Aansluiting Amsterdam-Nieuwendam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 Amsterdam-Nieuwendam
Weg
Kruisende wegen
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1990

De aansluiting Amsterdam-Nieuwendam, is een aansluiting in het noordelijk deel van de ringweg A10 en is op de huidige bewegwijzering aangeduid als 'afrit S115'. Bij de invoering van de afritnummering in 1990 is bij de A10 destijds gekozen om de afritten aan te duiden met de S-nummering, de stadsroutes van Amsterdam. Deze nummering begint bij Knooppunt Coenplein en loopt op tegen de klok in.

Kenmerken

De aansluiting is een haarlemmermeer configuratie net ten noorden van de Zeeburgertunnel. De S115 begint/eindigt bij deze aansluiting en loopt een stukje westwaarts om vervolgens af te buigen naar het noordwesten. De toe- en afrit aan de oostkant van de A10 sluiten aan op een ongeregelde kruising. Aan de westkant van de A10 staat een VRI waar de afrit vanuit het noorden en de Zuiderzeeweg vanaf het zuiden aansluiten. De toerit naar de A10 richting het zuiden sluit met een aparte kruising aan op de Zuiderzeeweg.

De A10 gaat met 2x3 rijstroken onder de S115 door. Opvallend is dat in noordelijke richting op de A10, direct na de Zeeburgertunnel er aan de rechterkant een rijstrook bij komt. Deze gaat na een paar honderd meter over in de uitvoeger van aansluiting Nieuwendam. Er zijn dus kortstondig vier rijstroken.

Geschiedenis

De aansluiting in aanleg in de jaren '80.

De A10-Oost en Noord zijn de laatst aangelegde delen van de ringweg en opgeleverd in 1990. Voordien was de huidige S115 (Zuiderzeeweg/IJdoornlaan) onderdeel van de N10, de route vanaf de RAI binnendoor naar Coenplein. De Zuiderzeeweg maakte bij de huidige aansluiting Nieuwendam een bocht naar het westen. Al in de jaren '60 zijn de aardenbanen voor de A10 opgeworpen die vervolgens zo'n twintig jaar bleven liggen eer de snelweg voltooid zou worden. In 1990 opende de A10-Noord met 2x3 rijstroken en is ook de aansluiting Amsterdam-Nieuwendam opgeleverd.

De plek van de huidige aansluiting Nieuwendam is ooit gepland geweest als knooppunt voor een rijksweg door de Markerwaard richting Dronten in de Flevopolder. Dit als onderdeel van het Rijkswegenplan 1958. Verder dan dit is het nooit gekomen aangezien de Markerwaard nooit is ingepolderd.

Verkeersintensiteiten

Externe links


Aansluitingen in de A10

123456789101112131415161718

Knooppunten: CoenpleinDe Nieuwe MeerAmstelWatergraafsmeer