A9 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9 FR.svg
A9 FR map.png
A9
Begin Orange
Einde Perpignan (F/E)
Lengte 281 km
Route

Afslagsymbool.svg 21 Orange-Centre

Knooppuntsymbool.svg A7 FR.svg → Lyon / Marseille

Brug.svg Riviersymbool.svg La Rhône

Afslagsymbool.svg 22 Roquemaure

Afslagsymbool.svg 23 Remoulins

Brug.svg Riviersymbool.svg Le Gardon

Afslagsymbool.svg 24 Nîmes-Est

Afslagsymbool.svg 25 Nîmes-Ouest

Knooppuntsymbool.svg A54 FR.svg → Arles / Marseille

Afslagsymbool.svg 26 Aimargues

Brug.svg Riviersymbool.svg Le Vidourle

Afslagsymbool.svg 27 Lunel

Knooppuntsymbool.svg A709 FR.svg → Montpellier (noordelijke entree)

Knooppuntsymbool.svg A709 FR.svg → Montpellier (zuidelijke entree)

Afslagsymbool.svg 33 Sète

Brug.svg Riviersymbool.svg L'Hérault

Afslagsymbool.svg 34 Agde

Knooppuntsymbool.svg A75 FR.svg → Clermont-Ferrand

Afslagsymbool.svg 35 Béziers-Est

Brug.svg Riviersymbool.svg Canal du Midi

Brug.svg Riviersymbool.svg L'Orb

Afslagsymbool.svg 36 Béziers-Ouest

Brug.svg Riviersymbool.svg L'Aude

Afslagsymbool.svg 37 Narbonne-Est

Brug.svg Riviersymbool.svg Canal de la Robine

Afslagsymbool.svg 38 Narbonne-Sud

Knooppuntsymbool.svg A61 FR.svg → Toulouse

Afslagsymbool.svg 39 Sigean

Afslagsymbool.svg 40 Leucate

Afslagsymbool.svg 41 Perpignan-Nord

Brug.svg Riviersymbool.svg L'Agly

Brug.svg Riviersymbool.svg La Têt

Afslagsymbool.svg 42 Perpignan-Sud

Afslagsymbool.svg 43 Le Boulou

Tol.svg Le Boulou

Brug.svg Riviersymbool.svg Le Tech

Flag of Spain.png AP-7.png → Barcelona

De A9 is een autoroute in het zuiden van Frankrijk. De weg begint vanaf de A7 bij Orange en leidt voor het grootste deel op korte afstand van de Middellandse Zeekust in zuidwestelijke richting naar Spanje. De weg wordt vooral in de zomer veel gebruikt door vakantieverkeer. De weg heeft de benaming La Languedocienne op het stuk tussen Orange en Narbonne, terwijl het gedeelte vanaf Narbonne tot de Spaanse grens La Catalane wordt genoemd, in beide gevallen naar de regio's die bediend worden door de A9. Het grootste deel van de A9 telt 2x3 rijstroken. De A9 is 281 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het stadje Orange splitst de A9 van de A7 af en steekt vrij snel daarna de rivier de Rhône over. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en voert in zuidwestelijke richting, door vlak gebied aan de rand van de uitlopers van de Cévennes. De snelweg passeert op enige afstand van de stad Avignon langs en geeft bij Remoulins toegang tot de beroemde Pont du Gard, die maar een paar kilometer van de A9 af ligt. Vanaf vlak voor Remoulins telt de A9 2x3 rijstroken. De snelweg verloopt dan langs de zuidrand van Nîmes, de eerste grote stad op de route. Bij Nîmes sluit de A54 aan, waarmee de snelweg drukker wordt.

De autosnelweg voert dan continu in zuidwestelijke richting en is landschappelijk gezien niet zo bijzonder. De omgeving is vrij dichtbevolkt en de A9 verloopt op circa 10 kilometer afstand parallel aan de Middellandse Zee. Diverse afritten geven toegang naar de badplaatsen, zoals La Grande-Motte, Carnon-Plage, Palavas-lès-Flots, Sète en Agde. Langs Montpellier verloopt de A9 parallel aan de A709, die verkeer naar en rond Montpellier bedient, terwijl de A9 het doorgaande verkeer met 2x3 rijstroken verwerkt. Beide snelwegen liggen slechts een paar honderd meter van elkaar af.

Zuidelijk van Montpellier voert de snelweg door een gebied met lage heuvels, maar dit duurt niet zo lang. De snelweg nadert dan de stad Béziers, waar de A75 uit Clermont-Ferrand op de A9 eindigt. De snelweg voert dan verder zuidwestwaarts, voortdurend met 2x3 rijstroken en passeert de stad Narbonne, waar een knooppunt met de A61 richting Toulouse is. Bij Narbonne buigt de A9 ook naar het zuiden af.

Het deel van Narbonne tot de Spaanse grens is landschappelijk het meest interessant. Tot Perpignan is er sprake van lage heuvels, uitlopers van de Corbières, een laag gebergte waar vaak een straffe wind uit waait. De snelweg voert vlak langs enkele étangs, lagunes van de Middellandse Zee die slechts via een nauwe zeestraat met de open zee verbonden zijn. De belangrijkste toeristische plaats in dit gebied is Port-Leucate. In de verte worden de Pyreneeën al zichtbaar.

Zuidelijker wordt het landschap tijdelijk vlakker, het bassin waarin de stad Perpignan is gelegen, de zuidelijkste grote stad van Frankrijk. Door de agglomeratie Perpignan lopen twee snelwegen naast elkaar, de A9 met 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en de D900 als 2x2 voie express die het grootste deel van Perpignan ontsluit. De A9 heeft geen aansluitingen direct naar Perpignan toe, men kan de snelweg alleen ten noorden en zuiden van de stad verlaten. Aan de zuidkant sluit ook de N116 naar Andorra aan. Net voorbij Perpignan volgt het tolstation van Le Boulou, aan de voet van de Pyreneeën. De snelweg stijgt naar de 300 meter bergpas bij Le Perthus, waar de grens met Spanje is gelegen. Aan Spaanse zijde gaat de AP-7 verder richting Girona en Barcelona.

Belang

De A9 is een belangrijke autosnelweg voor diverse internationale verbindingen. Vanuit grote delen van de Benelux, Duitsland en Zwitserland leidt de snelste route naar de Spaanse Costa's over de gehele A9. Vanuit Italië geldt dat voor het deel vanaf Nîmes, er is veel vrachtverkeer van Spanje naar Italië dat over dit deel van de A9 rijdt. Maar ook voor veel binnenlandse verbindingen is de snelweg belangrijk, zo leidt de snelste route tussen Toulouse en Lyon of tussen Nice en Bordeaux gedeeltelijk over de A9. In combinatie met lokaal verkeer naar de vele steden langs de weg zelf, vakantieverkeer naar de stranden en vrachtverkeer, kan het met name in de zomermaanden erg druk zijn op de A9.

Geschiedenis

Verscheidene routes nationales gingen de A9 voor. Het noordelijk deel tussen Orange en Remoulins had geen duidelijke voorganger, het verkeer vanuit het Rhônedal was meer richting Avignon en Marseille gericht, er bestond wel de N86 vanuit Pont-Saint-Esprit naar Nîmes. Het centrale deel tussen Nîmes en Béziers werd vooraf gegaan door de N113, die een langere oost-westroute van Bordeaux naar Marseille vormde. Het zuidelijk deel werd vooraf gegaan door de N9 van Béziers naar de Spaanse grens. Deze wegen waren slechts beperkt opgewaardeerd voordat de A9 werd aangelegd.

Aanleggeschiedenis

De A9 is voornamelijk eind jaren '60 en gedurende de jaren '70 aangelegd. Het eerste deel opende op 18 december 1967 tussen Vendargues en St. Jean-de-Védas. Op 5 juli 1968 opende een tweede deel tussen St. Césaire en Gallargues, waarna op 16 december 1968 het deel tussen Gallargues en Vendargues werd opengesteld. Hiermee was de route tussen Nîmes en Montpellier voltooid.

