A8 (Bulgarije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8-BG.svg
A8 BG map.png
A8
Begin Ruse
Einde Veliko Tarnovo
Lengte 133 km
Route

De A8 is een geplande avtomagistrala in Bulgarije. De autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen in het noorden van het land, tussen Ruse aan de grens met Roemenië tot Veliko Tarnovo. De geplande lengte bedraagt 133 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg is gepland in de corridor van de hoofdweg I/5, vanaf Ruse via Byala naar Veliko Tarnovo, waar de snelweg op de A2 moet aansluiten.

Geschiedenis

Ruse is de belangrijkste haven van Bulgarije aan de Donau en de locatie van één van de weinige bruggen over deze rivier die het met Roemenië verbindt. Het is tevens de vijfde stad van Bulgarije. In het verleden zijn meerdere opties ontwikkeld voor een oost-westsnelweg door de noordelijke helft van Bulgarije, een noordelijke route via Pleven of een zuidelijkere route via Veliko Tarnovo. Uiteindelijk is besloten om de A2 zuidelijker aan te leggen, om zodoende de kortste verbinding tussen Sofia en Varna te realiseren. Dit betekende echter dat Ruse een stuk verder van het Bulgaarse snelwegennet kwam te liggen. Daarvoor is een nieuwe noord-zuidverbinding ontworpen, die tentatief als de A8 genummerd is (het eerstvolgende vrije nummer in de Bulgaarse A-nummering).

Toekomst

In 2015 is een aanbesteding gelanceerd voor het ontwerp van de autosnelweg tussen Ruse en Veliko Tarnovo. In 2015 werd een kostenraming van € 250 miljoen gemaakt, met een bouwstart van het noordelijke deel tussen Ruse en Byala in 2017.[1] In 2018 werd een alternatief tracé gekozen.[2] In 2018 werd prioriteit gegeven aan de bouw van de A2 als oost-westroute, die via Veliko Tarnovo zal verlopen.

In december 2020 begon de aanbestedingsprocedure voor 75,6 kilometer van de A8, namelijk het 40 kilometer lange traject tussen Ruse en Byala en de 35 kilometer lange bypass van Byala.[3]

In de toekomst zal de A8 doorgetrokken worden naar de omgeving van Stara Zagora. Dit traject zal door zeer bergachtig terrein verlopen en wordt niet op korte termijn verwacht.

Referenties

Autosnelwegen in Bulgarije

A1-BG.svgA2-BG.svgA3-BG.svgA4-BG.svgA5-BG.svgA6-BG.svgA7-BG.svgA8-BG.svg