worden in Duitsland veroorzaakt door ongevallen en met name wegwerkzaamheden. Het aantal punten met structurele congestie is relatief klein vergeleken met Nederland of België. Op de A5 zijn op werkdagen files op de route vanaf Gießen tot Frankfurt, met een zwaartepunt dichter bij Frankfurt. Ook tussen Darmstadt en Heidelberg is het vaak druk.

Tijdens vakantieuittochten wordt de A5 intensief bereden, zo loopt het dan regelmatig vast tussen Hattenbach en Frankfurt, van Darmstadt tot Heidelberg en ook voor Karlsruhe. Behoudens bijzondere omstandigheden zoals werkzaamheden en ongevallen zijn de files ten zuiden van Karlsruhe meestal wel beperkt.

Voor de Zwitserse grens loopt het nogal eens vast vanwege de rij wachtende vrachtwagens. De A98-A861 via Rheinfelden is dan een alternatieve route rond Basel. Het personenautoverkeer heeft meestal geen significante vertragingen op dit punt.

Rijstrookconfiguratie

De splitsing A5/A67 bij het Darmstädter Kreuz.
Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Hattenbacher Dreieck (A7) Gambacher Kreuz (A45) 2x2 76 km deels 3 rijstroken richting Hattenbach
Gambacher Kreuz (A45) Westkreuz Frankfurt (A648) 2x3 43 km deels spitsstroken tot 2x4
Westkreuz Frankfurt (A648) Darmstädter Kreuz (A67) 2x4 29 km
Darmstädter Kreuz (A67) Kreuz Walldorf (A6) 2x2 67 km deels spitsstroken bij Darmstadt
Kreuz Walldorf (A6) Offenburg 2x3 108 km
Offenburg Zwitserse grens (A2) 2x2 115 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken van de A5:

Externe links

Foto


Video

Referenties

Autobahnen in Duitsland

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A17A19A20A21A23A24A25A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A40A42A43A44A45A46A48A49A52A57A59A60A61A62A63A64A65A66A67A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A98A99

A100A103A111A113A114A115A117A143A210A215A226A255A261A270A280A281A293A352A369A391A392A445A448A480A485A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565A571A573A602A620A623A643A648A650A656A659A661A671A672A831A861A864A952A980A995