A8 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8
Begin Ruma
Einde Šabac
Lengte 21 km
Route

Hrtkovci

Sava

Šabac

De A8, genaamd de Autoput Ruma - Šabac (Cyrillisch: Ауто-пут Рума-Шабац), is een autoput in Servië. De autosnelweg vormt een noord-zuidverbinding tussen Ruma en Šabac met een lengte van 21 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg vormt een aftakking van de A3 tussen Ruma en Šabac, maar is onderdeel van een langere corridor van Novi Sad via Ruma en Šabac naar Loznica, waarvan alleen het deel tussen Novi Sad en Šabac als autosnelweg aangelegd is. De autosnelweg voert door vlak terrein en steekt de Sava ten noorden van Šabac over, waar het eindigt op een regionale weg.

Geschiedenis

Šabac is een stad met 50.000 inwoners, met 100.000 inwoners in de ruimere regio. Deze stad was niet groot genoeg om prioriteit te krijgen om ontsloten te worden per autosnelweg in de eerste fases van Servische wegenbouw. Er ontstond echter de wens om een hoogwaardige corridor naar Loznica aan te leggen, aan de grens met Bosnië-Herzegovina / Republika Srpska. Besloten werd om het noordelijkste deel tussen Ruma en Šabac als autosnelweg aan te leggen, en de rest als een autoweg.

Op 19 november 2019 werd het contract voor de bouw van de autosnelweg getekend met het Azerbeidzjaanse bouwbedrijf Azvirt.[1] Dit contract omvatte de autosnelweg tot Šabac, maar ook 55 kilometer autoweg tussen Šabac en Loznica. De totale contractwaarde bedroeg € 467,5 miljoen.[2] Een officiële bouwstart volgde op 5 december 2019.[3] De autosnelweg tussen Ruma en Šabac is op 14 oktober 2023 geopend.[4][5]

Het wegnummer A8 werd op 13 oktober 2023 toegewezen.[6] Dit nummer werd vanaf de openstelling ook bewegwijzerd.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)