Aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Amsterdam-Bijlmermeer
AS Amsterdam-Bijlmermeer.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen S112.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 198?

De aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer is een aansluiting in de A9 bij Amsterdam-Zuidoost en heeft nummer 2. De A9 tussen Diemen en Holendrecht staat ook bekend onder de naam Gaasperdammerweg.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een haarlemmermeer waarbij de S112 over de aangepaste A9 heen gaat. De S112 is beter bekend als de Gooiseweg en heeft richting Amsterdam gescheiden rijbanen met 2x2 rijstroken. De kruisingen bovenaan de aansluiting zijn voorzien van VRI's waarbij er vrije rechtsaffers zijn met uitzondering die vanuit het zuiden vanaf de A9 richting het zuidoosten (Langbroekdreef). Momenteel is de noordelijke rijbaan van de A9 gesplitst in verband met de bouwwerkzaamheden van de Gaasperdammertunnel. De A9 heeft nu 2+1 rijstroken richting Holendrecht en 3 rijstroken richting Diemen. De aansluiting is vanaf knooppunt Diemen alleen te bereiken door de twee linker rijstroken te kiezen bij het splitsingspunt ter hoogte van de aansluiting Weesp.

Geschiedenis

De oorspronkelijke aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer.

De rijksweg A9 tussen de knooppunten Diemen en Holendrecht is in 1982 opengesteld. De aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer opende enkele jaren later toen de Gooiseweg werd doorgetrokken vanaf de Kerspeldreef. Begin jaren 90 werd ook de Langbroekdreef met de aansluiting verbonden. Die weg loopt samen met de Valburgdreef verderop over het tracé welke bedoeld was voor de verlenging van de Gooiseweg naar de A1 bij Blaricum. De grondwerken voor dit deel van de Gooiseweg zijn destijds wel aangelegd maar de geplande weg is er nooit gekomen.

Tot april 2016 had de A9 spitsstroken in beide richtingen en was de aansluiting richting het zuiden door middel van weefstroken verbonden met de aansluiting Amsterdam-Zuidoost en richting het noordoosten met de aansluiting Weesp. Vanwege de ombouw van de snelweg is deze configuratie verdwenen.

Toekomst

De A9 is onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij de snelwegen A1, A6 en A9 verbreed gaan worden. De Gaasperdammerweg zal bij uitvoering van dit project verbreed worden waarbij de A9 deels zal verdwijnen in een tunnel met parallelstructuur, de Gaasperdammertunnel. De aansluitingen 1 t/m 3 zullen voor deze verbreding en de tunnel moeten worden aangepast. De verbindingswegen van de aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer komen vanuit de buitenste tunnelbuizen en zullen aansluiten op een kruising/rotonde op het tunneldak waarover de s112 komt te liggen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer