Aanduidingenbeleid (Kroatië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Introductie

Bestemmingen op Kroatische wegwijzers moeten in een bepaalde volgorde op de borden verschijnen. Die volgorde van de aanduidingen van diverse bestemmingen is bepaald in een instructie van het Kroatische Ministerie van Maritieme zaken, Verkeer en Infrastructuur[1]. Tevens is bepaald welke aanduidingen wanneer in ieder geval gebruikt moeten worden. Hoewel het in de praktijk wel eens anders uitpakt, wordt geprobeerd zoveel mogelijk deze keuzes te handhaven op het Kroatische wegennet. Tevens is in een aantal gevallen bepaald hoeveel doelen er op welke borden er mogen staan. Het doel van deze instructie is om continuïteit te waarborgen van doelen, alsmede een juiste geleiding van verkeer naar steden, buurlanden, de eilanden en rondwegen.

Volgorde

In deze instructie is ook bepaald dat, indien er meerdere doelen op de borden staan, in welke volgorde deze op de borden terecht horen te komen en dat is als volgt:

Macroregionale centra

Dit zijn de grootste Kroatische steden waar naartoe zoveel mogelijk moet worden verwezen: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Dubrovnik. Er mogen 2 van deze plaatsen op de borden staan als de betreffende weg niet langs één van de plaatsen komt, maar de route daarheen zich afsplitst van de betreffende weg nog voordat de andere plaats bereikt wordt.

Grote buitenlandse (hoofd)steden

Hiermee worden voornamelijk grotere plaatsen in de buurlanden (en soms verder) bedoeld die aan een E-weg liggen die vanuit Kroatië in die richting loopt:

In Italië: Triëste

In Slovenië: Ljubljana, Novo mesto, Maribor, Koper

In Hongarije: Budapest, Nagykanizsa, Barcs, Pécs, Mohács

In Servië: Beograd, Novi Sad, Sombor

In Bosnië-Herzegovina: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Doboj, Prijedor, Bihać, Livno, Mostar

In Montenegro: Herceg Novi

De namen van de plaatsen in buitenland worden in de lokale taal van dat land vermeld in plaats van in het Kroatisch.

Provinciale hoofdsteden

De volgende in rang zijn de hoofdsteden van de 21 Županije (een županija is een Kroatische provincie): Zagreb, Krapina, Sisak, Karlovac, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Rijeka, Gospić, Virotivica, Požega, Slavonski Brod, Zadar, Osijek, Šibenik, Vukovar, Split, Pazin, Dubrovnik, Čakovec

Senj

Senj heeft verkeerstechnisch een aparte status: Het is geen hoofdstad, maar wel een belangrijke kustplaats en daardoor een belangrijke control city.

G-I

In de richtlijn voor doelen voor Kroatië wordt voor de kleinere steden onderscheid gemaakt in importantie. Per provincie is bepaald welke doelen ná de hoofdsteden worden genoemd, deze worden G (gradovi=steden) van de eerste categorie genoemd. Het zijn steden met grote verkeersknooppunten, toeristisch belang over anderzijds bekendere plaatsen:

Eilanden

De Kroatische kust kent vele eilanden, sommigen zijn om bepaalde redenen apart genoemd:

  • Krk en Pag (omdat deze door middel van een brug met het vasteland verbonden zijn)
  • Cres, Lošinj, Rab, Hvar en Korčula (de andere grotere bekendere eilanden)
  • De overige eilanden worden niet direct genoemd, maar verwezen naar de naam van de havenplaats vanwaar de boten vertrekken (of slechts een veersymbooltje)

Nationale parken

Kroatië kent 8 nationale parken. Deze worden bewegwijzerd als het park langs of vlak langs de weg ligt

Landencodes

Daarnaast worden ook buurlanden in een aantal gevallen bewegwijzerd zonder een plaats in het buurland te noemen. In dat geval is de volgende in rang het landenovaaltje met de code voor dat land

G-II

Naast de G-I doelen, kent Kroatië ook een aantal vastgestelde G-II-doelen per županija. Dit zijn veelal de kleinere kernen. Deze zijn:

Overig

Tenslotte is er nog een aantal categorieën die onderaan de lijst met prioritair aangegeven doelen staat:

  • De naam van de internationale grensovergangen langs de E-wegen en belangrijke državne ceste.
  • Naam en symbool van kleinere veerdiensten als deze alleen staan aangegeven
  • Overige grensovergangen op državne ceste
  • Centra van gemeenten
  • De overige plaatsen.

Hoeveelheid doelen

Er is niet voor alle soorten borden een hoeveelheid doelen vastgesteld. Bij stapelborden geldt dat de rechtdoorrichting voorzien mag zijn van 2 doelen, maar bij grote verkeersknooppunten mogen dat er 3 of heel soms 4 zijn.

Afstandenborden na afritten op de snelwegen mogen maximaal 5 doelen bevatten. Het onderste doel bevat daar de naam van de volgende afrit of het volgende knooppunt.

Rondwegen

Voor rondwegen (obilaznica) geldt dat de betreffende plaats tot aan het eerste kruispunt op de borden mag staan en vanaf daar alleen nog met toevoeging van een lokaal gebied (zoals zuid, industriegebied, etc.).

Referenties