Aansluiting Amsterdam-Zuidoost (A9)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
3 Amsterdam-Zuidoost
AS Amsterdam-Zuidoost.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen S111.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1981

Voor de aansluiting op de A2, zie Aansluiting Amsterdam-Zuidoost (A2)

De aansluiting Amsterdam-Zuidoost is een aansluiting in de A9 bij Amsterdam-Zuidoost en heeft nummer 3. De A9 tussen Diemen en Holendrecht staat ook bekend onder de naam Gaasperdammerweg. De aansluiting is van belang voor onder meer de Amsterdam Arena en het AMC. De A2 heeft eveneens een aansluiting Amsterdam-Zuidoost die is geïntegreerd in het knooppunt Holendrecht. Die aansluiting is echter alleen te gebruiken door verkeer vanuit en richting het zuiden.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een halfklaverblad waarbij de A9 over de S111 heen gaat. De A9 loopt over twee viaducten met twee doorgaande stroken richting knooppunt Holendrecht en loopt de invoeger richting knooppunt Diemen over in de rechterrijstrook. In deze richting heeft de A9 dan drie rijstroken. De aansluiting is met de weefstroken aan de westkant gekoppeld aan het knooppunt Holendrecht. De S111 heeft ook gescheiden rijbanen en de kruisingen met de aansluiting zijn VRI geregeld. Bij de aansluiting zijn een tankstation en een McDonald's gevestigd waarvan de toegangsweg aansluit op de kruising met de toe- en afrit vanuit het noorden en richting het zuiden.

Geschiedenis

De oorspronkelijke aansluiting Amsterdam-Zuidoost.

De rijksweg A9 tussen de knooppunten Diemen en Holendrecht is in 1982 opengesteld. De aansluiting Amsterdam-Zuidoost is toen gelijk aangelegd evenals de aansluitende Muntbergweg (S111).

Voorheen begon ten het noorden van de aansluiting de spitsstrook richting knooppunt Diemen en eindigde de spitsstrook vanaf Diemen. De aansluiting was tevens met weefstroken gekoppeld aan de aansluiting Amsterdam-Bijlmermeer. In verband met de bouw van de Gaasperdammertunnel is deze configuratie in april 2016 veranderd. Vanaf knooppunt Diemen is de rijbaan richting Holendrecht gesplitst vanaf de aansluiting Weesp naar een 2+1 configuratie. Het verkeer kan nu kiezen uit een enkele rijstrook tussen de aansluitingen S113 en S112 of een tweestrooks rijbaan die over de vloer van de toekomstige tunnel loopt. Deze sluit aan op het voormalige dubbelstrooks weefvak tussen de S112 en S111.

De A9 is onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij de snelwegen A1, A6 en A9 verbreed zijn. De Gaasperdammerweg is bij uitvoering van dit project verbreed waarbij de A9 deels ondergronds is aangelegd met de Gaasperdammertunnel. De aansluitingen 1 t/m 3 zijn hiervoor aangepaste aangepast, waarbij deze aanpassingen bij de aansluiting Amsterdam-Zuidoost het minst ingrijpend waren. De configuratie bleef onveranderd maar de verbindingswegen zijn wel opgeschoven voor de parallelstructuur die direct na knooppunt Holendrecht begint. Ook zijn alle verbindingswegen verbreed naar twee rijstroken. De tunnelmond ligt ten oosten van de aansluiting waar het oorspronkelijke spoorviaduct deel van uitmaakt. De Gaasperdammertunnel werd in 2020 op de wisselbaan na volledig in gebruik genomen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer