A8 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8
Begin Malaba
Einde Mombasa
Lengte 923 km
Route

A109

Malaba

Webuye

Eldoret

Molo

Nakuru

Gilgil

Naivasha

Nairobi

Athi River

Emali

Kibwezi

Voi

Mombasa

De A8 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf de grens met Uganda via Eldoret en Nairobi naar de havenstad Mombasa. De A8 is de belangrijkste weg van Kenia en belangrijkste internationale route naar Uganda. De A8 is 923 kilometer lang.

Routebeschrijving

De hooglanden

De A8 ten noorden van Nairobi.

De A8 begint op de grens met Uganda in Malaba. Dit is de belangrijkste en drukste grensovergang van Uganda en Kenia. De A8 ligt hier op ruim 1.100 meter boven zeeniveau en verloopt als verharde weg oostwaarts over de Keniaanse hooglanden. De weg stijgt naar het oosten toe geleidelijk tot meer dan 2.000 meter boven zeeniveau bij Eldoret. Dit traject voert door een relatief dichtbevolkt platteland, dat echter geen echt grote plaatsen kent. Rond Webuye is een korte dubbelnummering met de A1.

Bij de stad Eldoret ligt een snelwegachtige bypass langs het westen en zuiden, terwijl de oude route door het centrum voert. De A8 voert vanaf Eldoret meer in zuidelijke richting en stijgt nog wat verder, het hoogste punt ligt op circa 2.800 meter boven zeeniveau halverwege Eldoret en Nakuru. De weg kent echter geen uitgesproken bergpas, de route voert over een plateau die een onderbreking vormt van de grote Rift Valley. Op dit punt kruist men ook de evenaar.

Nabij Moli is een ongelijkvloerse aansluiting op de A12. De A8 bereikt dan Nakuru, een kleine stad op 1.800 meter boven zeeniveau. De passage door Nakuru telt 2x2 rijstroken, er is ook een viaduct met 2x3 rijstroken. Het terrein wordt naar het zuiden toe wat bergachtiger, met iets meer hoogteverschillen. Bij Gilgil sluit de A4 aan. Ten noorden van Nairobi bereikt de weg opnieuw hoger gelegen gebied op circa 2.700 meter hoogte. Hierna volgt een continue afdaling richting Nairobi.

Regio Nairobi

Vanaf Limuru telt de A8 2x2 rijstroken en daalt af naar de regio Nairobi. Dit is een uitgestrekt stedelijk gebied, op circa 1.700 meter boven zeeniveau. Doorgaand verkeer heeft de mogelijkheid om Nairobi te passeren via de Nairobi Southern Bypass, de passage door het centrum wordt gevormd door de Nairobi Expressway, een tolweg op viaducten langs het centrum. De A8 kent in Nairobi ook een dubbelnummering met de A2. Zuidelijk van het centrum is de A8 een dubbelbaans weg die ook het Jomo Kenyatta International Airport ontsluit. In Athi River slaat de A2 weer af naar het zuiden. De A8 kent ook na Athi River nog een stuk met 2x2 rijstroken.

Zuidoostelijk Kenia

De A8 tussen Nairobi en Mombasa.

Na de regio Nairobi voert de A8 door een dunner bevolkte en drogere streek, dit is een lang traject door droge savanne naar de havenstad Mombasa. De weg is hier een enkelbaans verharde weg. De weg daalt geleidelijk af naar zeeniveau. Het landschap is hier veel vlakker, alhoewel er in enkele gebieden nog wel wat lage bergen in de omgeving liggen. Lange rechte trajecten wisselen zich af met wat bochtigere delen. Bij Emali splitst de A5 naar Himo in Tanzania af, bij Voi splitst ook de A6 naar Himo af.

De droge savanne gaat op 100 kilometer ten westen van Mombasa over in een wat vochtiger, tropisch laagland. De A8 bereikt uiteindelijk de grote havenstad Mombasa. De A8 verloopt via stadswegen naar het centrum, maar de Dongo Kundu Bypass Highway is beschikbaar als zijtak naar de haven van Mombasa. In het oude deel van Mombasa eindigt de A8 op de A7.

Geschiedenis

Koloniale periode

In de Britse koloniale periode is al relatief veel geïnvesteerd in de infrastructuur van Kenia. Vanaf 1890 werd de Mackinnon-Sclater road aangelegd van Mombasa tot Busia aan de grens met Uganda, dit was een onverharde weg die geschikt was voor ossenkarren. Deze wegverbinding volgde de hedendaagse A8 en A12 naar het westen van Kenia. Het belang van deze weg is echter snel overgenomen toen in 1901 een spoorlijn van Mombasa naar Kisumu gereed kwam, dit was de Uganda Railway. Hiermee ontstond een verbinding tussen de havenstad Mombasa aan de Indische Oceaan en Kisumu aan het Lake Victoria. Deze werd later verlengd tot in Uganda zodat geen reis over het Lake Victoria meer noodzakelijk was.

De Keniaanse hooglanden waren en zijn nog steeds een productief agrarisch gebied, waar een relatief hoge bevolkingsdichtheid is en veel koffie en thee wordt verbouwd. Dit was in vergelijking met andere delen van Oost-Afrika een wat meer ontwikkeld gebied en in de koloniale periode werd hier al een netwerk van verharde wegen aangelegd.[1]

Onafhankelijk Kenia

Kenia erfde een betrekkelijk goed wegennet van de Britten in vergelijking met veel andere kolonies. De route was in die periode de best ontwikkelde weg van Kenia. De grensovergang Busia was van oorsprong de belangrijkste tussen Kenia en Uganda. Later kreeg de noordelijker gelegen grensovergang bij Malaba meer betekenis.

De weg was in de jaren '80-90 de belangrijkste verharde weg van Kenia. In de hoofdstad Nairobi is de weg relatief goed uitgebouwd voor Afrikaanse begrippen, met 2x3 rijstroken en rotondes. Al in 1978 is het deel tussen het centrum van Nairobi en het Jomo Kenyatta International Airport naar 2x2 rijstroken verbreed. Het deel vanaf Nairobi naar het noorden is ook al vrij vroeg naar een dual carriageway verbreed over een afstand van 35 kilometer tot Limuru. Deze weg was al gedeeltelijk ongelijkvloers. Later is de weg ook vanaf Nairobi verder naar het zuiden naar 2x2 rijstroken verbreed, in 2010 kwam dit gereed tussen het Jomo Kenyatta International Airport en Athi River.

In 2012 is een knooppunt met de A2 in Nairobi gerealiseerd. In 2014 is het noordelijk deel tussen Eldoret en de grens met Uganda gemoderniseerd en verbreed.[2] In 2019 opende bij Webuye een flyover op het westelijke kruispunt met de A1. Tussen 2010 en 2016 is de Nairobi Southern Bypass aangelegd als bypass van de stad Nairobi.[3][4][5] In 2019 is ook gestart met de bouw van de Nairobi Expressway, een tolweg die op een viaduct boven de A8 door het centrum van Nairobi verloopt. Deze tolweg is in 2022 geopend voor het verkeer.[6]

In augustus 2017 werd een bouwstart gehouden voor de bouw van de 32 kilometer lange bypass van Eldoret.[7] De werkzaamheden startten in maart 2018.[8] De werkzaamheden kwamen echter vanaf 2019 vrijwel stil te liggen vanwege problemen met de onteigening.[9] De werkzaamheden aan de bypass zijn in maart 2021 hervat.[10] De bypass van Eldoret is in december 2022 in gebruik genomen.[11]

Nairobi - Mombasa Expressway

In 2016 werden plannen gepresenteerd om het 473 kilometer lange traject van Nairobi naar Mombasa naar een dual carriageway te verbreden.[12] De weg wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste in Afrika.[13] De kosten van dit project zijn geraamd op meer dan $ 2 miljard. De bouw had in 2018 moeten beginnen maar in oktober 2019 werd gemeld dat het project was vastgelopen vanwege de hoge schulden van de Keniaanse overheid en om het project voor tenminste twee jaar uit te stellen.[14] De bouw was oorspronkelijk gefinancierd door de Verenigde Staten en zou als tolweg worden aangelegd door het Amerikaanse bouwbedrijf Bechtel.[15] Bechtel wilde de weg echter aanleggen als een door de overheid gefinancierd project.[16] In 2022 werd geconstateerd dat van het project weinig terecht was gekomen.[17] In juni 2022 is Bechtel van het project gehaald.[18]

Nairobi - Mau Summit dual carriageway

Op 30 september 2020 tekende het Franse VINCI Concessions een contract ter waarde van € 1,3 miljard om het 175 kilometer lange traject vanaf Nairobi noordwaarts tot Mau Summit op te waarderen naar een dual carriageway. Dit is een PPS op basis van beschikbaarheidsvergoedingen, met een concessie van een periode van 30 jaar.[19]

Wegnummergeschiedenis

Oorspronkelijk hadden Kenia, Tanzania en Uganda een geïntegreerde wegnummering, vermoedelijk in de jaren '60 of '70 gecreëerd door de East African Community. De route was in dit systeem genummerd als de A104 die vanaf Kampala via Eldoret en Nairobi naar Arusha in Tanzania verliep. Het oostelijk deel werd gevormd door de A109, die ook vanaf Uganda via Kisumu naar Nairobi en Mombasa verliep. In dit systeem was er een dubbelnummering van de A104 en A109 tussen Molo en Nairobi. Bij de hernummering van 2016 is de corridor als de A8 genummerd.[20][21] De weg is ook onderdeel van de Trans-Africa Highway 8, wellicht een reden waarom deze weg als de A8 is genummerd.

Referenties

  1. Kenya | britishempire.co.uk
  2. Uganda: Eldoret-Uganda Road Almost Completed | allafrica.com
  3. Construction of Southern Bypass to be complete by June 30 | capitalfm.co.ke
  4. Kenya: Construction of Southern Bypass to Be Complete By June 30 | allafrica.com
  5. China-funded road in Nairobi opens for traffic | cri.cn
  6. Construction of Chinese-built Nairobi expressway on top gear | xinhuanet.com
  7. Eldoret Bypass Nears Completion | uzalendonews.co.ke
  8. Property boom as Eldoret town bypass takes off | pd.co.ke
  9. Payment row to delay Sh6 billion Eldoret bypass | nation.africa
  10. Construction of 32km Eldoret Southern Bypass resumes | kenyanews.co.ke
  11. Motorists Advised To Make Use of Now-Complete Eldoret Bypass | uasingihunews.co.ke
  12. Nairobi-Mombasa Highway Expansion Project | roadtraffic-technology.com
  13. Kenya: Mombasa, Nairobi Highway 'Most Dangerous' in Africa | allafrica.com
  14. Nairobi-Mombasa expressway project in Kenya stalled | logupdateafrica.com
  15. Kenya’s First High-Speed Highway to Cost Sh1.5 Trillion | constructionkenya.com
  16. US firm rejects toll fees for Mombasa-Nairobi road | businessdailyafrica.com
  17. Why Ksh 300B Project to Dual Nairobi-Mombasa Highway Has Stalled for 5 Years | kenyans.co.ke
  18. Govt Replaces US Company Building Stalled Ksh300B Nairobi - Mombasa Expressway | kenyans.co.ke
  19. VINCI signs an agreement for the PPP contract for a motorway in Kenya | vinci-concessions.com
  20. Kenya Gazette Supplement No. 4 of 2016
  21. Road Network | krb.go.ke
Hoofdwegen in Kenia

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass