Aansluiting Almere-Buiten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 Almere-Buiten
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad
Opengesteld 11-1985

De aansluiting Almere-Buiten, is een aansluiting in de A6 en heeft nummer 6. De aansluiting bedient het stadsdeel Almere Buiten, de nieuwe wijk Nobelhorst en de wijken van Tussen de Vaarten.

Kenmerken

De configuratie is een halfklaverblad die aansluit op de N703, ook bekend onder de naam Tussenring. De N703 gaat met twee viaducten over de A6 heen. Over het noordelijke viaduct loopt ook de Eksterweg mee parallel aan de N703.

De N703 heeft 2x2 rijstroken. De aansluiting heeft aan beide zijden van de A6 een kruising met verkeerslichten. Aan de oostzijde ligt tevens een kleine carpoolplaats. De A6 heeft een parallelstructuur die even ten zuiden van deze aansluiting begint en doorloopt tot de aansluiting Almere-Oostvaarders. De verbindingswegen sluiten aan op de parallelbanen van de A6. De aansluiting is tevens verbonden met knooppunt Almere.

Geschiedenis

De A6 tussen de Hollandse Brug en Lelystad is in de periode 1981 tot 1985. De aansluiting Almere-Buiten is begin november 1985 opengesteld. Daarbij werd de aansluiting direct voorzien van een aanzet voor een zuidoostelijke tak. Bij de plannen voor de A27 in de provincie Flevoland werd destijds geopperd om de snelweg via deze aansluiting met de A6 te verbinden. Uiteindelijk werd besloten om de A27 een eigen snelwegwaardige aansluiting met de A6 te geven via het naastgelegen knooppunt Almere. In 2016 is de ongebruikt uitloper van de aansluiting benut voor de ontsluitingsweg van de nieuwe wijk Nobelhorst.

De A6 was onderdeel van het project Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). De snelweg is verbreed door middel van een parallelstructuur. In 2017 is het gedeelte tussen Muiderberg en Almere-Stedenwijk gereedgekomen. Deze werkzaamheden hadden ook gevolgen voor de aansluitingen in de A6 tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Almere. De kunstwerken zijn vervangen aangezien de oude niet genoeg ruimtereservering hadden voor de verbreding. Zo ook de viaducten van de aansluiting Almere-Buiten. De halfklaverbladconfiguratie is bij de verbreding van de aansluiting ongewijzigd gebleven. Wel zijn de verbindingswegen van en naar de A6 opgeschoven en aangesloten op de parallelrijbanen.

Aan de westzijde sloot de N703 voorheen met een turborotonde aan op de aansluiting. Deze is vervangen door een groot kruispunt met verkeerslichten.[1] De aansluiting had voor de verbreding de naam Almere Buiten-West. In augustus 2018 verschenen op deze locatie de eerste nieuwe bewegwijzeringsborden op de A6 waarbij de naam is gewijzigd naar Almere-Buiten.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting telde de A6 in 2011 65.200 voertuigen, ten zuiden 59.500. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[2]

Externe links

Referenties

Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure