A9 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9 UK.png
A9 Kenya map.png
A9
Begin Subuiga
Einde Kibwezi
Lengte 398 km
Route

Centrum.svg Subuiga A2 UK.png

Centrum.svg Meru

Centrum.svg Nkubu

Centrum.svg Chuka

Centrum.svg Embu

Centrum.svg Kitui

Centrum.svg Kibwezi A8 UK.png

De A9 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een noord-zuidroute in het midden van het land, vanaf Subuiga via Meru en Embu naar Kibwezi. De A9 is 398 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A9 begint bij Subuiga op de A2, aan de noordkant van de 5.199 meter hoge Mount Kenya. De A9 vormt dan een verbinding rond de oostflank van de enorme berg die duizenden meters boven het omringende landschap uit stijgt. De flanken zijn dichtbevolkt vanwege het vruchtbare land. Het noordelijk deel ligt rond 2.000 meter hoogte, het oostelijk en zuidelijk deel op 1.300 tot 1.500 meter. De weg is wel vrij bochtig omdat het de contouren van de hellingen van Mount Kenya volgt. Zuidelijk van Mount Kenya ligt Embu, één van de grotere plaatsen op de route.

De A9 verloopt daarna zuidwaarts door een wat droger savannegebied op circa 1.000 meter hoogte. De weg voert hierbij over Kamburu Dam, een stuwdam. De weg is in deze regio ook verhard. De weg kent daarna een korte dubbelnummering met de A3 voordat het weer naar het zuiden afslaat. De weg voert daarna door een dunner bevolkt platteland met droge savanne. Het terrein is vrij vlak, de weg daalt af naar circa 700 meter hoogte. In de omgeving liggen wat lage heuvelruggen. De A9 eindigt uiteindelijk bij Kibwezi op de A8.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

Het noordelijk deel van de route voert door dichtbevolkt gebied rond Mount Kenya en zuidelijker door de dichter bevolkte hooglanden. Dit deel van de route is al langer verhard. Tussen 1971 en 1974 is de Kamburu Dam aangelegd, waar de A9 overheen voert.

Het zuidelijk deel is pas later verhard. Oorspronkelijk waren slechts delen van de route tussen de A3 en Kitui verhard, dit is pas in het midden van de jaren 2000 volledig geasfalteerd. Ten zuiden van Kitui was de weg langer onverhard, dit 192 kilometer lange traject begon rond 2017 en was in 2021 substantieel gereed.[1] De A9 wordt gezien als een bypass voor doorgaand verkeer tussen Ethiopië en de haven van Mombasa, zodat dit verkeer niet door Nairobi hoeft. Het verharden van dit traject is door China gefinancierd.[2]

Wegnummergeschiedenis

De weg had oorspronkelijk een lagere wegklasse en was genummerd als de B6 op het noordelijk deel rond Mount Kenya tot aan Embu en de B7 op het zuidelijk deel van Embu naar Kibwezi. Dit is in 2016 geïntegreerd tot de A9.[3][4]

Referenties

Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass