A9 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9-LV.png
A9 LV map.png
A9
Begin Rīga
Einde Liepāja
Lengte 198 km
Route

Afslagsymbool.svg A5-LV.svg → Daugavpils / Jūrmala

Junction.svg Kaļķis

Junction.svg Annenieki

Junction.svg Biksti

Junction.svg Brocéni

Junction.svg Saldus

Junction.svg Skrunda

Junction.svg Kalvene

Junction.svg Grobiņa

Junction.svg Liepāja

Junction.svg A11-LV.svg → Klaipėda

De autoceļš A9 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Rīga naar de westelijke havenstad Liepāja. De weg is niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd en is een reguliere hoofdweg. Er liggen amper grotere plaatsen op de route. De A9 is 198 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A9 in de buurt van Saldus.

De A9 begint aan de westkant van de stad Rīga met een ongelijkvloerse kruising op de A5, de ringweg van Rīga. De A9 loopt dan met 1x2 rijstroken continu westwaarts, waarbij men grote stukken bos aan zich voorbij moet laten gaan. De meeste plaatsen op de route hebben geen rondweg, maar de A9 komt nauwelijks door grotere plaatsen. De belangrijkste plaats op de route is het stadje Saldus. Het gebied is voornamelijk vlak tot licht glooiend, met weilanden en veel bos. Het westelijke einde bevindt zich in de havenstad Liepāja, dat 84.000 inwoners telt. Hier begint ook de A11, de hoofdweg die langs de kust in zuidelijke richting loopt naar de Lets-Litouwse grens en verder naar de Litouwse stad Klaipėda.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-218 genummerd, die ook van Rīga naar Liepāja verliep. De weg had enig strategisch belang vanwege de haven van Liepāja. Midden jaren '80 is de omlegging van Saldus gerealiseerd.

In 2011-2012 is het deel van Rīga tot Tireli gemoderniseerd. Ook is in 2011 de oostelijke invalsweg van Liepāja naar 2x2 rijstroken verbreed. De lage intensiteiten vereisen nog geen hoogwaardige uitbouw van de A9. Wel zijn delen verder gerenoveerd. Echte knelpunten zijn er niet. In 2012 is het deel van Blidene tot Broceni gemoderniseerd.[1] Tussen 2012 en 2014 is het middelste deel bij Saldus gemoderniseerd.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 7.500 voertuigen vanaf de A5 de A9 op, waarmee de A9 de rustigste radiale weg van Rīga is. De parallelle A10 verwerkt aanzienlijk meer verkeer. Westwaarts blijven de intensiteiten rond 7.000 hangen tot aan Saldus, waarna het dieptepunt op 3.400 voertuigen ligt halverwege Saldus en Liepāja. Vlak voor Liepāja lopen de intensiteiten op naar 12.600 voertuigen per etmaal, het drukste punt van de A9.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg