Appalachian Development Highway System

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf ADHS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het ADHS met de corridors.

Het Appalachian Development Highway System (ADHS) is een netwerk van te verbeteren routes in de Appalachian Mountains in het oosten van de Verenigde Staten. Het systeem bestaat uit geletterde corridors, die verder een regulier wegnummer hebben, veelal als Interstate Highway en US Highway.

Geschiedenis

In de jaren '60 nam het belang van de zware industrie sterk af. De Appalachian Mountains was altijd een achtergebleven gebied dat afhankelijk was van mijnbouw. Het gebied is van oudsher geïsoleerd, vanwege het bergachtige karakter vereist rijden op het onderliggend wegennet veel tijd. De lage bevolkingsdichtheid zorgt ervoor dat er relatief weinig goed uitgebouwde wegen zijn. Sommige counties in West Virginia en Kentucky behoren tot de armste van de Verenigde Staten.

In 1956 werd het Interstate Highway systeem gecreëerd, waarmee de bouw van autosnelwegen door de Appalachian Mountains financieel een stuk eenvoudiger werd. Belangrijke corridors zijn voltooid. Echter het snelwegennet is niet dicht en in tegenstelling tot andere staten zijn er in de Appalachians veel minder state routes en US Highways die als freeway of 2x2 divided highway zijn uitgevoerd. Vanwege de krappe financiële middelen van deze staten werd besloten het Appalachian Development Highway System op te richten, dat in 1965 gecreëerd werd, waarna een aantal corridors werden uitgetekend die op termijn opgewaardeerd moeten worden. Een aantal hiervan zijn in de jaren '60 en '70 als Interstate Highway aangelegd.

Vanwege het natuurlijke karakter van de Appalachian Mountains is besloten om de niet-Interstate corridors niet als freeway, maar als divided highway aan te leggen, met gelijkvloerse kruispunten dus. Alleen op punten waar de verkeersintensiteiten hoger liggen, zoals bij de grotere plaatsen, zijn ongelijkvloerse aansluitingen gerealiseerd. Veel kruispunten van deze routes zijn ongeregeld, dus zonder verkeerslichten.

Corridors

Corridor A

De Corridor A verbindt Atlanta, Georgia met Asheville, North Carolina. De corridor bestaat deels uit de State Route 515 in Georgia, die een 2x2 divided highway is tussen Nelson en Blairsville. Het deel tussen Atlanta en Nelson was gepland als de Northern Arc, een tweede beltway die nooit aangelegd is. Tussen Blairsville en de grens met North Carolina is Corridor A eveneens niet aangelegd.

In North Carolina volgt Corridor A de US 64 en US 23. Deze route is grotendeels een 2x2 divided highway met enkele freeway segmenten.

Corridor B

Corridor B is één van de langste routes en verbindt Asheville, North Carolina met Portsmouth, Ohio. In North Carolina en Tennessee is deze route als de Interstate 26 uitgevoerd. Daarna wordt de weg door de US 23 in Virginia en de US 23 in Kentucky gevormd, een 2x2 divided highway die vierstrooks is. Het noordelijkste deel wordt gevormd door de State Route 10 in Kentucky, die ook grotendeels 2x2 rijstroken telt.

Corridor C

Corridor C verloopt in het zuiden van Ohio, vanaf Lucasville bij de Ohio River tot de I-270 in Columbus. Deze route wordt gevormd door de US 23 in Ohio, die grotendeels een 2x2 divided highway is, met enkele stukken freeway, met name rond Chillicothe. Een aftakking is de Corridor C1 van Chillicothe tot Jackson, die gevormd wordt door de 2x2 US 35 in Ohio.

Corridor D

Corridor D is een oost-westroute vanaf Cincinnati, Ohio tot Bridgeport, West Virginia. Deze route wordt gevormd door de State Route 32 in Ohio, US 50 in Ohio en de US 50 in West Virginia. Nagenoeg de gehele route is een 2x2 divided highway.

Corridor E

Corridor E verloopt van Morgantown, West Virginia tot Hancock, Maryland. Deze route wordt gevormd door de Interstate 68 en is dus volledig een freeway.

Corridor F

Corridor F verloopt vanaf de I-75 bij Caryville, Tennessee tot Whitesburg, Kentucky. Deze route loopt diagonaal in de richting van de Appalachian Mountains. Het grootste deel wordt gevormd door de US 119 in Kentucky, die een 2x2 divided highway is. Echter in het grensgebied met Tennessee ontbreekt de route volledig.

Corridor G

Corridor G verloopt vanaf Pikeville, Kentucky tot Charleston, West Virginia en is een noord-zuidverbinding. De corridor wordt gevormd door de US 119 in Kentucky en de US 119 in West Virginia. De gehele route is een 2x2 divided highway.

Corridor H

Corridor H verloopt oost-west vanaf de I-79 bij Weston, West Virginia tot de I-81 bij Strasburg, Virginia. Deze route wordt gevormd door de US 48 in West Virginia en de US 48 in Virginia. Het deel in West Virginia is voor tweederde voltooid als een 2x2 divided highway, maar het deel in Virginia ontbreekt nog volledig. Corridor H is één van de meest omstreden routes.

Corridor I

Corridor I is een diagonale noord-zuidroute in Kentucky. De route loopt vanaf de I-64 ten oosten van Lexington tot de US 119 in Whitesburg. Een deel wordt gevormd door de Bert T. Combs Mountain Parkway, de rest door de enkelbaans State Route 15.

Corridor J

Corridor J vormt een noord-zuidroute in de staten Tennessee en Kentucky. De route verloopt vanaf Chattanooga tot de I-75 bij London. In Tennessee loopt de weg over de US 27 en de State Route 111 en is deels een freeway. In Kentucky loopt de route noordoostwaarts via Somerset tot de I-75 bij London en is een minder goed geïntegreerde route.

Corridor K

Corridor K is een oost-westroute vanaf de I-75 ten oosten van Chattanooga, Tennessee tot Asheville, North Carolina. De route wordt gevormd door de US 74 in Tennessee en de US 74 in North Carolina. Met name het deel in North Carolina is redelijk goed uitgebouwd, grotendeels een 2x2 divided highway en deels een freeway.

Corridor L

Corridor L vormt een noord-zuidroute in het midden van West Virginia, vanaf de I-77 bij Beckley en de I-79 bij Sutton. De route wordt gevormd door de US 19 in West Virginia, een 2x2 divided highway.

Corridor M

Corridor M vormt een oost-westroute door het midden van Pennsylvania, vanaf de I-76 bij New Stanton tot de I-81 ten noordoosten van Harrisburg. De route wordt grotendeels gevormd door de US 22 in Pennsylvania. Diverse delen zijn een freeway.

Corridor N

Corridor N is een route tussen Grantsville, Maryland tot Ebensburg, Pennsylvania. De route volgt grotendeels de US 219 in Pennsylvania. De noordelijke tweederde van de route is een freeway.

Corridor O

Corridor O vormt een noord-zuidroute in Pennsylvania en loopt vanaf Cumberland tot Bellefonte. De route wordt grotendeels gevormd door de Interstate 99, behalve het zuidelijke deel.

Corridor P

Corridor P vormt een boog in Pennsylvania en verbindt de stad Williamsport met de I-80 ten zuidwesten en zuidoosten van de stad. Delen van de route worden gevormd door de Interstate 180 en US 220.

Corridor Q

Corridor Q is een oost-westroute vanaf Pikeville, Kentucky tot de I-81 bij Christiansburg, Virginia. De route wordt gevormd door de US 52 in Virginia en de US 460 in Virginia. Alleen het oostelijke deel in Virginia is beter uitgebouwd.

Corridor R

Corridor R is een korte oost-westroute in Kentucky tussen de Corridors I en B, tussen Campton en Paintsville. De weg is overwegend enkelbaans, maar redelijk goed uitgebouwd.

Corridor S

Corridor S is een noord-zuidroute in Tennessee, tussen Morristown en Corridor F nabij de grens met Kentucky. Deze route wordt gevormd door de US 25E en is grotendeels een vierstrooks weg.

Corridor T

Corridor T vormt een oost-westroute, grotendeels in de staat New York en wordt gevormd door de Interstate 86 in New York. De route loopt vanaf Erie, Pennsylvania tot Binghamton, New York.

Corridor U

Corridor U is een noord-zuidroute, grotendeels in het noorden van Pennsylvania en verloopt vanaf Williamsport, Pennsylvania tot Elmira, New York. De route wordt gevormd door de US 15 in Pennsylvania en is volledig een freeway.

Corridor V

Corridor V vormt een lange oost-westroute vanaf de I-55 in Batesville, Mississippi en de I-24 in Chattanooga, Tennessee. De route doorkruist ook het noorden van Alabama. De route wordt gevormd door de US 278 in Mississippi en de US 72 in Alabama. Grote delen zijn een 2x2 divided highway.

Corridor W

Corridor W vormt een noord-zuidroute, vanaf Greenville, South Carolina tot Hendersonville, North Carolina. Een groot deel van de route wordt gevormd door de US 25 in South Carolina en de US 25 in North Carolina, die laatste is een freeway.

Corridor X

Corridor X vormt een oost-westroute vanaf Tupelo, Mississippi tot Birmingham, Alabama. Deze route wordt gevormd door de Interstate 22.

Referenties