A2 (Marokko)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A9 (Marokko))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2
Begin Rabat
Einde Fès
Lengte 510 km
Route

Sidi Allal El Bahraoui

Péage

Tiflet

Khémisset

Meknès-Ouest

Meknès-Est

Ain Taoujdat

Fès-Sud

Fès-Est

Oued Amlil

Matmata

Taza-Ouest

Taza-Est

M'soun

Guercif

Taourirt-Ouest

Taourirt-Est

El Aioun

Oujda

De A2 is een autoroute in Marokko. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding in het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Rabat via Meknès en Fès tot Oujda. De A2 is 510 kilometer lang en daarmee de langste autosnelweg van Marokko.

Routebeschrijving

De A2 begint formeel ter hoogte van Sidi Allal El Bahraoui, waar de N6 uit Rabat overgaat in de A2. Dit punt ligt 15 kilometer van het knooppunt met de A5 bij Rabat, dit traject heeft wel 2x2 rijstroken maar is geen autosnelweg. Het tolstation volgt direct na de aansluiting Sidi Allal El Bahraoui. Vanaf hier heeft de A2 een moderner tracé, dat parallel aan de N6 naar het oosten verloopt. De omgeving wordt hier al heuvelachtiger, maar een echte woestijn is het niet, de omgeving enigszins bebost en gecultiveerd. De A2 is van wat mindere kwaliteit, en de vluchtstroken bestaan soms uit gravel. Wel is de autosnelweg volledig ongelijkvloers. Bij Khémisset komt men langs een moderne verzorgingsplaats en wordt de omgeving een stuk bergachtiger, omdat men in het Atlasgebergte komt. De A2 gaat hier over een lage bergpas van circa 450 meter hoogte.

Oostelijker wordt het landschap droger en bestaat voornamelijk uit kort gras op de al hoger wordende bergen. De autosnelweg volgt een vallein langs Meknès, een grotere stad met een miljoen inwoners. De stad wordt echter slechts met twee aansluitingen bediend, de A2 verloopt er vrij ruim ten zuiden langs. Ongeveer 40 kilometer oostelijker bypasst de A2 de grote stad Fès op eenzelfde manier.

Oostelijk van Fès kent de autosnelweg wat meer hoogteverschillen en verloopt tussen 400 en 600 meter boven zeeniveau. Naar het zuidoosten liggen hogere beboste bergen, de A2 zelf voert door een kaler landschap met steppe en weilanden. De autosnelweg passeert het stadje Taza en komt daarna in meer woestijnachtig gebied. De A2 daalt hier ook naar zo'n 300 meter boven zeeniveau. De A2 voert noordelijk van de Guercif langs en voert dan nog een lang stuk over de steppe oostwaarts tot bij de stad Oujda. Vlak voor Oujda gaat de A2 over in de N6, hemelsbreed 20 kilometer voor de grens met Algerije.

Geschiedenis

Rabat - Fès

De autosnelweg is in eerste instantie in drie fases eind jaren '90 opengesteld voor het verkeer tussen Rabat en Fès en was het derde snelwegproject van Marokko. De autosnelweg is vooral een ontlasting voor de stad Meknès, waar de N6 weliswaar een rondweg van vormde, maar wel veel vertraging voor het doorgaand verkeer betekende. De bouw van de autosnelweg begon in 1995 en de snelweg is in fases in 1998-1999 opengesteld voor het verkeer. Tussen Meknès en Fès was oorspronkelijk geen enkele aansluiting, op 1 februari 2018 opende de aansluiting Ain Taoujdate voor het verkeer.[1]

Fès - Oujda

De aanleg van de A2 van Fès tot Oujda begon in 2007, en de snelweg vervangt de bestaande N6 van Fès naar Oujda, en ontsluit het oosten van Marokko beter . De snelweg is op 25 juli 2011 opengesteld voor het verkeer.[2] Aan de Algerijnse zijde is de A1 aangelegd, die verder loopt naar Tlemcen. De A9 sluit hier nog niet rechtstreeks op aan, de grens tussen Marokko en Algerije is al jaren gesloten. De Algerijnse A1 loopt echter direct door tot aan de grens. De A2 was het op één na grootste wegenproject van Marokko van de jaren 2000, na dat van de A7. De snelweg van Fès naar Oujda werd in eerste instantie als A9 genummerd, maar wordt als A2 aangegeven op de bewegwijzering.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Meknès Fès 56 km 00-05-1998
Khémisset Meknès 60 km 00-10-1998
Rabat Khémisset 66 km 00-05-1999
Fès Oujda 318 km 25-07-2011

Tol

De A2 is een tolweg over de gehele lengte. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[3]

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A7A101A102A103A201A301A501