Aansluiting Almelo-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31 Almelo-West
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad / haarlemmermeer
Opengesteld 2007

De aansluiting Almelo-West, is een aansluiting in de rijksweg A35 met nummer 31 ten zuiden van de plaats Wierden. De aansluitende rijksweg N36 vormt een belangrijke doorgaande verbinding richting de noordelijke provincies waardoor deze aansluiting een regionale functie vervult.

Kenmerken

De aansluiting is een mix tussen een halfklaverblad aan de westzijde en een haarlemmermeer aan de oostzijde waarbij de 2x1 autoweg N36 over de A35 heen gaat. Ten oosten van de aansluiting heeft de N36 2x2 rijstroken maar de belijning is uitgevoerd als blokmarkering omdat de rechterrijstroken in feite weefstroken zijn met de ongenummerde aansluiting Almelo/Wierden enkele honderden meters oostwaarts. Hoewel de aansluiting Almelo-West het beginpunt van de N36 is lijkt de aansluiting aan de westkant voorbereid te zijn op eventuele westelijke verlenging van de N36 richting Enter. Opvallend is ook een wegwijzer die een rechtdoortak aangeeft die doodloopt[1]. De aansluiting ligt in een open landschap zonder bebouwing in de directe omgeving.

Geschiedenis

De A35 tussen Almelo en Wierden is het laatste snelwegdeel van rijksweg 35 dat werd opengesteld, dit vond plaats in 2007 tegelijk met de aansluiting Almelo-West. Het niet-autosnelwegdeel vanaf Zwolle stamt grotendeels uit de jaren 50 en 60 en liep door het centrum van Wierden. Halverwege jaren 70 is de rijksweg als rondweg ten zuiden van Wierden langs gelegd. De N35 liep tussen Wierden en Almelo over de Wierdensestraat, Weezebeeksingel en de Henriëtte Roland Holstlaan. Deze weg ging ten westen van Almelo met een scherpe bocht over in de snelweg A35 naar Enschede. De N36 liep in het verleden door Almelo en begon aan de Wierdensestraat en liep achtereenvolgens over de Schuilenburgsingel, Bleskolksingel en de Oostweilandweg naar Vriezenveen. Hier kwam in 1996 een einde aan toen tussen Almelo en Vriezenveen de N36 over een nieuw tracé werd gelegd richting Wierden. De N36 kwam aan de westkant van het Twentekanaal te liggen en ging eerst onder de Wierdensestraat door en liep met een grote bocht terug om vervolgens aan te sluiten op de kruising met de Wierdensestraat en Almelosestraat.

Bij de verlenging van de A35 vanaf Almelo richting Wierden werd het wegennet wederom gewijzigd en kwam de rijksweg nog iets zuidelijker van de bebouwde kom van Wierden te liggen op een nieuw tracé met een nieuwe brug over het Twentekanaal. De N36 is vlak voorbij de onderdoorgang van de Wierdensestraat in westelijke richting doorgetrokken om aan te sluiten op de nieuwe A35. De Wierdensestraat zelf sluit nu met de ongelijkvloerse aansluiting Wierden/Almelo aan op de N36 die met weefstroken is gekoppeld aan de aansluiting Almelo-West. De Weezebeeksingel, Schuilenburgsingel, Bleskolksingel en de Henriëtte Roland Holstlaan in Almelo maken deel uit van de Ring Almelo.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Externe links

Referenties

Aansluitingen in de A/N35

3231302928272625

Ongenummerde aansluiting: WijthmenNijverdal-OostWierden-West

Knooppunten: AzeloBuren