Aansluiting Amsterdam-IJburg (A9)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1a Amsterdam-IJburg
AS Amsterdam-IJburg.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen S114.svg
Type splitsing
Opengesteld 2017

De aansluiting Amsterdam-IJburg is een aansluiting van de A9 in Amsterdam. De aansluiting is een incomplete aansluiting binnen het knooppunt Diemen en verbindt de S114 met de A9 van en naar Holendrecht. De aansluiting heeft het nummer 1a.

Kenmerken

De aansluiting Amsterdam-IJburg bestaat uit een toe- en afrit naar en van de A9 vanaf de S114 (Diemerpolderweg). Ter plaatse is het alleen mogelijk om vanaf de S114 naar de A9 en vice versa te rijden, verkeer naar de A1 moet van de nabijgelegen aansluiting Diemen gebruik maken. Het is mogelijk om vanaf de aansluiting Diemen ook de A9 te bereiken. De aansluiting Amsterdam-IJburg is gelegen binnen het westelijk deel van het knooppunt Diemen, de verbindingsweg vanaf Holendrecht naar Amsterdam gaat over de toerit van de aansluiting heen.

Geschiedenis

Ter plaatse lag voorheen het oorspronkelijke knooppunt Diemen, dat een trompetknooppunt was en in 1982 werd geopend met de ingebruikname van de Gaasperdammerweg (A9). In het kader van het megaproject Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) zijn de A1 en A9 gestroomlijnd. Hiervoor is de Betlembrug aangelegd en is het knooppunt Diemen significant aangepast. Het oorspronkelijke trompetknooppunt is omgebouwd tot een veel groter knooppunt dat feitelijk bestaat uit drie splitsingen en een afrit naar de S114.

De aansluiting Amsterdam-IJburg is in twee fases gebouwd. In 2014 is de afrit vanaf de A9 naar de S114 aangelegd als onderdeel van de bouw van de Uyllanderbrug als nieuwe ontsluitingsweg naar de wijk IJburg. De Uyllanderbrug opende op 25 juli 2014 voor het verkeer. Pas later, toen de omgelegde A9 door het knooppunt Diemen is aangelegd over de Betlembrug, kon de toerit van de S114 naar de A9 worden aangelegd. Deze toerit opende op 1 juni 2017 voor het verkeer, waarmee de aansluiting Amsterdam-IJburg voltooid was.

Toekomst

Er zijn geen concrete toekomstplannen voor de aansluiting Amsterdam-IJburg.

Referenties


Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer