Aansluiting Amsterdam-Slotervaart

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Amsterdam-Slotervaart
AS Amsterdam-Sloten A10.png
Weg NLA010.svg
Kruisende wegen S107.svg
Type haarlemmermeer + verkeersplein
Opengesteld 1973

De aansluiting Amsterdam-Slotervaart is een aansluiting in de A10 en heeft afritnummer 7.

Kenmerken

Deze aansluiting is na de aansluiting Amsterdam-Geuzenveld en aansluiting Osdorp de laatste in een serie van drie welke is vormgegeven als een haarlemmermeer met een zwevend verkeersplein. Het door een VRI geregelde verkeersplein handelt de verkeersstromen van en naar de S107 af. De A10 loopt hier onderdoor met twee rijbanen waarbij de oostelijke rijbaan drie doorgaande rijstroken heeft en op de westelijke het knooppunt De Nieuwe Meer begint. Via de twee buitenste rijstroken loopt de A10-West door middel van een TOTSO over in de A10-Zuid. De binnenste twee rijstroken gaan over in de A4.

De toerit en afrit aan de zuidkant van de aansluiting lopen in de vorm van parallelbanen mee met de A10 welke dus fysiek gescheiden zijn van de hoofdrijbanen. De aansluiting is aan de zuidkant derhalve alleen te bereiken door verkeer wat van de A10-Zuid afkomt. Verkeer op de A4 komend vanaf Schiphol zal voor knooppunt de Nieuwe Meer de aansluiting Amsterdam-Sloten van de A4 moeten nemen en via de Oude Haagseweg naar de S107 rijden. De parallelbaan komend vanaf de toerit loopt over in een aparte verbindingsboog naar de A4 en gaat vervolgens over in een weefstrook met de aansluiting Amsterdam-Sloten van de A4.

Ten westen van de aansluiting ligt in de S107 een halfklaverblad welke verbinding geeft met de Overschiestraat die in feite parallel loopt met de A10.

Geschiedenis

De A10-West, ook bekend als de Einsteinweg, is vanaf 1966 met de opening van de Coentunnel in fases gereedgekomen. De hoofdrijbanen tussen de aansluiting Osdorp en knooppunt De Nieuwe Meer zijn in 1975 geopend. De parallelrijbanen tussen de aansluiting Amsterdam-Slotervaart (die toen nog Amsterdam-Sloten heette) en het knooppunt zijn in 1973 gereedgekomen. Waar nu de Henk Sneevlietweg overgaat in de Aalsmeerweg, beide onderdeel van de S107, begon tot eind jaren '60 rijksweg 4.

Op de binnenring (A10-Re) is de afritnaam in 2010 gewijzigd in Amsterdam-Slotervaart. In 2015 is ook de afritnaam ook op de buitenring (A10-Li) gewijzigd in Amsterdam-Slotervaart. De naamsverandering is tweeledig. Enerzijds ligt de afrit pal naast het Slotervaartziekenhuis, waardoor de afrit meer met Slotervaart dan met Sloten wordt geassocieerd, ten tweede is na de hernoeming geen verwarring meer mogelijk met de nabij gelegen afrit 1 van de A4, die Amsterdam-Sloten is genoemd.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Externe links


Aansluitingen in de A10

123456789101112131415161718

Knooppunten: CoenpleinDe Nieuwe MeerAmstelWatergraafsmeer