Aansluiting Akersloot

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
11 Akersloot
AS Akersloot.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen Geesterweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1961

De aansluiting Akersloot is een aansluiting in de A9 en heeft nummer 11. Het is de laatste aansluiting voor knooppunt Kooimeer waar de A9 overgaat in de N242 langs de oostkant van Alkmaar en de N9 richting Den Helder. De aansluiting bedient de noordkant van Uitgeest en het dorp Akersloot.

Kenmerken

De aansluiting heeft een aangepaste halfklaverblad configuratie welke bestaat uit twee kwartklaverbladen die een kleine 450 meter uit elkaar liggen. In de rijbaan in zuidelijke richting bevinden zich de verbindingswegen die aan de westkant van de A9 aansluiten op de Geesterweg pal ten noorden van het bedrijventerrein Uitgeest-Noord. De andere helft van de aansluiting ligt ten zuiden van Akersloot in de rijbaan richting het noorden en sluit aan de oostkant van de A9 aan op de Geesterweg. Aan dit deel van de aansluiting is het Hotel Akersloot gelegen. De A9 gaat met 2x2 doorgaande rijstroken en spitsstroken onder de Geesterweg door die schuin gekruist wordt. Beide kruisingen van de Geesterweg met de aansluiting zijn ongeregeld.

Geschiedenis

In 1961 opende het wegvak van de A9 tussen Uitgeest en Alkmaar meteen met 2x2 rijstroken. Hierbij kwam ook de aansluiting Akersloot in zijn huidige vorm gereed.

Tussen Uitgeest en Kooimeer lagen 2x2 doorgaande rijstroken. Vanaf november 2010 tot oktober 2011 heeft Rijkswaterstaat in beide richtingen de vluchtstrook ingericht als spitsstrook, dit gecombineerd met groot onderhoud aan de snelweg. Op 6 oktober 2011 zijn de spitsstroken opengesteld waardoor er tijdens de spits 2x3 rijstroken beschikbaar zijn.

Ook is tijdens het realiseren van de spitsstroken en het groot onderhoud nieuwe bewegwijzering geplaatst op de A9, dat bekend staat als NBA. Daarbij is het gebruikelijk dat op de voorliggende aansluiting de afritnaam van de volgende aansluiting wordt aangegeven. Hierbij worden soms de afritnamen gewijzigd als twee of meer aansluitingen een en dezelfde plaats bedienen. Op de vorkborden voor de eerste aansluiting kan dan het volgende stadsdeel van de plaats worden aangegeven. Dit is ook bij Uitgeest gebeurd. Bij de voorliggende aansluiting wordt voor rechtdoor nu ook naar Uitgeest-Noord verwezen, samen met Akersloot. Dit is een vrij unieke situatie. De bekendheid van de aansluiting Akersloot, met name door het aanwezig zijn van het Hotel, rechtvaardigde het ook om de naam Akersloot te handhaven, terwijl het eigenlijk in strijd met de NBA-richtlijnen is. Toestaan van dit soort situaties vermindert de herkenbaarheid van knooppunten, die op eenzelfde manier worden aangeduid.

In 2014 is het kruispunt van de noordelijke helft van de aansluiting aangepast naar een rotonde.

Toekomst

Er zijn geen concrete toekomstplannen voor de aansluiting Akersloot.

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer