Aansluiting Badhoevedorp

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Badhoevedorp
AS Badhoevedorp.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen S106.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1967 / 2017

De aansluiting Badhoevedorp is aansluiting nummer 7 in de A9 en bedient naast Badhoevedorp ook het voormalige stadsdeel Amsterdam-Osdorp en het bedrijventerrein Airport Business Park Lijnden. De stadsroute S106 vanuit Amsterdam eindigt bij deze aansluiting. De S106 heeft op dit punt de naam Amsterdamse Baan. Ook de N232, een provinciale weg tussen Haarlem en Schiphol-Noord en -Oost, sluit aan op deze aansluiting. De aansluiting Badhoevedorp is vanwege de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp in 2016 enkele honderden meters verplaatst.

Kenmerken

De nieuwe aansluiting die in 2016 in gebruik genomen is.

De huidige aansluiting Badhoevedorp is in 2016 en 2017 nieuw aangelegd vanwege de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. De aansluiting heeft ten opzichte van veel andere aansluitingen een wat afwijkende vorm.

De spil van de aansluiting is de S106 welke ten tijde van de omlegging van de A9 vanaf de brug over de Ringvaart rechtdoor is getrokken tot aan de A9. Haaks onder de S106 ligt de N232 die voorheen al op die plek lag, maar ten tijde van de omlegging van de A9 ter plekke half verdiept is. Tussen de S106 en de N232 in doorsnijdt de omgelegde A9 beide wegen ongelijkvloers. De S106 en de N232 zijn op elkaar aangesloten via een korte verbindingsweg.

Uitvoegend verkeer

Verkeer vanaf de A9 in de richting Alkmaar dat de afrit Badhoevedorp neemt, komt na een flauwe bocht uit bij een met een VRI geregelde kruising met de N232. Aan de andere kant van de kruising begint de korte verbindingsweg naar de S106.

De uitvoeger voor de afrit Badhoevedorp vanaf de richting Alkmaar / Haarlem is het verlengde van een langs de A9 lopende rangeerbaan welke begint bij de N205 en doorloopt door knooppunt Raasdorp. De uitvoeger gaat over in een klaverbladlus welke uitkomt op de S106. Dat verkeer gaat vervolgens met de S106 over de A9 heen om bij een met een VRI geregelde kruising te komen met onder meer de verbindingsweg tussen de S106 en de N232.

Invoegend verkeer

Verkeer vanaf het onderliggende wegennet richting Alkmaar rijdt vanaf de kruising van de S106 met de verbindingsweg naar de N232 een vrij rechte weg in. Ter hoogte van de plaats waar deze uitkomt bij de A9, wordt deze invoeger een weefvak die overgaat in een uitvoeger van knooppunt Raasdorp waar de A5 gekozen kan worden in de richting van Hoofddorp of Amsterdam Noord.

Verkeer vanaf het onderliggende wegennet dat de A9 in de richting Amstelveen op wil, rijdt eerst via het einde van de S106 over de A9 heen. Na een haakse bocht komt de weg uit op het weefvak langs de A9 waarbij tevens gekozen kan worden de weg te vervolgen via de A4 in de richting van Schiphol of de Ring van Amsterdam.

Achtergrond

Tussen 2013 en 2017 is de omlegging Badhoevedorp gerealiseerd, waarbij de A9 verlegd is tot buiten Badhoevedorp. Hiermee is ook de locatie van de aansluiting Badhoevedorp gewijzigd. De nieuwe aansluiting ligt ongeveer 650 meter ten westen van de oorspronkelijke locatie. Met de bouw van de nieuwe aansluiting is ook het in de gemeente Haarlemmermeer gelegen gedeelte van de S106 verlegd.

Op 11 juni 2016 opende de rijbaan richting Holendrecht voor het verkeer, waarmee een deel van de nieuwe aansluiting Badhoevedorp in gebruik is genomen. Vervolgens is op 10 april 2017 de rijbaan richting Haarlem in gebruik genomen, waarmee de nieuwe aansluiting Badhoevedorp geheel in gebruik was genomen, en de oude aansluiting Badhoevedorp volledig buiten gebruik is gesteld.

De aansluiting van de S106 op de nieuwe aansluiting Badhoevedorp was enige tijd vertraagd, de openstelling volgde op 8 december 2017.[1]

Geschiedenis

De voormalige aansluiting Badhoevedorp.

De rijksweg A9 tussen knooppunt Badhoevedorp en het huidige knooppunt Rottepolderplein opende in 1967 met 2x2 rijstroken. Ook de (oude) aansluiting Badhoevedorp werd toen opengesteld. Dit was toen een halfklaverblad. De Amsterdamse Baan in noordelijke richting bestond toen nog niet, deze is rond het jaar 2000 aangelegd als verlengstuk vanaf de S106 die voorheen eindigde bij Amsterdam De Aker. De provincie hanteerde voor dit nieuwe stuk weg ook wel het nummer T106. Aan de zuidkant was voorheen een regulier kruispunt met een verbindingsweg naar de huidige N232.

De aansluiting was vormgegeven als een halfklaverblad waarbij de Amsterdamse Baan (S106) over de A9 met 2x2 doorgaande rijstroken heen ging. De verbindingswegen waren aan weerskanten door middel van een dubbelstrooks rotonde op de S106 aangesloten. Het gebied ten zuidwesten van de aansluiting is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit weilanden. Iets verder naar het zuidwesten ligt de Zwanenburgbaan van Schiphol. Aan de andere zijden van de aansluiting bevinden zich een bedrijventerrein, sportvelden en de bebouwing van Badhoevedorp.

De A9 kende ter plekke 2x2 rijstroken. Rond 2010/2011 is langs de vluchtstrook van de A9 in westelijke richting tussen knooppunt Badhoevedorp en knooppunt Raasdorp ingericht als spitsstrook.

Omdat de A9 dwars door Badhoevedorp liep en bovendien veel congestie gaf, is besloten de A9 via een nieuw traject om Badhoevedorp heen te leggen. Daarbij werd ook een nieuwe aansluiting Badhoevedorp aangelegd en is de oude aansluiting overbodig geworden. In 2018 is de aansluiting verwijderd.

Toekomst

Er bestaan plannen om de S106, welke eindigt bij de invoegstrook in de richting Amstelveen, in zuidelijke richting te verlengen tot de Tweeduizend El. Met deze verlenging zou congestie op de kruising van de N232 met de N520 minder kunnen worden en zou tevens een ontsluiting komen voor nog te realiseren bedrijventerreinen direct ten noorden van de Zwanenburgbaan van Schiphol. De plannen voor de verlenging van de S106 zijn echter nog niet concreet.

Verkeersintensiteiten

In 2016 reden dagelijks 105.100 voertuigen tussen het knooppunt Badhoevedorp en de aansluiting Badhoevedorp en 103.700 voertuigen tussen de aansluiting Badhoevedorp en het knooppunt Raasdorp.

Referenties

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer