Aansluiting Alphen a/d Rijn-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
8 Alphen a/d Rijn-West
Blank.png
Weg NLN011.svg
Kruisende wegen Leidse Schouw
Type geregelde kruising
Opengesteld 1999

De aansluiting Alphen a/d Rijn-West is een aansluiting in de autoweg N11 in de provincie Zuid-Holland en is uitgevoerd als gelijkvloerse kruising. De aansluiting ligt ten zuidwesten van Alpen aan den Rijn en heeft afritnummer 8.

Kenmerken

De aansluiting Alpen a/d Rijn-West is een gelijkvloers kruispunt geregeld met verkeerslichten. De Leidse Schouw takt hier vanuit het noorden aan op de N11. De Leidse Schouw heeft gescheiden rijbanen met in beide richtingen twee doorgaande rijstroken. De N11 heeft 2x2 rijstroken en vanuit het oosten een enkelstrooks opstelvak voor rechtsaf, vanuit Leiden een tweestrooks opstelvak voor linksaf. Parallel aan de Leidse Schouw loopt aan de westzijde de Compierekade die ook de N11 kruist. Verkeer op de Compierekade mag de N11 alleen oversteken. Ter hoogte van de kruising geldt een maximumsnelheid van 70 km/u. Op de N11 staan voor beide richtingen flitspalen voor de handhaving van rood licht en de maximumsnelheid.

Geschiedenis

Het wegvak van de N11 tussen de Leidse Schouw en de aansluiting Alphen a/d Rijn-Centrum waar de Goudse Schouw aansluit kwam in 1989 gereed waarbij zowel de Leidse- als Goudse Schouw destijds onderdeel waren van de N11. Tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Alphen aan den Rijn en tussen de N207 en Bodegraven liep de route nog over de smalle weg langs de Oude Rijn. In december 1999 kwam de N11 tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Alpen aan den Rijn gereed waarbij één rijstrook per richting werd opengesteld en ook de kruising in gebruik werd genomen. Vanaf dat moment hoefde het verkeer niet meer over de smalle route langs de rivier en door de dorpskernen. In 2000 werd in beide richtingen ook de tweede rijstrook vrijgegeven waarmee de N11 over de hele lengte tussen Leiden en de aansluiting met de N207 een 2x2 autoweg was geworden.

De aansluitigen in de N11 hadden oorspronkelijk geen afritnummering. Enkele aansluitingen hebben in 2014 een afritnummer gekregen op de bewegwijzering waarbij de aansluiting Alphen a/d Rijn-West nummer 4 werd. Er is voor gekozen om de gelijkvloerse kruisingen ook in de afritnummering mee te nemen wat vrij uniek is. Er zijn vooralsnog geen plannen bekend om deze aansluiting ongelijkvloers te maken. In februari 2018 is de afritnummering van de N11 herzien om deze beter te laten aansluiten op de nummering van zowel de A4 als de A12. De aansluiting heeft hierbij het afritnummer 8 gekregen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N11
6789101112

Knooppunten: Bodegraven