Aansluiting Beijum-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 Beijum-Noord
Weg
Kruisende wegen Cuypersweg/Amkemaheerd
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 2014

De aansluiting Beijum-Noord is een aansluiting met afritnummer 6 in de N46 ten oosten van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting bedient de zuidkant van de Groningse wijk Beijum aan de noordoostzijde van de N46 en de wijk De Hunze aan de zuidwestzijde. De N46 maakt hier deel uit van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is een combinatie van een kwartklaverblad aan de westzijde van de N46 en een haarlemmermeer aan de oostzijde. De verbindingswegen sluiten door middel van gelijkvloerse kruisingen aan op de Cuypersweg en Amkemaheerd. De N46 heeft 2x2 doorgaande rijstroken en gaat met twee viaducten over de Cuypersweg heen. Op het westelijke viaduct komt een weefvak te liggen vanaf de in aanbouw zijnde ongelijkvloerse aansluiting met de N361/Groningerweg ten noordwesten van de aansluiting Beijum-Noord. Richting het zuidoosten is er een koppeling met de aansluiting Beijum-Zuid. Direct ten noordenwesten van de aansluiting ligt ook de Beijumerbrug over het Boterdiep. De aansluiting is gelandscaped waarbij er ecologische zones in de aansluiting en langs de N46 zijn aangebracht.

Geschiedenis

De oostring van Groningen waar de huidige N46 deel van uitmaakt is in twee fases gereedgekomen. In 1983 het deel tussen knooppunt Boterdiep en het Damsterdiep. Drie jaar later in 1986 volgde het zuidelijke N46-segment richting het voormalige knooppunt Europaplein. Dit wegvak had vroeger het nummer N28 tot begin jaren 90, de N46 liep toen via de noord- en westring naar rijksweg 7. Na een uitwisseling tussen de provincie Groningen en het rijk werd de route van de N46 verlegd van de noord- en westring naar de oostring. Beijum-Noord is destijds meteen als ongelijkvloerse aansluiting aangelegd in de vorm van een volledige haarlemmermeer.

In 2010 is begonnen met de ombouw van de oostring van Groningen naar een volledig ongelijkvloerse situatie om het groeiende verkeer in de toekomst aan te kunnen. De ombouw van de ongelijkvloerse kruising Beijum-Noord begon in 2013. Voor deze aansluiting waren de werkzaamheden minder ingrijpend dan bij de andere aansluitingen in de oostring. De afrit vanuit het noorden die aan de noordzijde van de Cuypersweg aansloot is verwijderd. Daarvoor in de plaats is een klaverlus aangelegd aan de zuidzijde van de Cuypersweg. Daarnaast is het westelijke viaduct aangepast vanwege de uitvoeger naar de klaverlus die in later stadium een weefvak zal worden met de in aanbouw zijnde de aansluiting N361/Groningerweg. De omgebouwde aansluiting Beijum-Noord is eind september 2014 opengesteld [1].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool