Aansluiting Alphen a/d Rijn-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 Alphen a/d Rijn-Centrum
Blank.png
Weg NLN011.svg
Kruisende wegen Goudse Schouw
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 26-05-2014

De aansluiting Alphen a/d Rijn-Centrum is een aansluiting in de autoweg N11 in de provincie Zuid-Holland. De aansluiting ligt ten zuiden van Alpen aan den Rijn en heeft afritnummer 9.

Kenmerken

De configuratie van de aansluiting is een combinatie tussen een halfklaverblad aan de noordzijde en een haarlemmermeer aan de zuidzijde van de N11. De N11 gaat met 2x2 rijstroken en twee viaducten over de Goudse Schouw heen en vervolgens met twee aparte viaducten over het er naast liggende fietspad. De Goudse Schouw heeft gescheiden rijbanen met 2x1 rijstroken. Aan de zuidzijde van de N11 ligt een ongeregelde kruising waar de verbindingswegen van de aansluiting aantakken op de Goudse Schouw die over gaat in het voor autoverkeer doodlopende Rietveldsepad. Aan de noordzijde voegt het verkeer vanaf de N11 in op de Goudse Schouw richting Alphen aan den Rijn. Vanaf de Goudse Schouw is er een uitvoeger voor de toerit naar de N11 richting Leiden. Het fietspad kruist deze toerit gelijkvloers. Verkeer vanaf het Rietveldsepad kan niet direct richting Leiden en verkeer vanaf de N11 vanuit het oosten kan niet direct richting het Rietveldsepad. Voor deze relaties zal men moeten keren bij de rotonde ter hoogte van het bedrijventerrein De Schans II iets verderop aan de Goudse Schouw.

Geschiedenis

De aansluiting is opengesteld in 2014 en vervangt een gelijkvloerse kruising die op de plek lag waar de in- en uitvoeger zich nu bevinden aan de oostzijde van de aansluiting. De gelijkvloerse kruising is ontstaan na het gereedkomen van de N11 tussen Alphen aan den Rijn-Centrum en de aansluiting Alphen a/d Rijn-Oost in 1998. Het wegvak van de N11 tussen de aansluiting Alphen a/d Rijn-West (Leidse Schouw) en de Goudse Schouw kwam in 1989 gereed waarbij zowel de Leidse- als Goudse Schouw destijds onderdeel waren van de N11.

Voor het ongelijkvloers maken van de aansluiting is de Goudse Schouw omgelegd naar de plek waar voorheen het Rietveldsepad onder de N11 door ging. Het al bestaande viaduct in de N11 kon zo gebruikt worden voor de aansluiting. Voor het fietsverkeer werden aan de westzijde van het bestaande viaduct twee nieuwe viaducten gerealiseerd.

De aansluitigen in de N11 hadden oorspronkelijk geen afritnummering. Enkele aansluitingen hebben in 2014 een afritnummer gekregen op de bewegwijzering waarbij de aansluiting Alphen a/d Rijn-Centrum nummer 3 werd. In februari 2018 is de afritnummering van de N11 herzien om deze beter te laten aansluiten op de nummering van zowel de A4 als de A12. De aansluiting heeft hierbij het afritnummer 9 gekregen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N11
6789101112

Knooppunten: Bodegraven