Op 1 juli 1971 opende de bypass van Béziers en op 20 december dat jaar opende een verlenging naar Narbonne-Sud. Op 28 juni 1972 opende oostelijker een deel tussen Remoulins en Marguerittes, in de regio Avignon. Op 6 juni 1973 sloot daar het deel van Orange naar Remoulins op aan. Op 31 mei 1974 werd het ontbrekende deel langs Nîmes opengesteld tussen Marguerittes en St. Césaire. Op 27 juni 1975 volgde het deel tussen St.Jean-de-Védas en Béziers-Nord, waarmee de A9 tussen Orange en Narbonne voltooid was.

Op 30 juni 1976 opende een lang stuk van Rivesaltes tot aan de grens met Spanje. Vermeldenswaardig is dat de eerste voertuigen die de grens in beide richtingen overstaken, Nederlands waren.[1] Op 28 mei 1978 werd het laatste deel tussen Narbonne-Sud en Rivesaltes voltooid, waarmee de gehele A9 opgeleverd was.

Verbredingen

Al relatief snel na voltooiing werd de A9 intensief bereden, zodat de snelweg vanaf eind jaren '80 over grote stukken naar 2x3 rijstroken verbreed is. In 1987 werd het eerste deel door Montpellier naar 2x3 rijstroken verbreed en in 1988-1989 is het deel tussen Nîmes en Montpellier naar 2x3 rijstroken verbreed. In een korte periode is daarna de A9 tussen Remoulins en Narbonne naar 2x3 rijstroken verbreed, wat in fases tussen 1990 en 1992 gereed kwam, als laatste tussen Remoulins en Nîmes-Est. Dit was deels in het kader van de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona gehouden werden.

Het zuidelijkste deel van Narbonne tot de Spaanse grens is wat later naar 2x3 rijstroken verbreed. In korte tijd is tussen 1999 en 2001 het deel tussen Narbonne en Perpignan-Nord naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 28 juni 2013 werden 2x3 rijstroken opengesteld tussen Rivesaltes en Perpignan-Sud.[2] Op 1 juli 2016 kwam de verbreding tussen Perpignan-Sud en Le Boulou gereed.[3] Aangezien het zuidelijkste deel tussen Le Boulou en de Spaanse grens deels een derde rijstrook op de hellingen heeft, liggen er richting zuiden nagenoeg volledig 3 rijstroken tot de grens. Op 24 februari 2020 kwam de verbreding tussen Le Boulou en de Spaanse grens gereed.[4] De verbreding kostte € 180 miljoen, dit traject heeft enkele dalviaducten uit 1976 die niet vervangen, maar verbreed en versterkt zijn.[5][6] Dagelijks rijden gemiddeld 40.000 voertuigen over dit traject, met op drukke vakantiedagen tot 125.000 voertuigen per dag.[7]

Omlegging Montpellier

Bij Montpellier is de A9 omgelegd over een nieuw tracé, deels direct naast de oude snelweg, deels iets er van af, zodat doorgaand verkeer binnen het gesloten tolsysteem blijft en niet voor en na Montpellier door een tolstation hoeft. De oude A9 is omgenummerd tot de A709. De nieuwe A9 telt 2x3 rijstroken, zodat er ten noorden en zuiden van Montpellier een traject is met 12 rijstroken, waar de A9 en A709 naast elkaar lopen. De omgelegde A9 heeft geen aansluitingen en verwerkt uitsluitend doorgaand verkeer.[8] Parallel aan de snelweg is een TGV-lijn gebouwd. Het traject is 25 kilometer lang, waarvan 12 kilometer nieuw tracé, de rest is een verdubbeling van de bestaande snelweg van 2x3 naar 4x3 rijstroken. Na realisatie is de oude A9 omgevormd voor lokaal verkeer, maar met behoud van 2x3 rijstroken. Het project kostte € 800 miljoen en begon op 30 oktober 2014.[9] De nieuwe snelweg had oorspronkelijk een geplande openstelling in december 2017, maar de officiële inauguratie vond al op 10 maart 2017 plaats,[10][11] en is in twee fases op 30 en 31 mei 2017 opengesteld voor het verkeer.[12]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Vendargues Saint-Jean-de-Védas (thans A709) 16 km 18-12-1967
Saint-Césaire (A54) Gallargues 18 km 05-07-1968
Gallargues Vendargues 17 km 16-12-1968
Béziers-Nord Béziers-Sud 6 km 01-07-1971
Béziers-Sud Narbonne-Sud 25 km 20-12-1971
Remoulins Marguerittes 18 km 28-06-1972
Orange (A7) Remoulins 29 km 07-06-1973
Marguerittes Saint-Césaire (A54) 8 km 31-05-1974
Saint-Jean-de-Védas Béziers-Nord 53 km 27-06-1975
Rivesaltes Spaanse grens 42 km 30-06-1976
Narbonne-Sud Rivesaltes 49 km 28-05-1978
Baillargues Saint-Jean-de-Védas (nieuw tracé) 22 km 30-05-2017

Toekomst

Verbreding

De A9 telt 2x3 rijstroken tussen Nîmes en de Spaanse grens. Alleen het deel tussen Orange en Nîmes moet nog naar 2x3 rijstroken verbreed worden. Deze plannen zijn vooralsnog niet concreet.

Alternatieve route Lyon - Narbonne

In het verleden zijn plannen geopperd om een autoroute parallel aan de A7 en A9 aan te leggen tussen Lyon en Narbonne. Deze route zou via Romans, Valence, Aubenas, Alès en Le Vigan moeten verlopen. Deze zou de A7 en A9 ontlasten, met name tijdens de zomerperiode. Ondanks dat de A75 sinds 2004 doorgaand te berijden is blijft de A7-A9 een knelpunt in de zomer. Deze plannen zijn echter nooit echt concreet geworden en vanwege de hoge kosten lijkt een verdere verbreding van de A7 en A9 efficiënter dan een honderden kilometers lange snelweg parallel aan de A7 en A9.

Verkeersintensiteiten

Na het splitsen vanaf de A7 reden er in 2018 zo'n 38.000 voertuigen per etmaal. Dit loopt op tot zo'n 50.000 bij Nîmes en 86.000 voertuigen tussen Nîmes en Montpellier. Op de omlegging van Montpellier rijden 45.000 voertuigen per dag, weer stijgend naar 74.000 voertuigen ten westen van Montpellier. Tot Narbonne rijden 64.000 voertuigen per dag waarna wat verkeer afslaat naar de A61 richting Toulouse omdat tot Perpignan nog 43.000 voertuigen per dag rijden. 33.000 voertuigen steken dagelijks de grens met Spanje over om op de AP-7 verder te gaan richting Barcelona.[13]

Verkeersdrukte

Net als een weg als de A7 zit de A9 in de zomer zo vol dat er op de hele weg bij incidenten 'spontaan' file kan ontstaan. De belangrijkste vertraging ontstaat op plaatsen waar veel verkeer invoegt, zoals bij de knooppunten met de A54 en A61 en het knooppunt met de A75 bij Béziers. De vertraging langs Montpellier is sinds 2017 gereduceerd met de openstelling van de nieuwe bypass zodat verkeer hier niet meer door tolstations en het stadsverkeer van Montpellier hoeft. In zuidelijke richting kan het tolstation van Le Boulou en de Spaanse grens vertraging opleveren, hier zijn vrij regelmatig grenscontroles bij het tolstation waarbij er minder tolpoorten dan gebruikelijk open zijn. In noordelijke richting geldt dat voor het invoegen van de A7 bij Orange. De genoemde files ontstaan in ruime meerderheid tijdens de drukke vakantiedagen. Buiten het vakantieseizoen is het nog wel redelijk druk, maar is het oponthoud in de regel veel beperkter.

Alternatieven

Er zijn weinig goede directe alternatieven voor de A9, die gebruikt kunnen worden wanneer er sprake is van oponthoud op deze weg. Dit heeft diverse oorzaken. De ligging nabij de kust zorgt voor veel toeristisch verkeer op de wegen rond de stranden en de diverse toeristische accommodaties. Daarnaast liggen er een aantal grote steden langs de A9, waar de diverse routes nationales en routes departementales in de regel dwars doorheen leiden. Slechts bij uitzondering zijn de parallelle wegen een goed alternatief en dat is in de regel door groot oponthoud op de A9 zelf. Zo kan het in noordelijke richting nabij het einde van de A9 verstandig zijn om vanaf afslag 21 of 22 noordwaarts te rijden naar Bagnols-sur-Cèze en daarvandaan de N86 en D994 naar Bollène via Pont-St. Esprit. De file voor het invoegen in de file op de A7 bij Orange kan tijdrovend zijn. Vandaar dat deze op zich niet rustige omrijroute tijdwinst kan opleveren. Afhankelijk van de locatie van de file zijn er enkele vergelijkbare mogelijkheden om enig tijdverlies op de A9 te vermijden.

Tussen Narbonne en Perpignan kan de A9 relatief goed vermeden worden door de parallelle ex-N9 te nemen, die als de D6009 en D900 genummerd is. Afgezien van enkele korte dorpspassages is dit een vrij snelle route, en bij Perpignan is de D900 zelfs als voie express uitgevoerd pal naast de A9.

Voor een echt alternatief, is het beter om op wat ruimere schaal te kijken. Voor verkeer met een bestemming ten westen van Montpellier is het sinds de aanleg van de A75 in de regel sneller om via Parijs, Orléans en Clermont-Ferrand naar het zuiden te rijden dan over de Autoroute du Soleil (A6, A7) en aansluitend de A9 vanaf Orange. De route via Parijs is in totaal rustiger. Daarnaast is de A75 tolvrij, op het Viaduc de Millau na. Sinds 2010 sluit de A75 op de A9 bij Béziers, wat tot filevorming kan leiden vanwege de drukte op de A9 zelf.

Voor verkeer met een bestemming nog verder naar het zuiden, kan het interessant zijn om nog iets verder naar het westen de A20 te nemen. Dit is een afsplitsing van bovenstaande route, die via Limoges naar Toulouse leidt. Vanaf Toulouse dan via de A61 naar de A9 bij Narbonne, of via de A66 en N20 verder door de Pyreneeën. Dit is wel een behoorlijke omweg, die daardoor vrij veel tijd kost. Ook is deze route, met name wanneer voor de A61 als aansluitende route gekozen wordt, landschappelijk minder dan de A75. Maar er is maar een kleine kans op files, dus deze route heeft ook zeker een voordeel.

Tol

De A9 is een tolweg, in het beheer van de VINCI Autoroutes.[14] Op de volledige route moet tol betaald worden, maar tot 2017 was de passage van Montpellier tolvrij, dit is thans de A709.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken lengte
Knooppuntsymbool.svg A7 Remoulins 2x2 27 km
Remoulins Spaanse grens 2x3 254 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken in de Franse A9:

Externe links

Referenties

Autoroutes in Frankrijk

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A19A20A21A22A23A25A26A27A28A29A30A31A33A34A35A36A38A39A40A41A42A43A45A46A47A48A49A50A51A52A54A55A57A61A62A63A64A65A66A68A69A71A72A75A77A79A81A82A83A84A85A86A87A88A89

A103A104A105A106A115A120A126A131A132A133A134A139A140A150A151A154A186A203A211A216A304A311A313A314A315A320A330A340A344A350A351A352A355A391A404A406A410A411A412A430A432A450A466A480A500A501A502A507A515A516A517A520A551A552A557A570A620A621A623A624A630A631A641A645A660A680A709A710A711A712A714A719A750A811A813A837A844