Aansluiting Amsterdam-IJburg (A10)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
14 Amsterdam-IJburg
AS Amsterdam-IJburg (A10).png
Weg NLA010.svg
Kruisende wegen S114.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1990

De aansluiting Amsterdam-IJburg, is een aansluiting in het noordelijk deel van de ringweg A10 en heeft op de huidige bewegwijzering als aanduiding 'afrit S114'. Bij de invoering van de afritnummering in 1990 is bij de A10 destijds gekozen om de afritten aan te duiden met de S-nummering, de stadsroutes van Amsterdam. Deze nummering begint bij Knooppunt Coenplein en loopt op tegen de klok in.

Kenmerken

De aansluiting is een halfklaverblad gelegen op het Zeeburgereiland, een kunstmatig eiland ontstaan door aangeplempt baggerslib uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. De toe- en afritten sluiten met een VRI geregeld kruispunt aan op de S114, een redelijk nieuwe stadsroute die de oostelijk gelegen nieuwe wijk IJburg ontsluit. Richting het westen sluit de S114 aan op de Zuiderzeeweg en de in 1997 geopende Piet Heintunnel. De zuidelijke in- en uitvoeger zijn op de Zeeburgerbrug uitgevoerd als weefvak met knooppunt Watergraafsmeer. De verbindingsbogen staan deels op pijlers in het water.

Geschiedenis

De A10-Oost en Noord zijn de laatst aangelegde delen van de ringweg en gereedgekomen in 1990. Het segment met Knooppunt Watergraafsmeer, de Zeeburgerbrug en Zeeburgertunnel zijn in één keer geopend. Het was noodzakelijk meteen aansluiting Zeeburg aan te leggen omdat de rijksweg A1 tussen knooppunt Diemen en knooppunt Watergraafsmeer in ook in gebruik werd genomen. Het vervoer van gevaarlijke stoffen verloopt via de Schellingwouderbrug in de Zuiderzeeweg. Die brug was voor de aanleg van de A10-Oost en Noord onderdeel van de N10-route naar het Coenplein. Rijksweg 1 liep tot 1990 door de bebouwde kom van Diemen en sloot aan op de Gooiseweg/Middenweg. Het verkeer ging binnendoor naar de Insulindeweg en over de Amsterdamsebrug die onderdeel was van de N10 route.

De aansluiting Zeeburg had destijds een andere configuratie vanwege het ruimtegebrek op het Zeeburgereiland. Dit eiland is in de jaren daarna vergroot en de aansluiting is iets zuidelijker rond 1997 herbouwd in de huidige configuratie. De toeleidende wegen van de oude aansluiting bestaan nog steeds.

In 2021 is de naam van de afrit gewijzigd van Zeeburg naar Amsterdam-IJburg.

Verkeersintensiteiten

Externe links


Aansluitingen in de A10

123456789101112131415161718

Knooppunten: CoenpleinDe Nieuwe MeerAmstelWatergraafsmeer