Aansluiting Almere-Oostvaarders

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Almere Buiten-Oost)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 Almere-Oostvaarders
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad
Opengesteld 1983

De aansluiting Almere-Oostvaarders is een aansluiting in de A6 met nummer 8 en is in noordelijke richting de laatste aansluiting in de rij die Almere bedient. De N702 vormt de westelijke buitenring van Almere.

Kenmerken

De configuratie is een halfklaverblad die aansluit op de N702 (Buitenring). De A6 heeft ter plaatse twee rijbanen die opvallend ver uit elkaar liggen. De Buitenring heeft ter plaatse van de aansluiting twee rijbanen met elk één rijstrook en gaat in twee stappen over de snelweg met in totaal vier viaducten. Er is ruimte voor een tweede rijstrook op de viaducten. Ten westen van de aansluiting heeft de Buitenring 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De A6 tussen de aansluiting Almere Buiten-West en Lelystad is in 1981 opengesteld met één rijbaan. De tweede rijbaan volgde in 1983 waarmee er een volledige snelweg was. De aansluiting Almere-Oostvaarders is ook in die tijd aangelegd. Ten oosten van de aansluiting ligt een opvallende vrijgehouden strook dwars door de Flevopolder die doorloopt tot aan de Gooiseweg (N305). Waarschijnlijk was het de bedoeling hier een (snel)weg aan te leggen, mogelijk een noordelijke doortrekking van de A30 vanaf de aansluiting Barneveld langs Nijkerk over de huidige N301. Deze zou dan bij de aansluiting Almere-Oostvaarders kunnen aantakken. Dit zou dan ook de ruimtereservering op de viaducten van de aansluiting kunnen verklaren.

De A6 was onderdeel van het project Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). De snelweg is tot 2019 verbreed door middel van een parallelstructuur. Deze werkzaamheden hadden gevolgen voor de aansluitingen in de A6 tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Almere. In ieder geval zijn alle kunstwerken aangepast aangezien de oude kunstwerken niet genoeg ruimtereservering hadden voor de verbreding. Ook de aansluiting Almere Buiten en de aansluiting Almere-Oostvaarders waren bij dit project betrokken. Aan deze laatse aansluiting is wat betreft de configuratie fysiek niets veranderd. Alleen de naam is bij de verbreding gewijzigd. De aansluiting had voorheen de naam Almere Buiten-Oost en heet sinds oktober 2018 Almere-Oostvaarders.

In oktober-november 2019 is het westelijke kruispunt van de aansluiting vervangen door een rotonde.

Verkeersintensiteiten

Externe links

Referenties


Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure