Aansluiting Almere-Poort

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Almere Poort)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 Almere-Poort
Weg
Kruisende wegen /Poortdreef
Type halfklaverblad
Opengesteld 1983 (huidige)

De aansluiting Almere-Poort, is een aansluiting in de A6 en de eerste in noordelijke richting op grondgebied van de provincie Flevoland. De aansluiting heeft nummer 2 en bedient het Muiderstrand en de in ontwikkeling zijnde wijk Almere Poort.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een halfklaverblad. Aan de westkant sluiten sinds 2011 de toe- en afrit aan op de Elementendreef, middels een VRI geregelde kruising. De kruising aan de oostzijde met de Poortdreef is ongeregeld. De weg loopt hier dood op een parkeerplaats. Parallel aan de Poortdreef ligt de Zilverstrandweg. De A6 gaat over de N701/Poortdreef heen waarbij net ten zuiden van de aansluiting de parallelstructuur van de A6 begint/eindigt. Tevens ligt richting het zuiden de Hollandse Brug. De aansluiting is alleen vanaf de parallelbaan te bereiken.

Geschiedenis

In de jaren 60 kwam het zuidelijk deel van de Flevopolder droog te liggen waarbij meteen een verbinding met het vasteland werd gemaakt door middel van de in 1968 opgeleverde Hollandse Brug. Er was een gelijkvloerse kruising met de IJsselmeerweg waar de weg over de Hollandse brug, de eerste aanzet tot rijksweg 6, op aansloot. In 1977 werd knooppunt Muiderberg opengesteld met het eerste stukje snelweg tot net over de Hollandse Brug.

De aansluiting Almere-Poort is van veel latere datum. Op ongeveer deze plek lag de eerste jaren een rotonde die ook bekend stond als "knooppunt" Muiderzand waar de eerste aanzet van rijksweg 6 op de huidige N701 aansloot. Deze weg was tot het gereedkomen van de A6 ook de hoofdroute door de polder tussen de Hollandse Brug en Lelystad. In 1983 was de rijksweg 6, hoewel nog niet volledig als snelweg, opengesteld tussen de Hollandse Brug en Lelystad en daarmee ook de huidige aansluiting Almere Poort waarmee de rotonde verdween. De naam Almere Poort op de aansluiting is van latere datum aangezien de gelijknamige wijk pas vanaf circa 2005 in ontwikkeling is. Aan de westkant sloten tot het gereedkomen van de Elementendreef in 2011 de toe- en afrit nog direct aan op de N701.

De A6 was onderdeel van het project Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). De snelweg is daarbij tussen 2014 en 2016 verbreed door middel van een parallelstructuur. Er is tevens een nieuwe Hollandse Brug gebouwd die op zaterdag 28 november 2015 in gebruik is genomen. Het verkeer in noordelijke richting maakt gebruik van de nieuwe brug. Vanwege de verbreding is de aansluiting aangepast, maar de wijzigingen waren voor wat betreft de aansluiting Almere Poort relatief beperkt.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting telde de A6 in 2011 100.500 voertuigen, ten zuiden 102.800. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Externe links

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure