A9 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keliai A9
Begin Panevėžys
Einde Šiauliai
Lengte 78 km
Route

→ Vilnius / Riga

Smilgiai

Šeduva

Karčemos

Radviliškis

→ Palanga / Riga / Kaliningrad

Šiauliai

De Magistraliniai keliai A9 is een autoweg en hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van het land, tussen de steden Panevėžys en Šiauliai. Delen van de route zijn met 2x2 rijstroken uitgebouwd. De weg is 78 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A9 ter hoogte van Šeduva.

De A9 begint aan de westkant van de stad Panevėžys, aan de bypass A17, die het verkeer vanaf Vilnius richting Riga verwerkt. De weg loopt dan met 1x2 rijstroken naar het westen, en vermijdt de meeste dorpen en is geschikt voor doorgaand verkeer. In het stadje Radviliškis is de A9 met 2x2 rijstroken uitgebouwd, doch niet ongelijkvloers. De A9 buigt dan iets naar het noordwesten af, en loopt langs de luchthaven van Šiauliai, voordat de weg in Šiauliai eindigt. Vanaf hier kan men de A10 richting de badplaats Palanga nemen, of de A12, de route vanaf Kaliningrad richting Riga.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie werd een oost-westroute vanaf Daugavpils via Subate en Šiauliai naar Palanga gedefinieerd, die genummerd was als de A-225. Het is echter niet geheel duidelijk of deze via Panevėžys verliep of noordelijker.

In de periode 1994-1996 is het klaverblad met de A17 bij Panevėžys aangelegd.

Er is tussen Šiauliai en Radviliškis een verbreding met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Het deel door Radviliškis was al eerder met 2x2 rijstroken uitgebouwd. Bij Kairiai is een bypass aangelegd die in december 2012 opengesteld is. In 2013 opende daarvan de tweede fase, zodat de nieuwe autoweg in totaal 14 kilometer lang is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 9.400 voertuigen bij Panevėžys, dalend naar 4.100 voertuigen halverwege en weer stijgend naar 8.400 voertuigen tussen Radviliškis en Šiauliai.[1]

Tol

De A9 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: