American Association of State Highway and Transportation Officials

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf AASHTO)
Ga naar: navigatie, zoeken

De American Association of State Highway and Transportation Officials, ook bekend als de AASHTO is een semi-overheidsinstelling die specificaties, protocollen en richtlijnen publiceert voor de aanleg van wegen in de Verenigde Staten.[1] Naast wegen vallen ook lucht, rail, water en openbaar vervoer onder de associatie. Het is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse CROW.

Alle Department of Transportations van elke Amerikaanse staat hebben stemrecht binnen de AASHTO, evenals de DOT's van Puerto Rico en het District of Columbia. Het United States Department of Transportation, enkele grote steden, counties en tolwegconcessionaires, evenals de meeste Canadese provincies, het Highways Department van Hong Kong en het Turkse ministerie van openbare werken zijn geassocieerde leden zonder stemrecht.

De voorloper van de AASHTO werd opgericht in 1914 als de American Association of State Highway Officials (AASHO), en deze naam werd veranderd in 1973 om aan te geven dat de associatie over alle transportmodaliteiten gaat, alhoewel het grootste gedeelte van de bezigheid van de AASHTO over wegen gaat.

De AASHTO is geen directe overheidsinstelling, maar heeft semi-overheidsmachten, en de leden moeten de beslissingen van de AASHTO opvolgen. Dit is een voorbeeld van de huidige trend van de Amerikaanse overheid om overheidsdiensten af te stoten naar semi-overheidsinstellingen, zoals de AASHTO.

Een belangrijke uitgave van de AASHTO is "A Policy on Geometric Design of Streets and Highways", ook wel het groene boek genoemd vanwege de groene coverkleur. Hierin staan alle ontwerp- en inrichtingseisen van wegen en snelwegen, zoals de inrichting van kruisingen en het verticale en horizontale alignement. Daarnaast is de AASHTO betrokken bij vele testen, en geeft hier ook publicaties van uit, bijvoorbeeld over de eisen aan beton die gebruikt wordt in viaducten en Jersey Barriers.

Een andere belangrijke taak van de AASHTO is de wegnummering van de Interstate Highways, US Highways en landelijke fietsroutes.

Referenties