Aansluiting Amstelveen-Stadshart

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
5 Amstelveen-Stadshart
AS Amstelveen-Stadshart.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen Keizer Karelweg S108.svg
Type haarlemmermeer + kwartklaverblad
Opengesteld 1970

De aansluiting Amstelveen-Stadshart is aansluitingnummer 5 in de A9 en bedient het centrum van de plaats Amstelveen in de provincie Noord-Holland. De aansluitende Keizer Karelweg is in noordelijke richting onderdeel van de Amsterdamse stadsroute S108.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een aangepaste haarlemmermeer met aan de zuidzijde van de A9 een klaverbladlus met busbaan die het verkeer richting de S108 bedient. De A9 gaat met 2x3 rijstroken over de Keizer Karelweg heen door middel van een ruim viaduct dat drie velden heeft. De Keizer Karelweg is ter plaatse uitgevoerd met gescheiden rijbanen waarbij de linksaffers kruislings door het middelste veld van het viaduct lopen. Door de buitenste velden lopen de hoofdrijbanen en vrijliggende fietspaden. De complexe kruisingen worden geregeld met een VRI.

De uitvoeger op de A9 vanuit het westen splits zich in een parallelbaan richting de klaverbladlus en de directe afrit naar de Keizer Karelweg. De klaverbladlus is aangelegd om een ingewikkelde linksafsituatie aan de zuidkant van de aansluiting te voorkomen. Vanaf de snelweg gezien is er aan de zuidkant dus sprake van enkel rechtsafbewegingen de Keizer Karelweg op. Aan de noordzijde is dit echter niet zo uitgevoerd en is er linksafslaand verkeer dat met meerdere verkeersstromen kort op elkaar te maken heeft. De aansluiting is aan de oostkant door middel van weefstroken verbonden met de aansluiting Ouderkerk aan de Amstel.

Geschiedenis

De aansluiting tot 2021.

De rijksweg A9 tussen Ouderkerk en Aalsmeer opende in 1969 met één rijbaan en een jaar later kwam de tweede rijbaan gereed inclusief de huidige aansluiting Amstelveen waarbij de snelweg meteen werd uitgevoerd met 2x3 rijstroken. Voordat de tweede rijbaan bestond lag er op deze plaats ook een ongelijkvloerse aansluiting. De aansluiting heette oorspronkelijk Amstelveen. De naam is begin februari 2019 veranderd in Amstelveen-Stadshart.

Toekomst

De A9 valt binnen het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij deze snelweg verbreed gaat worden naar 2x4 rijstroken. Tussen de aansluiting Amstelveen en de aansluiting Ouderkerk aan de Amstel zal in de toekomst de A9 verdiept komen te liggen. Tijdens de wegwerkzaamheden is er een tijdelijke diverging diamond interchange gerealiseerd, die op 2 augustus 2021 in gebruik is genomen.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer