A9 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A9
Begin Beograd
Einde Vršac (SRB/RO)
Lengte ~70 km
Route

Beograd

Pančevo

Vršac

De A9, genaamd de Autoput Beograd - Vršac, is een geplande autoput in Servië. De autosnelweg moet een oost-westverbinding vormen in het oosten van het land, vanaf de hoofdstad Belgrado via Pančevo en Vršac naar de grens met Roemenië bij Moraviţa. Aan Roemeense zijde gaat de autosnelweg verder naar Timișoara als de A9. De geplande lengte bedraagt ongeveer 70 kilometer.

Route

De A9 moet aansluiten op de Ring Belgrado ter hoogte van het knooppunt Bubanj Potok met de A1, om vervolgens als het ware een verlengstuk te vormen naar Pančevo. Hiervoor is een nieuwe brug over de Donau vereist. Vanaf Pančevo voert de route naar Vršac, een regionaal centrum in het oosten van Servië. Dit deel voert door de autonome deelstaat Vojvodina en is voornamelijk vlak met kaal steppelandschap. Vanaf Vršac moet de snelweg naar het noorden afbuigen, om dan te eindigen op de grens met Roemenië nabij Vatin. Aan Roemeense zijde zal er dan een snelweg naar Timişoara gebouwd worden.

Geschiedenis

De plannen voor deze snelweg waren nog niet heel erg concreet. Het deel rond Beograd en Pančevo wordt waarschijnlijk aangelegd als een onderdeel van de Ring Beograd, die dan een volledige ringweg moet vormen. De aanlegkosten zouden waarschijnlijk laag liggen vanwege het makkelijke terrein en dunbevolkte gebied. De aanlegkosten zouden worden bekostigd door staatsbedrijven te privatiseren. Dit is een gebruikelijke gang van zaken in Servië. Alhoewel het project in 2015 een prioriteit werd genoemd voor Servië heeft men in mei 2017 besloten de snelweg niet aan te leggen, omdat Roemenië het project geen prioriteit gaf.[1] In 2016 reden dagelijks 3.000 tot 5.000 voertuigen tussen Pančevo en Vršac en 1.200 voertuigen op de grens met Roemenië.[2] Op 24 juni 2022 is een overeenkomst getekend tussen Servië en Roemenië over de bouw van de snelweg.

Wegnummer

In oktober 2023 is het nummer A9 toegekend voor deze autosnelweg.[3]

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)