Aansluiting Almelo-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
30 Almelo-Zuid
AS Almelo-Zuid.png
Weg NLA035.svg
Kruisende wegen Newton / Henriëtte Roland Holstlaan NLN349.svg
Type halfklaverblad / haarlemmermeer
Opengesteld 2007

De aansluiting Almelo-Zuid, is een aansluiting in de rijksweg A35 met nummer 30 ten zuiden van de plaats Almelo. De aansluitende N349 maakt deel uit van de Ring Almelo. Verder wordt ook het bedrijventerrein XL Businesspark Twente bediend via deze aasnluiting.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een mix van halfklaverblad en haarlemmermeer waarbij de N349 onder de A35 door gaat. Richting Almelo heeft de N349 2x2 rijstroken. De A35 heeft eveneens 2x2 rijstroken en vluchtstroken op het viaduct. Richting knooppunt Azelo is er een invoegende taper en heeft de A35 enkele honderden meters drie rijstroken waarna de linkerstrook afvalt. Vanaf Azelo gezien is er een uitvoegende taper richting de N349. Aan de zuidkant van de aansluiting die uitgevoerd is als halfklaverblad ligt een carpoolplaats waar de N349 begint. Tevens begint hier in zuidelijke richting de Newton, de toegangsweg naar het bedrijventerrein XL Businesspark Twente.

Geschiedenis

De A35 tussen Almelo en Wierden was in 2007 laatste snelwegdeel van rijksweg 35 dat werd opengesteld. Het deel tussen Enschede en Almelo is veel ouder en bestaat sinds 1978. De route ging bij Almelo toen bewegwijzerd als N35 door de stad. Vanaf Wierden gezien liep de route toen over de Wierdensestraat, Weezebeeksingel en de Henriëtte Roland Holstlaan. Bij Almelo sloot de A35 aan op de Henriëtte Roland Holstlaan, met een zeer scherpe bocht op de plek waar nu de VRI geregelde kruising met de uitvoeger van de A35 vanaf Azelo ligt. In feite ligt deze uitvoeger op het tracé van voorheen de hoofdrijbaan. Deze bocht was destijds berucht vanwege diverse ongevallen die daar plaats vonden, mogelijk vanwege het feit dat enkele weggebruikers met een veel te hoge snelheid van de A35 af kwamen. In de jaren na het gereedkomen van de A35 en de aansluiting Almelo-Zuid volgde de aanleg van het bedrijventerrein XL Businesspark Twente ten zuiden van de aansluiting.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Externe links

Referenties


Aansluitingen in de A/N35

3231302928272625

Ongenummerde aansluiting: WijthmenNijverdal-OostWierden-West

Knooppunten: AzeloBuren