A8 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8
Begin Rīga
Einde Meitene (LV/LT)
Lengte 76 km
Route

→ Daugavpils / Jūrmala

Rīga-Graudu iela

Rīga-Ozolciema iela


begin 2x2 weg

V13 Tīraines

→ Daugavpils / Jūrmala

Jaunolaine

Olaine

Ozolniki

einde 2x2 weg


Jelgava-Oost

P94 → Code

Jelgava

Jelgava-Zuid

Eleja

→ Šiauliai

De autoceļš A8 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een noord-zuidroute vanuit de hoofdstad Rīga via Jelgava naar de grens met Litouwen bij Meitene, alwaar de Litouwse A12 verder gaat naar de stad Šiauliai. De weg is 76 kilometer lang en deels met 2x2 rijstroken uitgebouwd.

Routebeschrijving

De A8 bij Jaunolaine.

De weg begint in het zuidwesten van de Letse hoofdstad aan een kruispunt met de A10, een expressweg naar de luchthaven en de badplaats Jūrmala. De weg loopt gelijkvloers door de zuidelijke wijken van de stad, en wordt dan een 2x2 expressweg met deels ongelijkvloers en deels gelijkvloerse kruisingen. Via een knooppunt kruist men de A5, de westelijke bypass van Rīga. Buiten Rīga blijft de A8 een 2x2 weg tot aan Jelgava, waar de A8 een enkelbaans bypass van vormt met één ongelijkvloerse kruising. Ten zuiden van Jelgava loopt de A8 in rechte lijn naar het zuiden, waarna de grens met Litouwen volgt. De Litouwse A12 gaat dan verder naar de stad Šiauliai.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie als de A-216 genummerd, die van Rīga naar Kaliningrad verliep. Al voor 1984 was het traject van Rīga naar Jelgava met 2x2 rijstroken uitgerust en bestond het knooppunt met de A5 al.

In 1986 begon de bouw van de bypass van Jelgava. Rond 1990 was dit gereed tot een grote rotonde ten zuiden van Jelgava, maar de verdere verlenging van de bypass tot de rest van de doorgaande route ten zuiden van Jelgava is nooit gerealiseerd.

Als onderdeel van de Sovjetroute vanaf Kaliningrad naar Rīga is de A8 traditioneel beter uitgebouwd dan de Via Baltica, de A7. De weg telt meer 2x2 delen en enkele ongelijkvloerse kruisingen. Voor het transitverkeer is het belang van de afgenomen, omdat Letland en Litouwen tot de Europese Unie en het Schengenverdrag horen. Omdat de Oblast Kaliningrad van Rusland erbuiten valt is het belang van de oude transitroute beperkt.

In recentere jaren is de A8 gerenoveerd, met name door Rīga en bij Jelgava.

Toekomst

Er zijn geen plannen om de A8 significant aan te passen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 26.600 voertuigen buiten Rīga, wat afloopt naar 18.300 voertuigen voor Jelgava, wat de A8 tot één van de drukkere buitenstedelijke wegen van Letland maakt. Dit daalt ten zuiden van Jelgava sterk, naar 5.000 voertuigen en later slechts 1.600 voertuigen voor de Litouwse grens.

Referenties


Autowegen in Letland

autoceļi: