A9 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9
Begin Windsor
Einde Campbelltown
Lengte 63 km
Route

Windsor

Penrith

Bringelly

Harrington Park

Campbelltown

De A9 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een noord-zuidroute door de westelijke periferie van Sydney. De weg vormt een noord-zuidroute van Windsor via Penrith naar Campbelltown en is 63 kilometer lang.

Routebeschrijving

Anders dan de andere A-wegen in de regio Sydney ligt de A9 in minder dichtbebouwd gebied, voornamelijk in exurbaan en deels nog agrarisch gebied, alhoewel het ook door enkele suburbs passeert. De route begint ten noordwesten van Sydney in Windsor op de A2, in de grote suburb Penrith is een aansluiting op de Western Motorway (M4) en het eindpunt Campbelltown is op de Hume Motorway (M31). Het noordelijk deel van de A9 is enkelbaans, het traject van Penrith tot Campbelltown telt 2x2 rijstroken.

De A9 wordt gevormd door de volgende wegen;

  • George Street
  • Macquarie Street
  • Richmond Road
  • The Northern Road (I)
  • Richmond Road
  • Parker Street
  • The Northern Road (II)
  • Narellan Road

Geschiedenis

De A9 werd in 2013 geïntroduceerd tijdens de creatie van alfanumerieke wegnummering in New South Wales. De A9 wordt gezien als een outer bypass van Sydney.

De weg had lange tijd alleen in Penrith 2x2 rijstroken omdat dit van oudsher de enige grotere plaats op de route was. In de jaren '90 is het zuidelijkste deel van de route bij Campbelltown naar 2x2 rijstroken verbreed, toen daar grootschalige suburbs werden gebouwd. Dit is omstreeks 2005 deels verder naar 2x3 rijstroken verbreed.

De aansluiting op de M4 is in 2018-2019 omgevormd tot SPUI. In de periode 2018-2022 is de M9 op grote schaal naar 2x2 rijstroken verbreed tussen de M4 en de omgeving van Campbelltown, waarmee in korte tijd een veel langer dubbelbaans deel van de A9 ontstond. Dit omvatte ook een ongelijkvloerse SPUI met Bringelly Road. In de omgeving van Luddenham is een substantieel deel over een greenfield tracé aangelegd vanwege de bouw van een nieuwe luchthaven van Sydney in dit gebied.

Referenties