Aansluiting Aalsmeer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
6 Aalsmeer
AS Aalsmeer.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen NLN231.svg NLN232.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1967

De aansluiting Aalsmeer is aansluiting nummer 6 in de A9 en bedient naast Aalsmeer delen van Schiphol. Van de luchthaven liggen de start- en landingsbanen direct ten zuiden van de aansluiting. De aansluiting heeft een regionale functie.

Kenmerken

De aansluiting Aalsmeer in 2015.

De aansluiting is vormgegeven als een aangepast halfklaverblad waarbij de A9 met 2x3 rijstroken over de heen gaat. Het viaduct van de A9 vormt gelijk de aanbrug voor de basculebrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer die parallel aan de N232 loopt.

De N232 slaat bij de geregelde kruising aan de zuidzijde van de A9 af richting Haarlem. Het weggedeelte onder het viaduct van de A9 is nummerloos en heet Nieuwemeerdijk. Aan de noordzijde van het viaduct ligt een rotonde waarde verbindingswegen van de aansluiting vanuit Amstelveen en richting Badhoevedorp aantakken op de Nieuwemeerdijk.

Richting het oosten zijn er feitelijk twee toeritten op de A9. Er is namelijk sinds 2013 een aparte toerit voor verkeer vanaf Schiphol-Rijk naar de A9 richting Holendrecht. Dit verkeer rijdt via de parallel aan de A9 liggende Schipholdraaibrug, die voorheen een lokale functie had, en kan een paar honderd meter verder invoegen op de A9.

De verbindingswegen van en naar de A9 aan de zuidkant sluiten via een VRI geregelde kruising aan op de parallel aan de snelweg verlopende N232. Op deze kruising sluit tevens een busbaan aan die de Hendrik Walaardt Sacréstraat met de N232 verbindt.

De aansluiting is op de A9 richting het westen door middel van weefstroken gekoppeld aan het knooppunt Badhoevedorp. Tevens ligt er bij het knooppunt een halve aansluiting bestemd voor lijnbussen.

Geschiedenis

De rijksweg A9 tussen Aalsmeer en Badhoevedorp opende in 1967 met 2x3 rijstroken samen met het knooppunt Badhoevedorp. Ook de aansluiting Aalsmeer werd toen opengesteld. Tot 1969 was dit het eindpunt van de snelweg en ging het verkeer verder over de Burgemeester Colijnweg van en naar Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. In 1970 kwam de A9 tussen Aalsmeer en Ouderkerk gereed met ook 2x3 rijstroken.

De aansluiting voor lijnbussen ten westen van Aalsmeer geeft verbinding met een busbaan die is ingericht op het voormalige tracé van rijksweg 4, de Oude Haagseweg en Zuidtangent. In 1967 kwam de huidige A4 net ten westen van het oude tracé gereed. Restanten van de oude rijksweg zijn nog zichtbaar in het landschap.[1]

Voorheen liep de N232 vanaf de Schipholweg in oostelijke richting door over de Schipholdraaibrug en Burgemeester Colijnweg naar Amstelveen. De N231 liep vanaf de Bosrandbrug over de Schipholdijk en een stukje Nieuwemeerdijk onder de A9 door waar deze eindigde op de aansluiting Aalsmeer.

Met het opwaarderen van de Fokkerweg en Schipholdijk werden deze onderdeel van de N232 en er is een eigen oprit naar de A9 richting Holendrecht gerealiseerd. Deze oprit is op 18 juli 2013 opengesteld voor het verkeer. Enkel verkeer vanaf de N232 ten zuiden van het bedrijventerrein Schiphol-Oost kan van de oprit gebruikmaken. Verkeer vanuit het bedrijventerrein Schiphol-Oost of vanaf de N231 (Bosrandweg) blijft de oorspronkelijke oprit gebruiken. De aansluiting Aalsmeer heeft daarmee feitelijk twee opritten gekregen. De toerit via de Schipholdraaibrug is bijna 3 jaar lang afgesloten geweest tussen 2014 en 2016 omdat het landhoofd aan de westzijde verzakt was. Op 6 oktober 2016 is de Schipholdraaibrug en de toerit naar de A9 weer in gebruik genomen.[2] Door de ombouw is de N231 effectief ingekort tot de kruising met de N232 bij de Bosrandbrug. Het gedeelte onder het viaduct met de A9 is nummerloos geworden. Vooralsnog staat het wegnummer N231 direct bewegwijzerd vanaf de A9.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer