A9 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9 Ethiopia.svg
Ethiopia A9 map.png
A9
Begin Adama
Einde Asela
Lengte 76 km
Route

Centrum.svg Adama A1 Ethiopia.svg

Centrum.svg Asela

De A9 is een trunk road in Ethiopië, gelegen in het centrale deel van het land. De A9 vormt een 76 kilometer lange verbinding tussen Adama (Nazret) en Asela. Het is daarmee de kortste trunk road van Ethiopië.

Routebeschrijving

De A9 verloopt vanaf de A1 in de stad Adama (Nazret) en voert zuidwaarts over de kale hooglanden tot Asela, dat op 2.100 meter hoogte ligt. Vanaf hier gaat de B90 verder als hoofdweg naar Dodola.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk als de Route 8 genummerd, die een veel langere route vormde vanaf Adama tot de grens met Somalië van 1.010 kilometer lengte. Deze weg heeft zijn oorsprong in een Italiaans plan voor een derde verbindingsweg van Addis Ababa naar Mogadishu, maar de plannen konden niet voltooid worden voordat het Italiaans bestuur in 1941 ten einde kwam. De weg is later door Ethiopië zelf aangelegd. Omstreeks 2013 is een nieuwe wegnummering ingevoerd waarbij de A9 aanzienlijk korter was dan de oorspronkelijke Route 8.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa