Aansluiting Amsterdam-Gaasperdam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Amsterdam-Gaasperdam
AS Amsterdam-Gaasperdam.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen S112.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 198?

De aansluiting Amsterdam-Gaasperdam is een aansluiting in de A9 bij Amsterdam-Zuidoost en heeft nummer 2. De A9 tussen Diemen en Holendrecht staat ook bekend onder de naam Gaasperdammerweg.

Kenmerken

De aansluiting Amsterdam-Gaasperdam is vormgegeven als een haarlemmermeeraansluiting, waarbij bijzonder is dat alle toe- en afritten in de Gaasperdammertunnel uitkomen. Alleen het kruisingsvlak met de S112 ligt bovengronds, bovenop de tunnel. De Gooiseweg telt ter plaatse 2x2 rijstroken en is een belangrijke ontsluitingsweg van Amsterdam-Zuidoost. Het dienstgebouw van de Gaasperdammertunnel staat vlak bij de kruising van de aansluiting.

Geschiedenis

De oorspronkelijke aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer.

De rijksweg A9 tussen de knooppunten Diemen en Holendrecht is in 1982 opengesteld. De aansluiting opende enkele jaren later toen de Gooiseweg werd doorgetrokken vanaf de Kerspeldreef. Begin jaren '90 werd ook de Langbroekdreef met de aansluiting verbonden. Die weg loopt samen met de Valburgdreef verderop over het tracé welke bedoeld was voor de verlenging van de Gooiseweg naar de A1 bij Blaricum. De grondwerken voor dit deel van de Gooiseweg zijn destijds wel aangelegd maar de geplande weg is er nooit gekomen.

Tot april 2016 had de A9 spitsstroken in beide richtingen en was de aansluiting richting het zuiden door middel van weefstroken verbonden met de aansluiting Amsterdam-Zuidoost en richting het noordoosten met de aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer. Vanwege de reconstructie van de snelweg is deze configuratie verdwenen.

De A9 was onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij de snelwegen A1, A6 en A9 verbreed zijn tussen 2015 en 2020. De Gaasperdammerweg is ondergronds aangelegd in een tunnel met parallelstructuur, de Gaasperdammertunnel. De aansluitingen 1 t/m 3 zijn voor deze verbreding en de tunnel aangepast. De vernieuwde aansluiting is in 2020 in gebruik genomen. Het was de eerste aansluiting in Nederland die geheel vanuit een tunnel bereikbaar is.

De naam van de aansluiting is bij de openstelling van de tunnel ook gewijzigd van Amsterdam-Bijlmermeer naar Amsterdam-Gaasperdam. De nabijgelegen aansluiting Weesp heeft tegelijkertijd de naam Amsterdam-Bijlmermeer gekregen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer