A8 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8-LT.svg
A8 LT map.png
Keliai A8
Begin Kaunas
Einde Panevėžys
Lengte 88 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1-LT.svg → Kaunas / Klaipėda

Junction.svg Vandžiogala

Afslagsymbool.svg Nociūnai

Afslagsymbool.svg Kėdainiai

Junction.svg Šėta

Junction.svg Truskava

Junction.svg Ramygala

Knooppuntsymbool.svg A2-LT.svgA17-LT.svg → Vilnius / Šiauliai / Riga

Junction.svg Panevėžys

De Magistraliniai keliai A8 is een autoweg en hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van het land, vanaf de A1 ten noorden van Kaunas tot in Panevėžys. De weg is onderdeel van de hoofdroute door de Baltische staten richting Riga. De weg is 88 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het beginpunt van de A8 bij Sitkūnai.

Even ten noorden van Kaunas takt de A8 af van de A1, de snelweg vanaf Vilnius en Kaunas richting de havenstad Klaipėda. Dit deel van de route is op een modern alignement gebouwd en vermijdt de meeste bebouwde kommen. Rondom het stadje Kėdainiai bevinden zich twee ongelijkvloerse kruisingen, alhoewel de weg enkelbaans is uitgebouwd met tegenverkeer. De omgeving is een afwisseling van flinke bossen en weilanden. Ten zuiden van de stad Panevėžys kruist men de A2 uit Vilnius, die hier eindigt en verder gaat als A17 rondom Panevėžys. Het doorgaande verkeer richting Riga neemt hier de A17.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg genummerd als de A-230, die ook van Panevėžys naar Kaunas verliep. Deze weg was echter een relatief eenvoudige weg die nog door veel dorpen verliep. Eind jaren '80 ging het klaverblad met de A2/A17 aan de zuidkant van Panevėžys in aanbouw, dit is vermoedelijk pas begin jaren '90 voltooid vanwege de vertraging die ontstond na het uiteenvallen van de Sovjetunie. De A8 is één van de weinige A-wegen in Litouwen waar na onafhankelijkheid nog grootschalig sprake was van nieuwbouw. In de periode 1999-2001 is de zuidelijkste 33 kilometer geheel over een nieuw tracé aangelegd vanaf Kėdainiai tot de A1. Daarvoor volgde de A8 de route die thans weg 222 is.

Toekomst

Daar de weg onderdeel is van de Via Baltica, de belangrijkste route door de drie Baltische staten, is het niet ondenkbaar dat de weg op termijn wordt omgebouwd naar snelweg, of op een andere manier een hoogwaardige route. Het is de belangrijkste route vanuit Estland en Letland naar Polen en West-Europa. Concrete plannen om de A8 om te bouwen tot snelweg zijn er echter niet.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.800 voertuigen ten noorden van Kaunas, wat vrij stabiel blijft op 6.000 tot 7.000 voertuigen per dag tot aan Panevėžys.[1]

Tol

De A8 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg