A86 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BAB86.png
A86
Begin Breisach (F)
Einde Langenau
Lengte ~230 km
Route

Flag of France.svg

Afslagsymbool.svg Breisach

Afslagsymbool.svg Ihringen-West

Afslagsymbool.svg Ihringen-Süd

Afslagsymbool.svg Wasenweiler

Afslagsymbool.svg Gottenheim-West

Knooppuntsymbool.svg BAB860.png

Afslagsymbool.svg March

Knooppuntsymbool.svg BAB5.png

Afslagsymbool.svg Vörstetten

Knooppuntsymbool.svg BAB863.png

Afslagsymbool.svg Gundelfingen

Afslagsymbool.svg Sankt Peter

Afslagsymbool.svg Sankt Märgen

Afslagsymbool.svg Titisee-Neustadt

Afslagsymbool.svg Eisenbach

Afslagsymbool.svg Bräunlingen

Afslagsymbool.svg Donaueschingen

Knooppuntsymbool.svg BAB83.png

Knooppuntsymbool.svg BAB81.png

Afslagsymbool.svg Esslingen

Afslagsymbool.svg Tuttlingen

Afslagsymbool.svg Emmingen

Afslagsymbool.svg Liptingen

Afslagsymbool.svg Neuhausen

Afslagsymbool.svg Messkirch

Afslagsymbool.svg Krauchenwies

Afslagsymbool.svg Mengen

Afslagsymbool.svg Herbertingen

Knooppuntsymbool.svg BAB85.png

Knooppuntsymbool.svg BAB88.png

Afslagsymbool.svg Obermarchtal

Afslagsymbool.svg Ehingen

Afslagsymbool.svg Öpfingen

Afslagsymbool.svg Erbach

Afslagsymbool.svg Einsingen

Afslagsymbool.svg Grimmelfingen

Knooppuntsymbool.svg BAB895.png

Knooppuntsymbool.svg BAB80.png

Afslagsymbool.svg Ulm-Böfingen

Afslagsymbool.svg Ulm-Unterhaslach

Knooppuntsymbool.svg BAB8.png

Afslagsymbool.svg Albeck

Knooppuntsymbool.svg BAB7.png

De A86 was een geplande Autobahn in Duitsland, grotendeels gelegen in de staat Baden-Württemberg. De snelweg had een oost-westroute moeten vormen vanaf de grens met Frankrijk bij Breisach via Freiburg im Breisgau, Donaueschingen, Tuttlingen, Herbertingen en Ulm naar Langenau. De geplande route was circa 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Breisach zou de A86 op de grens van Frankrijk beginnen, die gevormd wordt door de rivier de Rhein (Rijn). De snelweg zou oostwaarts lopen door het vlakke Rheintal, om dan ten westen van de stad Freiburg de A5 te kruisen. De A86 zou langs Freiburg lopen, met de A860 als tunnelroute door het centrum. Oostelijk van Freiburg zou de A86 dwars door het Hochschwarzwald lopen, via Titisee-Neustadt, om daarna meer open gebied bij Donaueschingen te bereiken. Bij Donaueschingen zou de A86 de A83 (B27) kruisen, om vlak daarna de A81 te kruisen. Daarna zou de route verder oostwaarts lopen, langs Tuttlingen en daarna vanaf Herbertingen geleidelijk naar het noorden afbuigen. Nabij Riedlingen zou de A86 de geplande A85 kruisen, waarna de route via Ehningen naar Ulm loopt, om daar de A80 (B10) te kruisen. Vervolgens zou de A86 door het noorden van Ulm lopen, de A8 kruisen om vlak daarna op de A7 bij Langenau te eindigen.

Geschiedenis

De A86 werd in de jaren '60 en begin jaren '70 gepland als oost-westas voor verkeer vanaf de zuidelijke Vosges (Vogezen) en Mulhouse richting Ulm en bestemmingen oostelijker en noordelijker. Onduidelijk is of ook overwogen is om de A86 vanaf Herbertingen niet noordoostwaarts naar Ulm te laten lopen, maar oostwaarts naar Memmingen, waar in het verlengde de A96 rechtstreeks naar München verloopt.

Van de drie geplande oost-westroutes door het zuiden van Baden-Württemberg was de A86 de meest omstreden route. Noordelijker zou de A84 lopen, zuidelijker de A98. Alle drie de routes zijn grotendeels of geheel niet gerealiseerd, maar de tegenstand tegen de A86 was het grootst, niet in de minste plaats omdat Freiburg im Breisgau van oudsher één van de belangrijkste bolwerken van de groene beweging in Duitsland is. De A86 werd ook het eerste afgeblazen, namelijk al in 1975, althans, het stuk door het Schwarzwald. Alleen een kort stukje tussen Donaueschingen en de A81 is aangelegd, thans genummerd als de A864. Wanneer het deel ten oosten van de A81 geschrapt werd is niet duidelijk, maar vermoedelijk niet later dan begin jaren '80.

Van de A86 zijn diverse korte trajecten aangelegd. Het duidelijkst daarvan is de A864 bij Donaueschingen. Ook de B31 is aan beide kanten van Freiburg Autobahnähnlich uitgevoerd.

Toekomst

Het feit dat de A86 geschrapt werd stopte niet de ontwikkeling van het verkeer in het zuiden van Baden-Württemberg. Nadat de A84 en A98 ook geschrapt werden als oost-west Autobahnen ten zuiden van Stuttgart was er geen duidelijke hoofdroute voor het oost-westverkeer meer gepland. Dit zorgde ervoor dat het zuiden van de staat Baden-Württemberg een groot aantal knelpunten op het onderliggend wegennet kent. In Freiburg im Breisgau is een tunnel onder het centrum gepland (de oorspronkelijke A860) en wordt de B31 oostelijk van Freiburg op termijn beter uitgebouwd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Voor het oost-westverkeer in Schwaben zijn minder goede alternatieven voorhanden, alhoewel er plannen zijn om dichter langs de Bodensee een hoogwaardige oost-westroute te realiseren, die het gebrek aan de A98 moet opvangen.

Referenties


Voormalige of geplande autobahnen in Duitsland

A16A18A22A32A34A35A36A41A47A50A51A53A54A55A56A69A74A75A77A80A82A83A84A85A86A87A88A89A90A91A102A104A105A993