ANPR

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Automatic number-plate recognition (ANPR) is een techniek die optisch karakters leest op het kenteken. Er zijn diverse toepassingen voor deze techniek in de verkeerskunde, zoals handhaving van verkeersregels en tolheffing.

Geschiedenis

ANPR is in de jaren '70 in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld voor politie-doeleinden. Het systeem werd echter pas vanaf de jaren '90 op grotere schaal geïmplementeerd door verbeterde computermogelijkheden. In Nederland werden de kentekens in 2002 aangepast zodat ze makkelijker geïdentificeerd konden worden met ANPR.

Toepassingen

ANPR wordt veel gebruikt voor de handhaving van verkeersregels, bijvoorbeeld in roodlichtcamera's en snelheidscamera's, waar de kentekenhouder een boete krijgt bij een overtreding. Buiten een direct verkeerskundige toepassing wordt het ook gebruikt om te monitoren welke voertuigen een land, district of straat binnenrijden. Gezochte voertuigen kunnen zo gelokaliseerd worden.

ANPR kan ook worden toegepast bij de inning en handhaving van elektronische tolheffing. Niet alle elektronische tolsystemen gebruiken echter ANPR als primair middel om voertuigen te identificeren en de tol te innen, maar ANPR wordt vaak wel als vorm van beveiliging en monitoring toegepast. Zo gebruikt de télépéage in Frankrijk geen ANPR om voertuigen aan accounts te koppelen, maar worden ANPR camera's wel ingezet ter bewaking bij de tolpoorten. In sommige landen wordt ANPR echter wel gebruikt voor tolheffing, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten met systemen als ZipCash. In Noorwegen krijgen kentekenhouders zonder een transponder de rekening thuisgestuurd.

Ook wordt ANPR gebruikt voor statistische doeleinden, bijvoorbeeld om verkeersstromen in beeld te brengen, zoals de input van een H/B-matrix. ANPR systemen kunnen ook gebruikt worden door bedrijven om toegangspoorten te bedienen op basis van kentekenherkenning. Dit gebeurt zelfs op sommige campings. Ook in parkeergarages wordt ANPR gebruikt om de slagbomen te bedienen.

Referenties